Spomínate si na žuvačky Pedro, univerzálnu hnedú omáčku či mliečne bary? TAKTO vyzerala strava v 60., 70. a 80. rokoch

Spomienky na socializmus v kuchyni
Spomienky na socializmus v kuchyni. Zdroj: FB/Peter Keymen,Monika Sabikova,Vlastimil Patka
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Spomienky na dávne časy často vyvolávajú nostalgiu, najmä keď si spomenieme na žuvačky Pedro, univerzálnu hnedú omáčku či mliečne bary, ktoré kedysi patrili k neodmysliteľnej súčasti slovenských domácností.

Spomienky na sladké a slané časy nás vracajú do minulosti, keď sa na našich stoloch objavovali špeciálne jedlá a dobroty. Zaujíma vás, čo ľudia jedli v 60., 70. a 80. rokoch?

60. roky

Už v 60. rokoch sa na trhu objavili nové instantné jedlá, medzi ktoré patrila napríklad ovsená kaša, a slovenské gazdinky pomaly prekonávali pôvodnú nedôveru k polievkam a iným výrobkom v prášku. Novinkou bol aj topený syr v spreji, ktorý sa stal prvou ukážkou modernejších spôsobov prípravy jedál. Píše Báječná žena.

Ovsená kaša. Zdroj: FB/jedalnicky.sk – Ivana Maheľová

V špecializovaných predajniach bolo možné kúpiť polotovary na jednoduchú domácu prípravu rôznych pokrmov – obaľované rezne, syry, fašírky, plnené papriky, žemľové knedle, čevapčiči, a tiež sladké jedlá, ako parené buchty či ovocné knedle. K dispozícii boli aj tortové korpusy, linecké a lístkové cesto, ktoré uľahčovali prípravu slávnostných dezertov.

V roku 1968 sa začali vyrábať žuvačky Pedro a o rok neskôr, v roku 1969, sa na trh dostalo mlieko v polyetylénových vreckách, ktoré postupne nahrádzalo sklenené fľaše.

Žuvačky Pedro. Zdroj: FB/Pauli Hrad

V 60. rokoch sa na trhu objavila aj Kofola, ktorá využila nadbytočný kofeín vznikajúci pri pražení kávy. V tomto období sa rozšírili aj mliečne bary, ktoré ponúkali nielen mliečne koktaily, ale aj jedlá ako treska v majonéze, ruské vajce, rôzne šaláty, palacinky, bryndzové halušky a rôzne zákusky. Pri stravovaní mimo domova sa začali presadzovať salaše a koliby, kde sa podávali tradičné slovenské špeciality.

70. roky

V 70. rokoch štát dotoval mliečne výrobky a mäso, čo sa odrážalo v priaznivých cenách.

Mlieko v sáčku. Zdroj: FB/Jo To

Liter polotučného „sáčkového“ mlieka stál 2 koruny (0,07 €), plnotučné 3 koruny (0,10 €) a trvanlivé mlieko v obale z tetrapaku 5 korún (0,17 €).

Celé maslo (250 g) sa predávalo za 10 korún (0,33 €), liter vína stál približne 0,60 €, kilogram kuracieho mäsa 30 korún (1 €) a hovädzie od 21 do 45 korún (0,70 – 1,49 €). Socialistický chlieb sa piekol tradičnou metódou bez použitia kvasníc, čo dnes zodpovedá kváskovému pečivu. Občas bolo možné kúpiť aj južné ovocie, hoci na mandarínky stáli celé rodiny v rade, pretože predávali maximálne dve kilá na osobu. Zaujímavosťou bol aj ruský sekt Igristoje, tresčia pečeň veľkosti dlane alebo kaviár z jesetera, ktoré boli dostupné za veľmi nízku cenu.

Od roku 1971 sa na Slovensku začala predávať instantná francúzska polievka z Carpathie. V roku 1974 prišiel na trh hroznový nápoj Vinea, o dva roky neskôr, v roku 1976, sa začal vyrábať ochutený tvarohový krém Termix. V roku 1977 sa na trh dostali žuvačky Bonpari. Medzi obľúbené sáčkové polievky sa na Slovensku dodnes radí Francúzska polievka.

80.roky

V 80. rokoch sa univerzálna hnedá omáčka (UHO) podávala takmer vo všetkých československých závodných a školských jedálňach, keďže sa vyrábala ako polotovar a jej chuť bola rovnaká všade.

Hnedá omáčka. Zdroj: X/Jiří Příhoda

Hitom sa stal vyprážaný syr, ktorý sa podával so zemiakmi a tatárskou omáčkou za cenu približne 8 korún, a postupne sa štandardnou prílohou stali hranolky.

Školské jedálne podávali aj granatiersky pochod, slovenské rizoto, ktoré s talianskym nemalo prakticky nič spoločné, a polievku s rozmiešaným vajcom. Ako náhrada mäsa sa často používali rôzne druhy mäkkej salámy a jedlá dochucovala Maggi omáčka. Sviatočnou sladkou bodkou sa stala mrazená torta Polárka v sklenenom pohári, podávaná s kompótovaným ovocím, šľahačkou a posypaná Grankom.

V 80. rokoch sa začalo mlieko plniť do trvanlivých tetrapakových obalov. Pri nedostatku „pravého“ masla sa začalo vyrábať nátierkové maslo s nižším obsahom tuku. V roku 1984 sa začali vyrábať žuvačky Bajo a Ping, ktoré obsahovali obrázky z televíznych večerníčkov. V tomto období sa na Slovensku objavilo prvé nealkoholické pivo Pito a začali vznikali podniky s grilovanými kurčatami a hotdogmi, ktoré spestrili stravovanie mimo domova.

V našej galérii vám prinášame množstvo ďalších fotografií, ktoré vám umožnia oživiť spomienky na minulé časy. Prezrite si ich a znovu prežite atmosféru dávnych dní, jedál a každodenného života, ktorý kedysi patril k našim domácnostiam.

Galéria:

Lečo. Zdroj: FB/Alena Hercegova
Krupicová kaša. Zdroj: FB/Denisa Barczay
Čokolády. Zdroj: FB/Ingrid Gordíková Matuchová
Chlieb s cibuľou. Zdroj: FB/Marian Horváth
Rožky v mlieku. Zdroj: FB/Jana Popracova
Sušené mlieko. Zdroj: FB/Ľubica Žugecová

(Galéria pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti