Potraviny obsahujúce hmyz by mali byť podľa SNS jasne označené. Strana preto predstaví návrh zákona, ktorý by túto povinnosť ukladal. Inšpirovali sa v Maďarsku a Taliansku.
Nie sú v súlade s tradíciami
„Návrh zákona predložený SNS reflektuje aktuálny vývoj, v ktorom sa na trh dostávajú produkty so zložkami, ktoré nie sú v súlade s kultúrnymi tradíciami ani hodnotovým presvedčením mnohých obyvateľov Slovenskej republiky. Pre SNS je neprípustné, aby sa obsah potravín zamlčiaval, alebo skresľoval. Stojíme na strane občana – nie obchodných záujmov nadnárodných spoločností. Našou povinnosťou je chrániť právo každého Slováka rozhodnúť sa slobodne, informovane a s dôverou v to, čo konzumuje,“ informovala o tom 3.5. riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.
Slováci majú právo vedieť, čo jedia
SNS odmieta pokusy o zavádzanie spotrebiteľa. „Slováci majú právo vedieť, čo jedia. Ak niekto predáva potraviny s obsahom múčneho červa alebo iného hmyzu, musí to byť jasne a zreteľne označené – na obale, v regáli, aj pri objednávke v reštaurácii,“ vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.
Podľa návrhu bude musieť byť každá takáto potravina na prednej strane obalu označená v štátnom jazyku. Zároveň ju obchody budú musieť mať vystavenú oddelene a rozlíšiteľná bude musieť byť aj pri online predaji.
Hmyz nemôže byť v tradičných jedlách
SNS sa podľa Škopcovej inšpirovala aj v zahraničí. Ako ozrejmila, podobnú legislatívu má aj Maďarsko a Taliansko. „Nepripustíme, aby sa na Slovensku neoznačené hmyzie proteíny zamiešali do tradičných jedál,“ dodal Danko.
Je bezpečné konzumovať jedlý hmyz?
„Jedlý hmyz je výnimočne bohatý na bielkoviny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, je zdrojom minerálov, ako železo, horčík a zinok, a niektoré druhy obsahujú aj omega-3 mastné kyseliny. Má takisto nízky obsah sacharidov, preto je ideálny ako doplnok pre nízkosacharidové diéty. Je dobre stráviteľný, aj keď chitín v exoskelete môže byť ťažšie stráviteľný pre niektorých ľudí,“ uviedol pre iStream Ondřej Činátl z firmy, ktorá sa jedlému hmyzu venuje. Podľa jeho slov by sa na pozore mali mať len ľudia, ktorí sú alergickí na kôrovce.
„Hmyz sa chová v kontrolovaných podmienkach s dôrazom na čistotu a kvalitu krmiva. Pred spracovaním sa necháva krátko vyhladovať, aby sa vyprázdnil. Následne sa čistí a hlboko zmrazuje, čo primárne slúži k jeho usmrteniu a zároveň to pomáha zachovať kvalitu,“ dodal. Hmyz má údajne minimálnu ekologickú stopu a produkuje aj výrazne menej emisií CO2. „Chceli by sme tiež ubezpečiť zákazníkov, že sa nemusia báť tajného pridávania hmyzu do bežných potravín. Takéto veci sa naozaj nedejú a potraviny s jedlým hmyzom sú vždy označené a obsah hmyzu neskrývajú – naopak, obsah hmyzu na obale hrdo prezentujú,“ informoval Činátl.
Pekári absolútne odmietajú pridávanie hmyzu do výrobkov
Výrobcovia združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) absolútne odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov. Produkty s takýmito prísadami nebudú vyrábať, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. Potvrdili to spoločným uznesením na valnom zhromaždení zväzu, ktorý sa vo štvrtok konal na Donovaloch. V stredu o tom informoval predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.
„Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy, ktoré reťazce dovážajú vo veľkom. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde. Na minulotýždňovom valnom zhromaždení sa členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov jednomyseľne zhodli, že nemienia overené receptúry dopĺňať o žiadne prášky z červov ani iného hmyzu,“ zdôraznil Lapšanský. Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné a zväz nevidí absolútne žiadny dôvod, aby tu niekto robil testy na slovenských spotrebiteľoch.
SZPCC vyhlásením reagoval na schválenie prášku z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny, uvoľnenej na používanie v Európskej únii. Únia povolila jeho používanie aj pri pekárskych výrobkoch. Napríklad v rožku či chlebe by išlo o najviac štyri gramy takéhoto prášku. Na použitie tejto tzv. „novej potraviny“ musí nadväzovať označenie spomínanej prísady na obale výrobku.
Slovenskí pekári, cukrári a ani cestovinári nebudú do svojich výrobkov podľa Lapšanského pridávať žiadne červy, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. „Dôvodenie ekologickými či morálnymi dosahmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov,“ uviedol.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.