Nádoby, hrnce či príbory sú neoddeliteľnou súčasťou každej kuchyne. Nesprávne používanie či údržba náčinia ale môže viesť k jeho poškodeniu alebo dokonca k zničeniu.
Správne používanie a údržba kuchynského zariadenia je kľúčová pre jeho dlhú životnosť a bezpečnosť pri používaní. Vyhýbanie sa bežným chybám, akými sú napríklad umývanie náčinia z nehrdzavejúcej ocele alebo sušenie drevených predmetov v umývačke riadu, píše portál citymagazine.si.
Taktiež je častou chybou uprednostňovanie kvantity pred kvalitou, čo môže znižovať dôkladnosť pri starostlivosti o kuchyňu. Dnes sa pozrieme na 6 častých prehreškov v kuchyni.
1. Nerezová oceľ nie je vhodná do umývačky riadu
Nerezová oceľ je známa svojou odolnosťou aj voči korózii. Umývačka riadu ju však môže poškodiť, a preto dlhodobé vystavenie vlhkosti a vysokým teplotám spôsobuje škvrny a znižuje lesk. Najlepšie je umývať nerezovú oceľ ručne a ihneď ju osušiť suchou handričkou.
2. Nesušte drevené predmety v umývačke riadu
Drevené kuchynské náčinie, akými sú lyžice, dosky na krájanie či rôzne misky, môžu v umývačke riadu počas schnutia prasknúť. Vysoké teploty a dlhodobá vlhkosť spôsobujú zmršťovanie a deformáciu dreva. Je vhodné ich umyť ručne a sušiť len na vzduchu, napríklad na bežnom odkvapkávači.

3. Nepoužívajte kovové náčinie pri riade s nepriľnavým povrchom
Riad s nepriľnavým povrchom je náchylný na škrabance spôsobené kovovým náčiním. Škrabance môžu poškodiť povrch a znížiť výkon riadu. Aby ste tomu predišli, používajte drevené alebo silikónové náčinie, ktoré nepoškodí povrch riadu.
4. Zabúdate na brúsenie nožov
Nože, ktoré nie sú pravidelne brúsené, stratia svoju ostrosť a stanú sa neúčinnými a nebezpečnými na používanie. Veď nie nadarmo sa vraví, že najrýchlejšie sa človek zraní pri tupom noži, ktorým nedokážete nakrájať ani koliesko paradajky.
Ak sa čepeľ noža otupí, vyžaduje si väčší tlak, čo zvyšuje riziko zranenia. Uistite sa, že nože pravidelne brúsite, aby ste zachovali ich ostrosť a dbali na vlastnú bezpečnosť.
5. Špongie vymieňate sporadicky
Špongie na umývanie riadu sú živnou pôdou pre baktérie, ak sa pravidelne nemenia. Hubky, ktoré sú kontaminované baktériami, môžu ďalej šíriť baktérie na riad a príbory, čo predstavuje zdravotné riziko pri ich používaní. Ideálne je špongiu meniť aspoň raz za týždeň a najlepšie je, ak ju po každom použití dôkladne umyjete a vysušíte.
6. Uprednostňujete kvantitu pred kvalitou
Pri kúpe kuchynského náčinia je dôležité vyberať si kvalitné výrobky, ktoré sú odolné a bezpečné na používanie. Hoci ušetríte pár desiatok eur napríklad pri panvici, rozdiel ale zbadáte pri varení a pečení a v neposlednom rade v dĺžke jej výdrže.
Lacné výrobky často nie sú vyrobené z bezpečných materiálov a rýchlejšie sa poškodzujú. Investícia do kvalitného kuchynského náčinia sa z dlhodobého hľadiska vyplatí, pretože poslúži v kuchyni dlhšie a pripravíte kvalitné jedlo vďaka lepším materiálom.
