Vo februárovom článku sme informovali o prijatí novej potraviny v rámci Európskej únie (EÚ). Od 10. februára sa medzi oficiálne schválené potraviny v EÚ zaradil aj prášok z lariev múčiara obyčajného (Tenebrio molitor).
Táto ingrediencia však môže byť pridávaná iba do vybraných druhov potravín a výrobky s jej obsahom musia byť jasne označené.
Nejde o povinnosť, ale o exotiku
Slovenskí spotrebitelia sa môžu s touto novou prísadou stretnúť v rôznych bežných potravinách, ako sú chlieb, pečivo, cestoviny, syry či dokonca kompóty.
Aj keď sa môže zdať, že ide o netradičnú ingredienciu, podľa odborníkov má jedlý hmyz množstvo výživových benefitov.
Potravinárske spoločnosti však nie sú povinné pridávať túto zložku do svojich výrobkov. Ide len o ďalšiu možnosť, ktorú môžu využiť výrobcovia, ktorí chcú osloviť spotrebiteľov netradičnými produktmi.
„Neznamená to, že teraz budú potravinári masovo nahrádzať tradičné suroviny jedlým hmyzom. Určite nejde o povinnosť, ale skôr o určitú formu exotiky, ktorá môže niektorým výrobcom priniesť výhodu v podobe nového trendu na trhu. Neočakávame však masové rozšírenie hmyzu v potravinárskom priemysle,“ dodala riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jana Venhartová.
Nevidia dôvod pridávania červov či kobyliek
Slovenské mlyny združené v Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) sa pridávajú k iniciatíve slovenských pekárov, cukrárov a cestovinárov a odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. O týchto krokoch rozhodli na stredajšom valnom zhromaždení.
„Územie Slovenska má tisícročnú tradíciu v pestovaní pšenice a ďalších obilnín a ich spracovaní. Mlyny boli kedysi na každej väčšej rieke a obyvatelia na našom území sa nikdy neuchyľovali ku konzumácii hmyzej potravy, ktorá je typická pre juhovýchodnú Áziu. Nevidíme preto dôvod, aby sme do slovenskej múky pridávali larvy červov, ale ani kobylky či svrčky, ktoré čoskoro Európska únia schváli pre využívanie do potravín,“ spresnil to Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.
Slovenské mlyny tak podľa neho reagujú na nedávne schválenie prášku z celých lariev červa múčniara obyčajného ako novej potraviny, uvoľnenej na používanie v EÚ.
Pri múke EÚ povolila dokonca jeho obsah až do úrovne 20 %, čo je pätina hmotnosti výrobku. Podmienkou pre pridanie múky z červov je, aby bol tento výrobok, respektíve prášok, ožiarený UV žiarením.
Chceme si udržať slovenskú tradíciu
Tak ako v prípade múčnych červov dostala podľa Lapšanského Európska komisia viaceré žiadosti o povolenie iných druhov hmyzu podľa nariadenia o nových potravinách, ako Alphitobius diaperinus larvae (potemník stajňový), Gryllodes sigillatus (svrček krátkokrídly), Acheta domesticus (svrček domový), Locusta migratoria (saranča sťahovavá) a Hermetia illucens larvae (mucha bránivka).
„Chlieb zo slovenskej múky so soľou je symbolom pohostinnosti Slovenska. Pripájame sa preto k iniciatíve Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov za nepoužívanie hmyzích surovín vo výrobe slovenských výrobkov. Aj hon za ekologickosťou musí mať svoje hranice. Potraviny s obsahom červov ich už prekračujú. Európska únia je najväčším vývozcom potravín na svete, nemáme tu nedostatok bielkovín ako v niektorých krajinách na iných kontinentoch. Poľnohospodárstvo sa zároveň posúva míľovými krokmi vpred v digitalizácii i ekologizácii,“ podčiarkol.
„Nechceme, aby slovenské deti poznali len múku s prísadou červov. Chceme si udržať slovenskú tradíciu kvalitnej múky z čistého obilia. Veríme, že nás v tomto postoji podporia aj naši spotrebitelia. V obchodoch tak budú mať istotu, že nákupom múky zo slovenských mlynov budú konzumovať skutočnú kvalitu,“ zdôraznil Lapšanský.
Slovenská spoločnosť mlynárov združuje výrobcov múky a mlynských krmív z celého Slovenska. Má šesť členov vo viacerých regiónoch Slovenska. Zamestnáva takmer 500 pracovníkov.
Téme zavedenia nových prísad do múky či iných potravín sme sa s Milanom Lapšanským venovali aj v relácii Téma s Petrom Bielikom na Televízii Spark.