Sviatky radosti, ale aj rizika: Odborníci UPOZORŇUJÚ na faktory zvyšujúce pravdepodobnosť srdcových príhod počas Vianoc!

Zdroj: Canva
Reklama

Hoci Vianoce bývajú označované za sviatky pokoja a radosti, pre niektorých predstavujú obdobie zvýšeného stresu a zdravotných rizík. Dve štúdie – americká a švédska – ukazujú, že práve počas vianočných dní je najvyšší výskyt infarktu, najmä u starších ľudí a pacientov s chronickými ochoreniami.

Sviatočné obdobie prináša viacero faktorov, ktoré zaťažujú srdce. K mrazivému počasiu sa pridáva stres a zmeny v stravovaní či spánkových návykoch. U mnohých ľudí, ktorí váhajú s vyhľadaním lekárskej pomoci počas zatvorených ordinácií, sa tak riziko vážnych srdcových príhod ešte zvyšuje. Informuje o tom portál tvnoviny.sk.

Zvýšené riziko infarktu počas sviatkov

Švédska štúdia upozorňuje, že najvyššie riziko srdcových príhod nastáva na Štedrý deň a na Nový rok. Najohrozenejší sú ľudia nad 75 rokov a pacienti s chronickými ochoreniami, ako sú cukrovka alebo ischemická choroba srdca.

Americká kardiologická asociácia dopĺňa, že chladné počasie zužuje cievy a zaťažuje srdce, čo môže viesť k vážnym komplikáciám. Profesor Thomas Voigtländer, generálny riaditeľ Nemeckej nadácie pre srdce, varuje, že kombinácia chladu, stresu a nárazových zmien v stravovaní môže byť „katastrofálna“.

Riziko odkladania lekárskej pomoci

Problémom je aj fakt, že počas sviatkov sú mnohé lekárske ordinácie zatvorené. „Počas dlhších sviatočných období sú pacienti s infarktom prijímaní do nemocníc príliš neskoro, pretože čakali s volaním na tiesňovú linku 112,“ vysvetľuje profesor Voigtländer.

Ak sa objavia príznaky infarktu – silná bolesť v hrudníku, pocit tlaku alebo pálenia, nevoľnosť, dýchavičnosť či bolesť v hornej časti brucha – je nevyhnutné okamžite kontaktovať tiesňovú linku. Čakanie „na koniec sviatkov“ môže byť osudové.

Prevencia a bezpečný režim počas sviatkov

Dodržiavanie bežného denného režimu pomáha znižovať riziko. Pacienti s chronickými ochoreniami by mali užívať lieky podľa zvyku, dodržiavať stravovacie návyky a pitný režim.

„Občasný pohár šampanského je v poriadku, ale nadmerné zmeny v stravovaní, príjme tekutín alebo spánku môžu vykoľajiť telo a spôsobiť infarkt,“ varuje profesor Voigtländer.

Alkohol zvyšuje chuť po nezdravých jedlách

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v súvislosti s odporúčaniami na zdravšie sviatočné stolovanie v prvom rade upozorňuje na striedme pitie alkoholu, ktoré by sme si mali ustriehnuť.

„Alkohol navyše vyvoláva chuť na kalorické pokrmy v podobe ťažších mastných jedál, sladkostí či slaných pochutín,“ uviedli hygienici.

Zároveň odporúčajú počas sviatkov obmedziť množstvo pripravených sladkostí. Menej druhov vianočných koláčov podľa odborníkov znamená aj menej pokušení v domácnosti.

Namiesto ťažkých krémových zákuskov by sme mali voliť ľahšie alternatívy, napríklad ovocné, tvarohové, makové či orechové koláče.

Pozor na sladenie

Bielu múku je vhodné podľa nich zameniť za celozrnnú, ktorá má vyšší obsah vlákniny a živín. „Jedným z dezertov môže byť aj ovocný šalát z čerstvého ovocia,“ poradili.

Pri pečení hygienici odporúčajú znížiť množstvo cukru oproti bežným receptom alebo ho čiastočne nahradiť medom či prirodzene sušeným ovocím. Ak recept už obsahuje suroviny s prirodzeným obsahom cukru, ako sú jablká, piškóty alebo čokoládová poleva, množstvo pridaného cukru je podľa ÚVZ vhodné ešte viac obmedziť.

„Keď jete sladký koláč, nezapíjajte ho sladeným nápojom. Uprednostnite radšej nesladenú kávu, čaj alebo iný nesladený nápoj,“ dodal.

Kedy si dopriať sladkosti?

ÚVZ upozornil aj na spôsob prípravy jedál. Jemné pečivo by sa nemalo piecť do tmavohneda, postačí zlatistý odtieň. „Do cesta pridajte surové, nie opražené orechy a semienka. Znížite tak tvorbu akrylamidu, chemickej látky, ktorá sa tvorí najmä v potravinách s obsahom škrobu pri vyšších teplotách pečenia,“ radia hygienici.

Zároveň odporúčajú uprednostniť nesolené orechy a mliečnu čokoládu nahradiť kvalitnou horkou s obsahom kakaa vyšším ako 70 percent. Dôležité je podľa odborníkov aj načasovanie konzumácie sladkostí.

Koláče je vhodnejšie zaradiť skôr počas dňa, keď má organizmus viac priestoru na ich energetické využitie. Pri varení a dochucovaní jedál ÚVZ odporúča menej soliť a soľ nahrádzať bylinkami, sušenou zeleninou alebo koreninami. V niektorých receptoch možno podľa hygienikov nahradiť majonézu bielym jogurtom.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie