NOVA 3
V tretej kategórii boli potraviny spracované väčšou úpravou ako konzervácia, varenie, zrenie, údenie či fermentácia. Sem radíme syry, remeselný chlieb, konzervovaná a zaváraná zelenina či kvasená kapusta. Vedci sa v tejto skupine pozreli aj na pivo a víno.
NOVA 4
Poslednú skupinu vytýčili vedci pre takzvané ultraspracované potraviny, ktoré sú okrem toho doplnené o rôzne prídavné látky, konzervanty, farbivá či zvýrazňovače chuti. Ide o polotovary, hotové jedlá, instantné pokrmy, zemiakové lupienky, sladkosti, tavené syry či údeniny. Súčasťou sú tiež liehoviny.
Ktorá skupina dopadla najhoršie?
Ako zistila štúdia, po priemyselne spracovaných potravinách siahnu obyvatelia prevažne v štátoch s vyššími príjmami, kde predstavujú 25 až 60 percent energetickej spotreby občanov. V prípade stredných príjmov sa vyskytujú v objeme 20 až 40 percent celkovej spotreby potravín.
Na základe horeuvedeného rozdelenia a výsledkov štúdie výskumníci zistili, že potraviny 3. a 4. skupiny môžu predstavovať riziko pre naše zdravie.
V prípade potravín tretej skupiny stúpalo riziko na výskyt úmrtnosti na rakovinu, ochorenia krvného obehu, tráviacich ťažkostí, ischemickej choroby srdca alebo dokonca samovražedné sklony.
Najhoršie dopadla posledná skupina, v ktorej účastníci konzumovali len spracované potraviny, čo sa vo výsledku prejavilo v podobe vyššieho rizika celkovej úmrtnosti, úmrtia na ochorenie obehovej sústavy, cerebrovaskulárneho ochorenia, ischemickej choroby srdca, choroby tráviaceho traktu či Parkinsonovej choroby.
„Výsledky tejto rozsiahlej, multicentrickej, prospektívnej štúdie naznačujú, že vyššia spotreba nespracovaných alebo minimálne spracovaných potravín je spojená s nižším rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin a viacerých foriem špecifickej úmrtnosti, zatiaľ čo väčšia spotreba ultraprocesovaných potravín zvyšuje riziko úmrtnosti,“ ozrejmili vedci v štúdii.
Horšie zdravotné výsledky
Podľa výskumníkov je medzi treťou a štvrtou kategóriou zásadný rozdiel, pričom tretia skupina je oveľa zdravšou alternatívou potravín.
„Ultraprocesované potraviny majú tendenciu obsahovať umelé prísady a vysoko spracované látky, ktoré sú často spojené s horšími zdravotnými výsledkami,“ dodávajú vedci.
Štúdia sa síce nezamerala na presné mechanizmy, ktoré spôsobujú vyššiu mortalitu, ale s odvolaním sa na predošlé štúdie výskumníci tvrdia, že spracované potraviny môžu zapríčiniť zápaly, vyšší energetický príjem, zmeny v črevnej mikroflóre alebo v signáloch, ktoré mozog upozorňujú na hlad alebo sýtosť.