64 vedcov z rôznych inštitúcií, ktorí sa projektu zúčastnili, sa zamerali na systém NOVA, v ktorom sú potraviny rozdelené do štyroch kategórií.
Zrejme aj vy ste už nie raz počuli o lepšej kvalite potravín za bývalého režimu či nutnosti obmedziť konzumáciu spracovaných potravín, ktoré dnes reťazce ponúkajú.
V snahe ušetriť nejaké to euro sa spotrebitelia uchyľujú k lacnejším variantom výrobku, ktoré nám síce nezoberú z peňaženky veľký obnos peňazí, neskôr si ale môžu vyžiadať daň v podobe zdravotných komplikácií.
Ultraspracovaných potravín je v obchodoch čoraz viac
Výrobkov s vysokým obsahom tuku, cukru, soli či zvýrazňovačov chuti nájdeme na pultoch niekoľko. A práve priemyselne spracované tovary sa na základe viacerých štúdií spájajú s rizikom obezity, rakoviny, diabetu, či problémov s činnosťou srdca, píšu tvnoviny.sk.
Spúšťačom môžu byť práve potraviny zakúpené v obchode, pri ktorých si často nečítame zloženie alebo si ich aj napriek tomu doprajeme. O tom, aký vplyv majú na zdravie spracované potraviny, sa spotrebitelia môžu dozvedieť z najväčšej štúdie, publikovanej v časopise The Lancet, do ktorej bolo zapojených pol milióna ľudí z desiatich štátov Európy.
Účastníkov výskumu sledovali počas 16 rokov a každé tri až štyri roky sa zdôverili o svojom zdravotnom stave. Vedci vychádzali z aktuálne dostupných údajov, ktoré im účastníci poskytli, a zahŕňali hmotnosť, BMI (index telesnej hmotnosti), rodinný stav, konzumáciu alkoholu alebo stupeň vzdelania.
Pokiaľ vedci zistili, že niektorý z účastníkov dávnejšie alebo na začiatku štúdie mal rakovinu, ischemickú chorobu srdca, mŕtvicu, angínu alebo diabetes, museli byť zo štúdie vylúčení. Eliminovalo sa riziko skreslenia výsledkov v prípade opätovného výskytu niektorej z uvedených chorôb.
Štyri skupiny potravín
64 vedcov z rôznych inštitúcií, ktorí sa projektu zúčastnili, sa zamerali na systém NOVA, v ktorom sú potraviny rozdelené do štyroch kategórií.
NOVA 1
Súčasťou sú čerstvé, surové alebo potraviny spracované v minimálnej miere, ako ovocie, zelenina, obilniny, vajcia či mäso. Pri minimálnych úpravách potravín ide o mrazenie, chladenie, sušenie, drvenie či pasterizácia.
NOVA 2
V tejto kategórii sa nachádzajú produkty ako rastlinné oleje, živočíšne tuky, med, soľ a cukor. Tento druh potravín nekonzumovali účastníci samostatne, ale používal sa pri príprave jedál.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)