Mnohí ľudia pociťujú po konzumácii sladkostí okamžitý prílev energie, no po hodine sa dostaví nečakaná únava. Tento fenomén, známy ako „cukrová horská dráha“, je dôsledkom prudkého vzostupu a následného poklesu hladiny cukru v krvi.
Dlhodobá konzumácia spracovaných sladkostí môže nielen narušiť hladinu energie, ale aj viesť k nežiaducej chuti na ďalšie sladkosti.
Prečo sladké unavuje?
Jednoduché cukry sa v tele spracovávajú rýchlo, čo vedie k prudkému nárastu hladiny glukózy. To podnecuje uvoľňovanie inzulínu, ktorý sa snaží cukor spracovať.
Keď cukor klesne, pocítime náhly prepad energie, hlad a malátnosť.
Inzulín nás vie „oklamať“
Podľa výskumu z roku 2019 sa u ľudí hodinu po konzumácii cukru preukázal výrazný pokles čulosti a nálady. „Jednoduché sacharidy sa v tele rozkladajú rýchlejšie než zložené. Pri ich zjedení hladina cukru v krvi prudko stúpa a uvoľňuje sa inzulín, hormón zodpovedný za spracovanie cukru. Dôsledok sa prejaví ako rýchly pokles glykémie, ktorý so sebou prináša únavu a slabosť,“ vysvetľuje biochemička z dermatologickej firmy Gabriela Glombová.
Keď si cukor žiada ďalší
Slováci aktuálne patria medzi národy s najvyšším výskytom nadváhy. Veľkým vinníkom je aj nadmerná konzumácia sladkostí a potravín s priemyselnou fruktózou. „Okrem vysokej kalorickej hodnoty sladkostí vedie cukrová horská dráha k rýchlym výkyvom glukózy v krvi, čo môže spôsobiť zvýšenú chuť na ďalšie sladké jedlá. Opakované výkyvy glukózy môžu zvýšiť hladinu inzulínu, čo ovplyvňuje reguláciu hladu a využívanie tukov ako zdroja energie,“ upozorňuje odborníčka.
Ako sa vyhnúť cukrovej pasci?
Dobrou stratégiou je zaradiť do jedálnička komplexné sacharidy, zdravé tuky a bielkoviny.
Celozrnné obilniny, strukoviny a orechy majú nízky glykemický index, čo znamená, že sa v tele spracovávajú pomalšie a zabezpečia stabilnejšiu hladinu energie.
Dôležitý je aj kvalitné spánok a pohyb. Ak sa nevyspíme dostatočne, telo môže produkovať viac stresového hormónu kortizolu, ktorý nás zvádza k nezdravým jedlám.
Extraktmi v boji so sladkým
Moderné výskumy ukazujú, že hladinu cukru a prirodzene znížiť chuť na sladké môžu pomôcť stabilizovať aj niektoré rastlinné extrakty a patentované zložky (ako Metabolaid, Reducose a Eriomin).
Metabolaid, v ktorom sú extrakty z alojzie citrónovej a ibišteka sudánskeho ovplyvňuje hormón GLP-1 podobne ako liek pre diabetikov, ktorý reguluje pocit sýtosti.
Reducose je esencia z listov moruše bielej a znižuje hladinu glykémie po jedle a zabraňuje sacharidov vstrebávaniu sa do organizmu. Vo výskume vysvitlo, že znižuje nárast glukózy a inzulínu po jedle o viac ako 40 %.
Zmes citrónových flavonoidov Eriomin, ktorá zlepšuje prirodzenú obranyschopnosť, znižuje zápaly vyvoláva prirodzený pocit sýtosti.