Ste po SLADKOSTIACH unavení a máte chuť na ĎALŠIE? Zistilo sa, prečo a ako tomu zabrániť

Zdroj: Unsplash
Reklama

Mnohí ľudia pociťujú po konzumácii sladkostí okamžitý prílev energie, no po hodine sa dostaví nečakaná únava. Tento fenomén, známy ako „cukrová horská dráha“, je dôsledkom prudkého vzostupu a následného poklesu hladiny cukru v krvi.

Dlhodobá konzumácia spracovaných sladkostí môže nielen narušiť hladinu energie, ale aj viesť k nežiaducej chuti na ďalšie sladkosti.

Prečo sladké unavuje?

Jednoduché cukry sa v tele spracovávajú rýchlo, čo vedie k prudkému nárastu hladiny glukózy. To podnecuje uvoľňovanie inzulínu, ktorý sa snaží cukor spracovať.

Keď cukor klesne, pocítime náhly prepad energie, hlad a malátnosť.

Inzulín nás vie „oklamať“

Podľa výskumu z roku 2019 sa u ľudí hodinu po konzumácii cukru preukázal výrazný pokles čulosti a nálady. „Jednoduché sacharidy sa v tele rozkladajú rýchlejšie než zložené. Pri ich zjedení hladina cukru v krvi prudko stúpa a uvoľňuje sa inzulín, hormón zodpovedný za spracovanie cukru. Dôsledok sa prejaví ako rýchly pokles glykémie, ktorý so sebou prináša únavu a slabosť,“ vysvetľuje biochemička z dermatologickej firmy Gabriela Glombová.

Keď si cukor žiada ďalší

Slováci aktuálne patria medzi národy s najvyšším výskytom nadváhy. Veľkým vinníkom je aj nadmerná konzumácia sladkostí a potravín s priemyselnou fruktózou. „Okrem vysokej kalorickej hodnoty sladkostí vedie cukrová horská dráha k rýchlym výkyvom glukózy v krvi, čo môže spôsobiť zvýšenú chuť na ďalšie sladké jedlá. Opakované výkyvy glukózy môžu zvýšiť hladinu inzulínu, čo ovplyvňuje reguláciu hladu a využívanie tukov ako zdroja energie,“ upozorňuje odborníčka.

Ako sa vyhnúť cukrovej pasci?

Dobrou stratégiou je zaradiť do jedálnička komplexné sacharidy, zdravé tuky a bielkoviny.

Celozrnné obilniny, strukoviny a orechy majú nízky glykemický index, čo znamená, že sa v tele spracovávajú pomalšie a zabezpečia stabilnejšiu hladinu energie.

Dôležitý je aj kvalitné spánok a pohyb. Ak sa nevyspíme dostatočne, telo môže produkovať viac stresového hormónu kortizolu, ktorý nás zvádza k nezdravým jedlám.

Extraktmi v boji so sladkým

Moderné výskumy ukazujú, že hladinu cukru a prirodzene znížiť chuť na sladké môžu pomôcť stabilizovať aj niektoré rastlinné extrakty a patentované zložky (ako Metabolaid, Reducose a Eriomin).

Metabolaid, v ktorom sú extrakty z alojzie citrónovej a ibišteka sudánskeho ovplyvňuje hormón GLP-1 podobne ako liek pre diabetikov, ktorý reguluje pocit sýtosti.

Reducose je esencia z listov moruše bielej a znižuje hladinu glykémie po jedle a zabraňuje sacharidov vstrebávaniu sa do organizmu. Vo výskume vysvitlo, že znižuje nárast glukózy a inzulínu po jedle o viac ako 40 %.

Zmes citrónových flavonoidov Eriomin, ktorá zlepšuje prirodzenú obranyschopnosť, znižuje zápaly vyvoláva prirodzený pocit sýtosti.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti