Hoci je dnes štedrovečerná večera skôr milým stretnutím celej rodiny, v minulosti jej ľudia však pripisovali veľkú dôležitosť. Predstavovala pre nich symboliku, i tradície, píše Záhradkár. Na ich stole nesmeli chýbať tradičné jedlá!
Hoci sa dodnes zachovali v mnohých rodinách tradičné pokrmy, niektoré domácnosti namiesto ryby volia lososa a namiesto opekancov sladký dezert. Ako to však kedysi vyzeralo na Vianoce pri štedrej večeri?
Azda najväčším zvykom sú počas Vianoc v mnohých domácnostiach oplátky. Neboli síce hlavným pokrmom, ale symbolicky predstavovali zdravie a pokoru, najmä tie s medom a cesnakom, píše Záhradkár. Oplátky si zväčša dopriali až po všetkých hlavných chodov, no na stole zotrvávali už od začiatku večere.
Mnohí ľudia sa počas vianočného obdobia tešia na to, ako si vychutnajú tradičnú vianočnú polievku – kapustnicu. Hoci je hlavnou ingredienciou kapusta, ostatné suroviny sa líšia podľa regiónov. Kým niektoré gazdinky do nej pridávajú údené mäso a klobásy, iné robia pôstnu verziu bez mäsových produktov. V niektorej kapustnici nájdeme slivky, iná nás prekvapí zemiakmi, či obsahom strukovín. Jedno je však isté, patrí medzi tradičné polievky, ktoré by na sviatočnom stole nemali chýbať.

Ďalším pokrmom, na ktorí ľudia v minulosti nedali dopustiť, boli ryby. Častokrát to bol kapor, no dnes siahame aj po iných verziách – filetoch, či lososovi. A prečo práve ryba? Ich prítomnosť na sviatočnom stole symbolizovala prosperitu, informuje Záhradkár.
Obľúbenou prílohou ku rybe je nepochybne zemiakový šalát. Aj tu platí, že čo región, to iná chuť. Tí, ktorí nemajú chuť na ťažký majonézový šalát ho môžu odľahčiť tak, že namiesto majonézy do neho dajú smotanu, či jogurt.

Aj v minulosti mali ľudia po večeri chuť na sladké. Tradičným dezertom boli vtedy opekance s makom a na Slovensku sa táto tradícia v mnohých regiónoch stále zachováva. Guľky z kysnutého cesta s makom sú síce sýte, no boli sladkou bodkou po večeri.
Na stole však niekedy nesmeli chýbať ani ďalšie dobroty – oriešky, jablká, či koláče. Obľúbené doteraz ostali medovníky, ktoré sú niekedy hotovými umeleckými dielami. Gazdiné však v minulosti piekli aj vianočku, ktorej vrstvy mali duchovný význam.


