Spomienky na dávne časy často vyvolávajú nostalgiu, najmä keď si spomenieme na žuvačky Pedro, univerzálnu hnedú omáčku či mliečne bary, ktoré kedysi patrili k neodmysliteľnej súčasti slovenských domácností.
Spomienky na sladké a slané časy nás vracajú do minulosti, keď sa na našich stoloch objavovali špeciálne jedlá a dobroty. Zaujíma vás, čo ľudia jedli v 60., 70. a 80. rokoch?
60. roky
Už v 60. rokoch sa na trhu objavili nové instantné jedlá, medzi ktoré patrila napríklad ovsená kaša, a slovenské gazdinky pomaly prekonávali pôvodnú nedôveru k polievkam a iným výrobkom v prášku. Novinkou bol aj topený syr v spreji, ktorý sa stal prvou ukážkou modernejších spôsobov prípravy jedál. Píše Báječná žena.

V špecializovaných predajniach bolo možné kúpiť polotovary na jednoduchú domácu prípravu rôznych pokrmov – obaľované rezne, syry, fašírky, plnené papriky, žemľové knedle, čevapčiči, a tiež sladké jedlá, ako parené buchty či ovocné knedle. K dispozícii boli aj tortové korpusy, linecké a lístkové cesto, ktoré uľahčovali prípravu slávnostných dezertov.
V roku 1968 sa začali vyrábať žuvačky Pedro a o rok neskôr, v roku 1969, sa na trh dostalo mlieko v polyetylénových vreckách, ktoré postupne nahrádzalo sklenené fľaše.

V 60. rokoch sa na trhu objavila aj Kofola, ktorá využila nadbytočný kofeín vznikajúci pri pražení kávy. V tomto období sa rozšírili aj mliečne bary, ktoré ponúkali nielen mliečne koktaily, ale aj jedlá ako treska v majonéze, ruské vajce, rôzne šaláty, palacinky, bryndzové halušky a rôzne zákusky. Pri stravovaní mimo domova sa začali presadzovať salaše a koliby, kde sa podávali tradičné slovenské špeciality.
70. roky
V 70. rokoch štát dotoval mliečne výrobky a mäso, čo sa odrážalo v priaznivých cenách.

Liter polotučného „sáčkového“ mlieka stál 2 koruny (0,07 €), plnotučné 3 koruny (0,10 €) a trvanlivé mlieko v obale z tetrapaku 5 korún (0,17 €).
Celé maslo (250 g) sa predávalo za 10 korún (0,33 €), liter vína stál približne 0,60 €, kilogram kuracieho mäsa 30 korún (1 €) a hovädzie od 21 do 45 korún (0,70 – 1,49 €). Socialistický chlieb sa piekol tradičnou metódou bez použitia kvasníc, čo dnes zodpovedá kváskovému pečivu. Občas bolo možné kúpiť aj južné ovocie, hoci na mandarínky stáli celé rodiny v rade, pretože predávali maximálne dve kilá na osobu. Zaujímavosťou bol aj ruský sekt Igristoje, tresčia pečeň veľkosti dlane alebo kaviár z jesetera, ktoré boli dostupné za veľmi nízku cenu.
Od roku 1971 sa na Slovensku začala predávať instantná francúzska polievka z Carpathie. V roku 1974 prišiel na trh hroznový nápoj Vinea, o dva roky neskôr, v roku 1976, sa začal vyrábať ochutený tvarohový krém Termix. V roku 1977 sa na trh dostali žuvačky Bonpari. Medzi obľúbené sáčkové polievky sa na Slovensku dodnes radí Francúzska polievka.
80.roky
V 80. rokoch sa univerzálna hnedá omáčka (UHO) podávala takmer vo všetkých československých závodných a školských jedálňach, keďže sa vyrábala ako polotovar a jej chuť bola rovnaká všade.

Hitom sa stal vyprážaný syr, ktorý sa podával so zemiakmi a tatárskou omáčkou za cenu približne 8 korún, a postupne sa štandardnou prílohou stali hranolky.
Školské jedálne podávali aj granatiersky pochod, slovenské rizoto, ktoré s talianskym nemalo prakticky nič spoločné, a polievku s rozmiešaným vajcom. Ako náhrada mäsa sa často používali rôzne druhy mäkkej salámy a jedlá dochucovala Maggi omáčka. Sviatočnou sladkou bodkou sa stala mrazená torta Polárka v sklenenom pohári, podávaná s kompótovaným ovocím, šľahačkou a posypaná Grankom.
V 80. rokoch sa začalo mlieko plniť do trvanlivých tetrapakových obalov. Pri nedostatku „pravého“ masla sa začalo vyrábať nátierkové maslo s nižším obsahom tuku. V roku 1984 sa začali vyrábať žuvačky Bajo a Ping, ktoré obsahovali obrázky z televíznych večerníčkov. V tomto období sa na Slovensku objavilo prvé nealkoholické pivo Pito a začali vznikali podniky s grilovanými kurčatami a hotdogmi, ktoré spestrili stravovanie mimo domova.
V našej galérii vám prinášame množstvo ďalších fotografií, ktoré vám umožnia oživiť spomienky na minulé časy. Prezrite si ich a znovu prežite atmosféru dávnych dní, jedál a každodenného života, ktorý kedysi patril k našim domácnostiam.
Galéria:






(Galéria pokračuje na ďalšej strane)