Osudnou sa mu stala konzumácia nášho syra. Mužovi prišlo náhle nevoľno a o pár dní na to zomrel.
Sedemdesiatdvaročný muž sa rozhodol po ceste z výletu na Liptove kúpiť syr, na ktorom si chcel pochutnať. Ako informuje portál noviny.sk, po konzumácii mu náhle prišlo nevoľno.
Pár dní na to zomrel a lekári zisťovali príčinu úmrtia. Pitva odhalila, že v syre sa nachádzala baktéria Listeria. Bližšie okolnosti mužovho úmrtia, ako aj pôvod syra, ktorý bol kontaminovaný nebezpečnou baktériou, sú aktuálne v štádiu vyšetrovania.
Infekciu listeriózy zapríčiňuje baktéria Listeria monocytogenes. Je prenosná z potravín, ktoré sú ňou kontaminované. Riziko predstavujú pre určité skupiny ľudí, ako sú tehotné ženy, starší ľudia a osoby s oslabenou imunitou. Pre ne sú tieto potraviny život ohrozujúcim.
Potraviny, ktoré sú určené na konzumáciu po ohriati (napríklad párky alebo iné údeniny) je potrebné zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie. Studené pokrmy, ktoré by predstavovali hrozbu výskytu tejto infekcie, musia spotrebitelia naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny, dodáva Štátna veterinárna a potravinová správa.
Hygienici momentálne preverujú okolnosti prípadu, ku ktorému sa majú neskôr vyjadriť.