„Keď mi Marián začal rozprávať o procesoch a metódach spracovania, videl som, že je do toho totálny maniak. Na farmách som už párkrát bol, ale farmári vždy rozprávali cudzím jazykom a nedokázali mi povedať toľko ako Marián. Nevedeli mi tak odovzdať svoje know-how týkajúce sa konkrétnych krokov v jednotlivých procesoch. Marián bol pre mňa doslova studnica vedomostí. Som rád, že som dodržal sľub a vycestoval za ním, pretože trip vo Vietname bol ako vysoká škola spracovania kávy. Mám pocit, že za 15 dní som sa o spracovaní kávy naučil viac, ako za 12 rokov, ktoré v kávovom odvetví pôsobím.“
Mnoho úrovní triedenia kávy
Podľa Petra nie je celkom správne hovoriť o tom, že Marián Takáč má vo Vietname kávovníkovú farmu. Podľa neho má hlavne spracovateľskú stanicu, na ktorú mu zberači nosia kávovníkové čerešne. A on tam s nimi potom robí zázraky.
„Veľmi ma prekvapilo, koľkými úrovňami triedenia prechádza výberová káva,“ pokračoval Peter Szabó. „Keď zberači prinesú na stanicu 5 ton čerešní, tak cez floating (vyplavovanie), optickú triedičku a ručné triedenie prejde len približne polovica. Následne sa zrná triedia aj počas sušenia na posteliach, Marián po tom všetkom ešte robí screening a do obehu púšťa len najväčšie zrná, takže príde o ďalších asi dvadsať percent celkového množstva.“
Nominácia na štátne vyznamenanie?
Za týmto všetkým nasleduje ešte vylúpanie zŕn z pergamonu a ručné triedenie defektov. Výsledkom je kvalitná výberová káva spĺňajúca najprísnejšie normy specialty coffee. Túto kávu Marián ponúka v rôznych procesoch spracovania od klasických metód ako suchá, mokrá alebo honey až po najrôznejšie experimentálne fermentácie.
„Je neskutočné, čo tam pod horou Lang Biang Marián urobil. My sme ostali doslova unesení. Keď na farmu vstúpil prvýkrát, tak tam nemali vodu ani elektrinu, ale dnes je to jedna z najmodernejších spracovateľských staníc, aké som videl. Má tam kopec technológií, optickú triedičku, krásne nové fóliovníky s africkými posteľami. Jeho prínos pre vietnamskú kávu je obrovský a podľa mňa by mu za to mali dať nejaký titul alebo štátne vyznamenanie,“ zasmial sa Peter Szabó, ktorému Vietnam celkovo veľmi učaroval.
Káva s najčistejšou energiou
Krajina ležiaca v juhovýchodnej Ázii má okolo sto miliónov obyvateľov a všetko je tam iné ako u nás. „Dynamika a prúdenie energie je tam iné. Ťažko sa to opisuje, ale ja som sa do Vietnamu zamiloval. Už aj máme plán na náš dôchodok: pôjdeme tam a otvoríme si malú kaviareň s pražiarňou. Ale vážne. Výberová káva je podľa mňa v prvom rade o ľuďoch a energii, ktorú do toho dávajú. A z kávy Mariána Takáča a jeho rodiny ide len tá najčistejšia energia. Cítiť to doslova v každom dúšku,“ dodal Peter Szabó.