Štedrovečerný tanier bez výčitiek: Tieto TRIKY zachránia váš žalúdok aj postavu

Ilustračné foto. Zdroj: Wikimedia Commons/Ladislav Luppa, Canva/@gettyimagespro, @catz-storys-images
Reklama

Zemiakový šalát neodmysliteľne patrí k slovenskej štedrovečernej tabuli, no jeho tradičná podoba s poriadnou dávkou majonézy dokáže poriadne potrápiť trávenie.

Mnohí z vás určite poznajú ten pocit, keď sa po slávnostnej večeri namiesto radosti z darčekov dostaví len únava a ťažoba v žalúdku. Nemusí to však byť pravidlom, pretože existujú spôsoby, ako zachovať sviatočnú chuť a zároveň dopriať telu niečo ľahšie a nutrične hodnotnejšie. Píšu o tom aj portál vysetrenia.sk.

Stačí nahradiť pár ingrediencií a váš vianočný tanier získa úplne nový, svieži rozmer, ktorý oceníte nielen vy, ale aj vaši hostia.

Vianoce sú sviatkami hojnosti, ale práve táto hojnosť býva pre náš organizmus náročná. Ak sa rozhodnete pre zmenu, najjednoduchšiu cestu predstavuje úprava dresingu. Majonéza je v podstate len emulzia oleja a žĺtkov, čo z nej robí kalorickú bombu. Ak ju úplne vynecháte a nahradíte hustým gréckym jogurtom, váš šalát okamžite získa na ľahkosti a pridáte doň aj potrebné bielkoviny.

Chuť môžete vyladiť pridaním lyžičky ostrej horčice, pár kvapiek citróna a čerstvých byliniek, čím vytvoríte bohatú textúru, ktorá vás prekvapí svojou jemnosťou.

Pre tých, ktorí hľadajú ešte sýtejšiu, no stále zdravú verziu, sa ako ideálny spoločník ukazuje cottage cheese. Keď ho zmiešate s nadrobno nakrájanými vajíčkami a jarnou cibuľkou, vytvorí krémovú štruktúru, ktorá výborne drží pokope.

Je dôležité vyberať si zemiaky typu A, ktoré sú lojovité a ani po premiešaní s mäkším syrom sa nepremenia na kašu. Tento prístup dodá šalátu moderný ráz a vy sa vyhnete zbytočným nasýteným tukom.

Ak vás láka skôr európsky štýl, inšpirujte sa francúzskymi receptami, kde krémové dresingy často ustupujú kvalitnému olivovému oleju. Takzvaný vinaigrette variant spočíva v prepojení oleja, dijonskej horčice a trochy medu. Takýto šalát pôsobí na tanieri elegantne a vďaka absencii laktózy je vhodný aj pre ľudí s rôznymi potravinovými obmedzeniami. Chuťovú hĺbku v tomto prípade dosiahnete pridaním kapár alebo nadrobno nasekaných kyslých uhoriek, ktoré dodajú potrebný kontrast k sladkastým zemiakom.

Zaujímavým experimentom môže byť aj obmena samotného základu. Klasické biele zemiaky môžete čiastočne alebo úplne nahradiť batatmi či pečenou koreňovou zeleninou. Pečená mrkva, petržlen alebo dokonca kúsky cukety vnesú do šalátu viac vlákniny a vitamínov. Bataty so svojím nižším glykemickým indexom navyše zabezpečia, že sa hladina cukru v krvi nebude prudko dvíhať a klesať, čo vám pomôže udržať si energiu počas celého večera.

Na dosiahnutie dokonalého výsledku netreba zabúdať na správne načasovanie. Aj pri týchto ľahších verziách platí staré známe pravidlo, že šalát chutí najlepšie na druhý deň. Keď ho pripravíte vopred, všetky chute byliniek a dresingu preniknú hlboko do štruktúry zeleniny. Ak chcete svoje trávenie podporiť ešte o kúsok viac, nebojte sa do zmesi pridať za hrsť domácej kyslej kapusty. Tá funguje ako skvelé probiotikum a jej kyslosť výborne vyvažuje chuť vyprážaného kapra. Vaše Vianoce tak môžu byť nielen chutné, ale aj plné vitality.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti