Jablková sezóna trvá od leta, až do jesene. Jablká nechýbajú azda v žiadnej domácnosti, keďže na Slovensku patria medzi najobľúbenejšie ovocie. Majú rôznorodé využitie v kuchyni, no často sa po ich rozkrojení stretávame s nepríjemným problémom a to ich hnednutím, informuje Plus Jeden Deň. Tomu sa však dá jednoducho predísť a to mnohými efektnými trikmi, ktoré využívali ešte naše prababičky.
Jablká si vďaka svojej lahodnej chuti získali priaznivcov po celom svete. V našich končinách tvoria súčasť našich jedálničkov a mnohí ľudia si bez nich už ani nevedia predstaviť život. Dajú sa použiť do koláčov, jogurtov, no dá sa z nich vyrobiť aj čatní, mušt, či domáci jablčný ocot.
Chutné ovocie však v sebe ukrýva aj mnoho cenných látok. V jablkách totiž nájdeme vysoký podiel vitamínu C, draslík, antioxidanty ale tiež vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie tráviaceho systému.
Čo s hnedými škvrnami?
Jablká sú skvelé ovocie na okamžité spracovanie. Ak z nich chcete získať najviac živín, odporúča sa jablká skonzumovať hneď po ošúpaní, prípadne rozkrojení. Inak toto ovocie stráca cenné látky a rovnaké je to aj v prípade tepelného spracovania jabĺk.
Určite ste si všimli, že už krátko po prekrojení sa na jablkách začínajú objavovať nevzhľadné hnedé fľaky. Deje sa tak kvôli tomu, že jablká začínajú oxidovať. Existuje však niekoľko babských rád, vďaka čomu bude aj nakrájané jabĺčko vyzerať čerstvo a sviežo. Ako na to?
Poskladajte ho späť
Rozkrojené jabĺčko nenechávajte dlho na vzduchu. Ak chcete, aby vyzeralo ako práve nakrájané, po rozkrojení ho „poskladajte“ naspäť do pôvodného tvaru, informuje Plus Jeden Deň.
Jablko sa snažte precízne nakrájať do tvaru mriežky tak, aby ste z neho vybrali len jadrovník. Potom jednotlivé kúsky poskladajte späť do pôvodného tvaru a zafixujte ich jednoducho gumičkou. Tým, že jednotlivé kúsky naskladáte k sebe, zabránite prístupu vzduchu k jablku a jeho následnému hnednutiu.
Sila citrónovej šťavy
Hnedé škvrny na jablkách môžu byť už navždy minulosťou! Existuje totiž jednoduchý spôsob, ako im zabrániť. Už naše babičky vedeli, že ak pokvapkajú kúsky jablka citrónovou šťavou, ostanú mesiačiky jablka čerstvé a bez fľakov. Ako informuje Plus Jeden Deň, citrón totiž obsahuje kyselinu citrónovú a tá pôsobí ako prírodný konzervant. Tým bráni oxidácii, ktorá vedie ku škvrnám.