Ste po SLADKOSTIACH unavení a máte chuť na ĎALŠIE? Zistilo sa, prečo a ako tomu zabrániť

Reklama

Mnohí ľudia pociťujú po konzumácii sladkostí okamžitý prílev energie, no po hodine sa dostaví nečakaná únava. Tento fenomén, známy ako „cukrová horská dráha“, je dôsledkom prudkého vzostupu a následného poklesu hladiny cukru v krvi.

Dlhodobá konzumácia spracovaných sladkostí môže nielen narušiť hladinu energie, ale aj viesť k nežiaducej chuti na ďalšie sladkosti.

Prečo sladké unavuje?

Jednoduché cukry sa v tele spracovávajú rýchlo, čo vedie k prudkému nárastu hladiny glukózy. To podnecuje uvoľňovanie inzulínu, ktorý sa snaží cukor spracovať.

Keď cukor klesne, pocítime náhly prepad energie, hlad a malátnosť.

Inzulín nás vie „oklamať“

Podľa výskumu z roku 2019 sa u ľudí hodinu po konzumácii cukru preukázal výrazný pokles čulosti a nálady. „Jednoduché sacharidy sa v tele rozkladajú rýchlejšie než zložené. Pri ich zjedení hladina cukru v krvi prudko stúpa a uvoľňuje sa inzulín, hormón zodpovedný za spracovanie cukru. Dôsledok sa prejaví ako rýchly pokles glykémie, ktorý so sebou prináša únavu a slabosť,“ vysvetľuje biochemička z dermatologickej firmy Gabriela Glombová.

Keď si cukor žiada ďalší

Slováci aktuálne patria medzi národy s najvyšším výskytom nadváhy. Veľkým vinníkom je aj nadmerná konzumácia sladkostí a potravín s priemyselnou fruktózou. „Okrem vysokej kalorickej hodnoty sladkostí vedie cukrová horská dráha k rýchlym výkyvom glukózy v krvi, čo môže spôsobiť zvýšenú chuť na ďalšie sladké jedlá. Opakované výkyvy glukózy môžu zvýšiť hladinu inzulínu, čo ovplyvňuje reguláciu hladu a využívanie tukov ako zdroja energie,“ upozorňuje odborníčka.

Ako sa vyhnúť cukrovej pasci?

Dobrou stratégiou je zaradiť do jedálnička komplexné sacharidy, zdravé tuky a bielkoviny.

Celozrnné obilniny, strukoviny a orechy majú nízky glykemický index, čo znamená, že sa v tele spracovávajú pomalšie a zabezpečia stabilnejšiu hladinu energie.

Dôležitý je aj kvalitné spánok a pohyb. Ak sa nevyspíme dostatočne, telo môže produkovať viac stresového hormónu kortizolu, ktorý nás zvádza k nezdravým jedlám.

Extraktmi v boji so sladkým

Moderné výskumy ukazujú, že hladinu cukru a prirodzene znížiť chuť na sladké môžu pomôcť stabilizovať aj niektoré rastlinné extrakty a patentované zložky (ako Metabolaid, Reducose a Eriomin).

Metabolaid, v ktorom sú extrakty z alojzie citrónovej a ibišteka sudánskeho ovplyvňuje hormón GLP-1 podobne ako liek pre diabetikov, ktorý reguluje pocit sýtosti.

Reducose je esencia z listov moruše bielej a znižuje hladinu glykémie po jedle a zabraňuje sacharidov vstrebávaniu sa do organizmu. Vo výskume vysvitlo, že znižuje nárast glukózy a inzulínu po jedle o viac ako 40 %.

Zmes citrónových flavonoidov Eriomin, ktorá zlepšuje prirodzenú obranyschopnosť, znižuje zápaly vyvoláva prirodzený pocit sýtosti.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti