Novinka v podvečeroch
STVR pripravuje výraznú úpravu svojho nedeľného podvečerného vysielania. Po niekoľkých mesiacoch, keď sa v tomto čase objavovali prevažne dokumenty či reprízové bloky, televízia obnoví tradíciu gastronomických relácií. Tie kedysi patrili medzi stabilné súčasti jej víkendovej ponuky, uvádza Mediaboom.
Slovenská televízia stavila na podobný typ programov už v roku 2009, keď uviedla formát Tajomstvo mojej kuchyne, ktorý sa stal dlhoročným diváckym hitom. Po jeho skončení nasledovalo niekoľko ďalších projektov s jedlom v hlavnej úlohe – medzi nimi Pravidlá mojej ženy či neskôr Veľkou lyžicou. Hoci posledná relácia skončila pred takmer polrokom, STVR nechce túto tradíciu nechať zapadnúť prachom.
Nový projekt História chutí
Televízia už od septembra pripravuje nový formát s názvom História chutí, ktorý bude spájať varenie, cestovanie a objavovanie pôvodu tradičných surovín či jedál. Tvorcovia sa rozhodli vrátiť gastronomické relácie do atraktívneho prostredia a namiesto štúdia vyrážajú s kamerami na významné slovenské lokality.
Nakrúcanie prebieha na ikonických miestach po celom Slovensku – medzi nimi Trenčiansky hrad, Oravský hrad, zámok Červený kameň, areál Betliara, liečebné kúpele v Piešťanoch či skanzeny ako Havránok a Pribylina. Každá epizóda sa zameria na miestne kulinárske tradície, pôvod jedál aj historické súvislosti, ktoré formovali regionálnu kuchyňu. Televízia chce zároveň odkrývať zvyky a obyčaje, ktoré majú neraz prekvapivú genealógiu.

Moderátorská dvojica z Fun Rádia mieri na obrazovku
Relácia sa spoľahne na dvojmoderátorský model. Hlavnou tvárou projektu sa stane Martina Zábranská, ktorá je známa ako herečka aj rozhlasová moderátorka. Divákom sa dostala do povedomia v dennom seriáli Mama na prenájom, účinkovaním v Svätom Maxovi či moderovaním tanečnej šou Let’s Dance. Na obrazovkách STVR sa objavila aj v rozprávke Zakliata jaskyňa či v cestovateľskom programe S úsmevom po Slovensku.
Jej partnerom v relácii bude Tibor Ferenčík, ktorý patrí medzi výrazné hlasy Fun Rádia. Pre neho pôjde o vstup do novej televíznej úlohy, keďže zatiaľ pôsobil najmä v rozhlasovom vysielaní. V novej relácii bude predstavovať druhý pohľad na historické kulinárske témy a zároveň doplní Zábranskú o civilnejší, neherecký prístup.

Štart vysielania a netradičné uvedenie
História chutí je plánovaná ako jedna z hlavných noviniek STVR pre jar 2026, no televízia sa rozhodla predstaviť ju divákom skôr. Pravidelné vysielanie začne v nedeľu 11. januára 2026 o 18:00, pričom v porovnaní s predchádzajúcimi gastroformátmi dostane novinka takmer dvojnásobnú minutáž. Relácia by mala vyplniť celý hodinový blok, čo STVR umožní výraznejšie konkurovať nedeľnému programu televízie JOJ.
Ešte pred oficiálnym štartom však STVR zaradí aj špeciálnu epizódu. Diváci sa s reláciou zoznámia prostredníctvom vianočného pilotu, ktorý Jednotka odvysiela 21. decembra 2025 o 17:55. Pôjde o vstup do nedeľného večera, ktorý bude pre STVR mimoriadne silný – po relácii budú nasledovať Správy a finále 5. série šou Pečie celé Slovensko.
Vianočný pilot
Prvý diel zavedie divákov do Starej Ľubovne, kde sa moderátori prenesú na začiatok 20. storočia. Relácia sa bude venovať tomu, ako sa v tejto oblasti kedysi pripravovali na Vianoce, čo tvorilo pôstne jedlá a ktoré pokrmy prichádzali na stôl počas Štedrej večere. Televízia uviedla, že tvorcovia sa pozrú aj na zvyky sprevádzajúce vianočné obdobie – od vinšovania až po spôsob obdarúvania.
Súčasťou pilotu budú aj prekvapivé historické súvislosti. Relácia sa totiž dotkne príbehu španielskej šľachtičnej Isabely de Bourbon, ktorá sa v roku 1929 vydala za grófa Jána Kantyho Zamoyského. Práve prostredníctvom nej sa do Starej Ľubovne dostali viaceré vianočné tradície a jedlá pochádzajúce zo Španielska. Program tak spojí slovenské sviatočné zvyky s medzinárodným historickým kontextom.

