Keď sa jeseň pomaly vkráda do viníc, mnoho Slovákov sa teší na tradičný nápoj, ktorý sprevádza oberačky a vinárske oslavy – burčiak. Tento čiastočne skvasený hroznový mušt predstavuje spojenie tradície, sezónnej radosti a zdravých látok, ktoré hrozno obsahuje.
Pre jeho správnu konzumáciu a výber je však potrebné vedieť, na čo sa zamerať.
Kedy začína sezóna a prečo nie vždy rovnaká
Oficiálne môže byť burčiak predávaný od 1. augusta do 31. decembra, ale realita závisí od dozrievania hrozna. „Riadime sa tým, kedy dozrieva hrozno. Tento rok to bolo približne od polovice augusta. Oficiálny predaj tak trvá do konca kalendárneho roka,“ vysvetlila pre portál Aktuality Jaroslava Kaňuchová Pátková zo Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska.
Prírodné podmienky však vždy ovplyvnia sezónu. Chladnejší máj tento rok spôsobil neskoršie dozrievanie hrozna, čo znamenalo, že hlavná oberačka sa presunula na september. Každý ročník je teda trochu iný, a práve toto robí burčiak zaujímavým pre milovníkov vína a sezónnych produktov.
Ako vzniká burčiak
Burčiak je „medzistupeň“ medzi čerstvým hroznovým muštom a vínom. Vzniká z odkaleného muštu – proces sedimentácie odstraňuje prach, nežiaduce pevné častice, ale aj nežiadúce pachy a zvyšky postrekov. Správna výroba je kľúčová pre chuť a bezpečnosť nápoja.
„Po lisovaní hrozna by mal mušt stáť chladený 24 hodín, aby sa sám odkali. Až potom sa pridávajú kvasinky, ktoré zahajujú fermentáciu,“ vysvetľuje Kaňuchová Pátková. Tento proces zabezpečuje, že burčiak má jemné perlenie, sladkú dochuť a zdravé látky zostávajú zachované.
Zdravotné benefity
Burčiak nie je len osviežujúci nápoj – obsahuje vitamíny B, minerály, železo, zinok a tiamín. Priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, srdce, pleť a trávenie. Je však alkoholický, s obsahom približne 4–6 %, a preto ho treba piť s mierou. Vzhľadom na vysoký obsah cukru nie je vhodný pre diabetikov.
Senzorické znaky kvality
Pri kúpe burčiaku je najdôležitejšie použiť zmysly:
- Farba: ideálna je svetložltá, hnedé tóny môžu signalizovať oxidáciu.
- Vôňa: čerstvé hrozno, jemné perlenie, bez pachov po octe či acetaldehyde.
- Chuť: sladká, s jemným perlením, príjemná po mušte.
„Varovným signálom sú oxidované tóny, prílišná alkoholovosť či chuť jablka,“ dodáva Kaňuchová Pátková. Burčiak je najlepšie konzumovať čerstvý – kvasinky stále pracujú a nápoj môže časom prekvasiť na víno alebo ocot.
Správne skladovanie
Aby sa spomalil proces kvasenia, burčiak sa uchováva v chladničke. Pre dlhšie skladovanie je možné ho zmraziť, pričom treba dávať pozor na expanziu tekutiny. Po rozmrazení je vhodné ho nechať postupne odstáť v chladničke pred konzumáciou.
Kde kúpiť a čo sledovať
Najbezpečnejšie je nakupovať burčiak priamo vo vinárstve, kde máte istotu, že pochádza zo slovenského hrozna. Predajca je povinný uviesť obsah alkoholu, výživové hodnoty a zloženie. Cena sa odvíja od úrody, nákladov na ošetrovanie viniča a spôsobu oberania. „Či už oberáte ručne alebo kombajnom, ľudská práca je vždy najdrahšia,“ pripomína odborníčka.
Burčiak v slovenskej kultúre
Burčiak je viac než len nápoj – je súčasťou jesenných osláv, oberačiek a spoločenských podujatí vo viniciach. Prináša tradičnú atmosféru vinárskej jesene, spája ľudí a symbolizuje úspech vinárskej práce.
Pre milovníkov slovenských chutí je burčiak jedinečnou príležitosťou ochutnať čerstvú úrodu a užiť si pravú chuť jesene.