Počas sviatkov si síce doprajeme nezdravé jedlá a sladkosti, následnému odbúravaniu tuku môže pomôcť metóda, ktorú si vybrali aj známe osobnosti.
V snahe zhodiť pár kilogramov nadbytočnej váhy hľadáme najrôznejšie diéty. Než sa pustíme do odtučňovania, ideálne je poradiť sa s odborníkmi, ktorí nás môžu varovať pred následkami niektorých diét.
Počas sviatkov si síce doprajeme nezdravé jedlá a sladkosti, následnému odbúravaniu tuku môže pomôcť metóda, ktorú si vybrali aj známe osobnosti.
Vychádza sa z kalorického deficitu
Na popularite naberá diéta pod názvom „fasting“, čo je vlastne prerušovaný pôst. Ako píše Šarm, netýka sa iba úpravy hmotnosti, ale zlepšuje zdravie a vitalitu.
Táto diéta v spočíva v presnom stanovení času, kedy sa (ne)stravujeme. Zástancovia volia bežne formu 16/8, čo znamená, že 16 hodín sa pôstite a počas ôsmich hodín jete. Deň môžete začať raňajkami o ôsmej hodine, avšak rátajte s tým, že posledné jedlo prijmete najneskôr o 16. hodine. Ľudia, ktorí vynechávajú raňajky a začínajú až obedom, si večeru môžu dopriať o 20. hodine.
Osobná trénerka a výživová poradkyňa Diana Klásková upozorňuje, že ani táto moderná diéta nie je pre každého. Napriek tomu sa zmeny na vašom tele prejavia pomerne rýchlo.
„Počas okienok, keď nejeme, telo odbúrava glykogénové zásoby, čo je najskôr cukor. Keď sa minú, siaha po tukových zásobách,“ ozrejmila trénerka s tým, že ako pri väčšine diét, aj pri prerušovanom pôste sa vychádza z kalorického deficitu.
Pri „fastingu“ zohráva hlavnú úlohu čas, ale správne chudnutie posilní aj vhodný výber pokrmu, ktorý zaraďujete do vášho jedálnička.
„Kedysi sa hovorilo, že treba jesť päť jedál v menších dávkach. Prerušovaný pôst zas hovorí o troch hlavných jedlách počas dňa. Ani tu nie je jednoznačná odpoveď a veľmi to súvisí so životným štýlom. Ak človek dokáže počas 24 hodín v troch porciách denne zastrešiť všetky dôležité makroživiny, ako sú sacharidy, tuky, bielkoviny, vitamíny, minerály, potom nemusí prijímať päť až šesť porcií denne,“ dodáva Diana, ktorá vysvetľuje, že neexistuje univerzálna diéta, ktorá by bola vhodná pre každého.
Kedy nemôžete očakávať zázraky?
„Je veľmi dôležité, aby ľudia prešli na racionálnu stravu. Skvelou voľbou je mediteránny typ potravín, ako chudé mäso, strukoviny, ryby, celozrnné sacharidy, hnedá ryža, orechy, avokádo,“ odporúča.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)