Ste to, čo jete. TIETO druhy potravín sú pre Slovákov časovanou bombou, hrozia vážne zdravotné problémy

jedlo, obezita
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/bearfotos, wayhomestudio
Reklama

64 vedcov z rôznych inštitúcií, ktorí sa projektu zúčastnili, sa zamerali na systém NOVA, v ktorom sú potraviny rozdelené do štyroch kategórií.

Zrejme aj vy ste už nie raz počuli o lepšej kvalite potravín za bývalého režimu či nutnosti obmedziť konzumáciu spracovaných potravín, ktoré dnes reťazce ponúkajú.

V snahe ušetriť nejaké to euro sa spotrebitelia uchyľujú k lacnejším variantom výrobku, ktoré nám síce nezoberú z peňaženky veľký obnos peňazí, neskôr si ale môžu vyžiadať daň v podobe zdravotných komplikácií.

Ultraspracovaných potravín je v obchodoch čoraz viac

Výrobkov s vysokým obsahom tuku, cukru, soli či zvýrazňovačov chuti nájdeme na pultoch niekoľko. A práve priemyselne spracované tovary sa na základe viacerých štúdií spájajú s rizikom obezity, rakoviny, diabetu, či problémov s činnosťou srdca, píšu tvnoviny.sk.

Spúšťačom môžu byť práve potraviny zakúpené v obchode, pri ktorých si často nečítame zloženie alebo si ich aj napriek tomu doprajeme. O tom, aký vplyv majú na zdravie spracované potraviny, sa spotrebitelia môžu dozvedieť z najväčšej štúdie, publikovanej v časopise The Lancet, do ktorej bolo zapojených pol milióna ľudí z desiatich štátov Európy.

Účastníkov výskumu sledovali počas 16 rokov a každé tri až štyri roky sa zdôverili o svojom zdravotnom stave. Vedci vychádzali z aktuálne dostupných údajov, ktoré im účastníci poskytli, a zahŕňali hmotnosť, BMI (index telesnej hmotnosti), rodinný stav, konzumáciu alkoholu alebo stupeň vzdelania.

Pokiaľ vedci zistili, že niektorý z účastníkov dávnejšie alebo na začiatku štúdie mal rakovinu, ischemickú chorobu srdca, mŕtvicu, angínu alebo diabetes, museli byť zo štúdie vylúčení. Eliminovalo sa riziko skreslenia výsledkov v prípade opätovného výskytu niektorej z uvedených chorôb.

Štyri skupiny potravín

64 vedcov z rôznych inštitúcií, ktorí sa projektu zúčastnili, sa zamerali na systém NOVA, v ktorom sú potraviny rozdelené do štyroch kategórií.

NOVA 1

Súčasťou sú čerstvé, surové alebo potraviny spracované v minimálnej miere, ako ovocie, zelenina, obilniny, vajcia či mäso. Pri minimálnych úpravách potravín ide o mrazenie, chladenie, sušenie, drvenie či pasterizácia.

NOVA 2

V tejto kategórii sa nachádzajú produkty ako rastlinné oleje, živočíšne tuky, med, soľ a cukor. Tento druh potravín nekonzumovali účastníci samostatne, ale používal sa pri príprave jedál.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie