Sladké spomienky na retro bonbóny zo socialistickej éry. Viete, ako vznikli Hašlerky, Slavie alebo Atlasky?

Retro cukríky.
Retro cukríky. Zdroj: X/Vertigo_Warrior,FB/DUKLA - české a slovenské potraviny Londýn
Reklama

Ak ste vyrastali za socializmu, určite si radi zaspomínate na sladkosti, ktoré vám rodičia či starí rodičia kupovali ako odmenu. Vtedy totiž sladkosti neboli takou samozrejmosťou ako dnes a preto sa pre deti stávali vítaným spestrením dňa a nezabudnuteľným zážitkom.

Aká je história známych retro bonbónov ako Hašlerky, Slavie či Klokanky, ako chutili Atlasky alebo Bari mandle a odkiaľ pochádzajú Lesněnky? Poďme sa na to pozrieť.

Hašlerky – legendárne liečivé bonbóny s príbehom

Začnime Hašlerkami – najznámejšími bonbónmi všetkých čias, ktoré sa vyrábajú už vyše sto rokov a stále si držia veľkú popularitu. Tento rok oslavujú 105. výročie. Informuje Blesk.cz.

Zdroj: X/P. Jan Špaček

Vymyslel ich pražský podnikateľ František Lhotský, ktorý ich pomenoval po známej hudobnej legende Karlovi Hašlerovi. Pôvodný názov však obklopuje legenda – niektorí tvrdia, že sa bonbóny pôvodne volali Destinky podľa speváčky Emy Destinnovej, iní zase Carusky po tenoristovi Carusovi. Každopádne, cieľom bolo zdôrazniť ich liečivý účinok na hrdlo a hlasivky.

Hašlerky obsahujú aníz a ďalšie liečivé bylinky, ich čierna farba pochádza z aktívneho uhlia. Receptúra sa od začiatku takmer nezmenila, no dnes už môžete kúpiť aj ovocné varianty alebo silnejšie verzie.

Slavie a Klokanky – bonbóny pre futbalových fanúšikov

Ďalšie nezabudnuteľné cucavé bonbóny sú Slavie. Tie sa vyrábajú dodnes v závode Sfinx, ktorý prebral výrobu po znárodnení v roku 1948 a od roku 1992 je súčasťou značky Nestlé.

Zdroj: METRO

Bonbóny Slavia s červeno-bielym obalom a hviezdičkou sú druhé najobľúbenejšie a svojou chuťou sú originálne – pod pepermintovou vrstvou skrývajú kakaovú náplň.

Slavie sa na pulty dostali už v roku 1968 a boli výrazne úspešnejšie ako ich konkurent Sparta, čo Sparťanom nebolo po chuti. S futbalom sú späté aj Klokanky, ktoré podporovali tím Bohemians.

Zdroj: FB/Cukríky Klokanky

Tieto bonbóny s mentolovou a eukalyptovou príchuťou sa vyrábajú od roku 1967 a sú obľúbené najmä na uvoľnenie dýchacích ciest a pri nachladnutí. Na rozdiel od Hašleriek bola mentolová náplň v Klokankách vždy tekutá.

Atlasky – bonbóny s bohatou arašidovou náplňou

Nezabudnime ani na Atlasky – farebné bonbóny s tvrdou vrstvou a poctivou jemnou arašidovou náplňou, ktorá ich robila na váhu pomerne ťažkými. Atlasky mali výnimočné zloženie a hoci sa neskôr vyrábali pod značkou Sfinx, ich novšia receptúra už konzumentov tak neoslovila.

Zdroj: X/Petr Žižka

Dnes už Atlasky v obchodoch nenájdete, na rozdiel od Hašleriek, Slavie či Klokaniek, ktoré majú vlastné obaly, Atlasky sa predávali voľne v sáčku. Nevýhodou bolo, keď sa bonbóny k sebe zlepili.

Bari mandle – prašné bonbóny s kakaovým obalom

Pamätáte si na Bari mandle? Tieto bonbóny už dávno zmizli z trhu, no boli veľmi populárne. Ich čokoládový obal z horkého kakaa im dával výraznú horkú chuť, no zároveň bolo treba dávať pozor, aby ste nevdýchli kakao.

Rovnako ako Atlasky sa aj Bari mandle predávali voľne v sáčku, čo spôsobovalo prachové rozptyľovanie kakaa.

Lesněnky – sladký návrat do prvej republiky

Najstaršie z týchto sladkostí sú Lesněnky, ktoré slúžili najmä ako pastilky na upokojenie dýchacích ciest. Najväčšiu slávu zažili v čase prvej Československej republiky spolu s fialkami z kandizovaných fialiek v cukre. Lesněnky mali zelenú farbu a obsahovali veľa mentolu a bylinných extraktov.

Zdroj: X/ Střípky z minulosti

Vznikli údajne už v roku 1910 a ich autorom bol bývalý lesník František Šimanovský. Dnes síce existujú ako liečivé pastilky proti kašľu a nachladnutiu a predávajú sa najmä v lekárňach, no bežne v obchodoch sa viac na ne podobajú bonbóny Beskydky.

Bon-pari

Prvé cukríky Bon Pari sa objavili už v roku 1977 a ich ovocná chuť si dodnes získava stále nových fanúšikov. V časoch socializmu evokoval názov západný luxus a kvalitu. Pôvodne mali niesť názov „Bon Paris“, no pre obavy o ochrannú známku sa skrátil na „Bon Pari“.

Zdroj: sladkostilevne.cz

Výrobca Sfinx v Holešove používa názvy európskych miest aj pre iné produkty, napríklad Milánska zmes či Viedenský karamel. Klasických šesť príchutí (jahoda, pomaranč, citrón, broskyňa, čierne ríbezle, marakuja) zostáva stále obľúbených. Informuje TASR.

Novinkou sú príchute super kyslé, lesná zmes či s vitamínom C. Dôležitou zmenou je náhrada syntetických farbív za prírodné extrakty z ovocia a zeleniny. Výroba trvá asi 40 minút. Zmes cukru, glukózy a vody sa zahreje, zafarbí a ochutí, potom sa vyleje do formičiek. Cukríky majú oválny tvar s typickou priehlbinkou („pupkom“) uprostred a balia sa s dvoma mašličkami po stranách.

Obľúbené na Slovensku aj za hranicami

Hoci sa vyrábajú v Česku, Bon Pari sú veľmi populárne aj na Slovensku. Ročne sa tu a v Česku vyrobí približne 9,2 milióna balení. Najobľúbenejší je zelený cukrík s príchuťou marakuje, ktorý sa míňa najrýchlejšie. Bon Pari sa predávajú aj v ďalších krajinách, vrátane Estónska, Litvy, Poľska a dokonca aj v Hongkongu, kde majú iný názov.

Ak máte chuť sa vrátiť v čase a spoznať sladkú históriu našich obľúbených bonbónov, tieto príbehy vám určite prinesú nostalgickú chuť i úsmev na tvári.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti