Správna strava môže ochrániť DETI pred KRÁTKOZRAKOSŤOU: TIETO potraviny tomu predídu

Ilustračná foto. Zdroj: Canva
Reklama

Krátkozrakosť (myopia) sa stáva jedným z najrozšírenejších očných ochorení na svete. Podľa odhadov vedcov bude do roku 2050 postihnutá približne polovica populácie. Nová štúdia zverejnená v časopise British Journal of Ophthalmology upozorňuje, že strava detí môže výrazne ovplyvniť riziko rozvoja krátkozrakosti. Kým niektoré tuky oči chránia, iné môžu riziko ochorenia zvyšovať.

Vedci zistili, že pravidelný príjem omega-3 polynenasýtených mastných kyselín (ω-3 PUFA), ktoré sa nachádzajú predovšetkým v rybách a rybom oleji, pôsobí ako ochranný faktor proti rozvoju krátkozrakosti u detí. Naopak, nadmerná konzumácia nasýtených tukov – typicky obsiahnutých v masle, palmovom oleji či červenom mäse – môže zvyšovať riziko myopie. Informoval denník Pravda.

Príjem omega-3 mastných kyselín predstavuje ochranný faktor proti myopii, zatiaľ čo vyšší príjem nasýtených tukov je rizikovým faktorom,“ uvádzajú autori štúdie. „Naše výsledky naznačujú, že strava môže hrať významnú úlohu v rozvoji krátkozrakosti a že omega-3 kyseliny môžu deti pred touto poruchou chrániť.“

Ako prebiehala štúdia?

Na skúmanie vplyvu stravy na krátkozrakosť vedci analyzovali dáta od 1005 čínskych detí vo veku 6–8 rokov, ktoré boli súčasťou Hongkongskej detskej očnej štúdie, sledujúcej vývoj očných ochorení a ich rizikové faktory. Rodičia detí vyplnili dotazník o frekvencii konzumácie 280 rôznych potravín, rozdelených do desiatich hlavných skupín, ako sú obilniny, zelenina, ovocie, mäso, ryby, vajcia či tuky a oleje.

Vedci zároveň sledovali čas, ktorý deti trávili vonku, pri športových aktivitách, čítaní alebo pred obrazovkami. Výsledky ukázali, že približne štvrtina detí (27,5 %) mala diagnostikovanú myopiu. Vyšší príjem omega-3 mastných kyselín sa spájal s nižším rizikom ochorenia.

Meranie očného zdravia a súvislosť s tukmi

Dôležité ukazovatele, ako axiálna dĺžka oka (vzdialenosť od rohovky po sietnicu) a cykloplegická sférická ekvivalencia (stupeň krátkozrakosti), boli u detí s najvyšším príjmom omega-3 mastných kyselín najlepšie – t. j. oči boli zdravšie a menej krátkozraké. Naopak, u detí s vyšším príjmom nasýtených tukov sa riziko krátkozrakosti zvyšovalo.

Vedci však upozorňujú, že ide o observačnú štúdiu, ktorá nedokáže preukázať priame príčinné súvislosti. Dotazníky vychádzali z rodičovských spomienok a poskytujú iba jednorazový obraz o strave. Krvné testy na objektívne meranie príjmu živín neboli k dispozícii, a preto výsledky nemožno automaticky preniesť na všetky populácie.

Omega-3 mastné kyseliny môžu pomáhať predchádzať rozvoju krátkozrakosti tým, že zlepšujú prietok krvi cez cievnatku – vrstvu oka zodpovednú za prísun živín a kyslíka. To zabraňuje hypoxii sklery (nedostatku kyslíka v bielku oka), ktorá je kľúčovým faktorom pri progresii myopie. Okrem toho omega-3 podporujú celkové zdravie očí a pomáhajú pri prevencii chronických ochorení, ako je syndróm suchého oka či vekom podmienená degenerácia makuly.

Kde nájdete omega-3 mastné kyseliny?

Medzi najlepšie zdroje omega-3 patrí tučné morské ryby – losos, makrela, sardinky, sleď, tuniak či pstruh – a rybí olej, napríklad z tresčej pečene. Rovnako prospešné sú morské plody ako krevety, mušle či ustrice. Z rastlinných zdrojov sa odporúčajú ľanové semienka, ľanový olej, chia semienka, vlašské orechy, konopné semienka a oleje, repkový olej, sója a sójové výrobky. Vajcia od sliepok kŕmených ľanovým alebo rybím olejom tiež prispievajú k dennej dávke omega-3.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)
Najčítanejšie v kategórii Zdravie