Mnohí ľudia majú doma prírodnú zbraň, ktorá im môže pomôcť znižovať vysoký krvný tlak bez vedomia, akú silu v sebe ukrýva. Nový výskum odhaľuje, že bežné potraviny ako zelený čaj, kakao alebo ovocie obsahujú látky, ktoré výrazne podporujú zdravie srdca a ciev. Stačí len pár jednoduchých zmien v jedálničku a výsledky môžu byť prekvapujúce.
Najnovšia štúdia britských vedcov z Univerzity v Surrey skúmala viac než 140 klinických štúdií a zistila, že flavan-3-oly, teda prírodné látky nachádzajúce sa v zelenom čaji, kakau či ovocí, môžu výrazne prispieť k znižovaniu krvného tlaku, najmä u ľudí trpiacich hypertenziou, píše sa časopise European Journal of Preventive Cardiology. Ich účinok bol dokonca porovnateľný s miernou liekovou terapiou.
Kde hľadať prírodných pomocníkov?
Medzi najbohatšie zdroje týchto prospešných látok patria menej spracované potraviny:
- zelený čaj: 100–200 mg flavan-3-olov na jednu šálku
- tmavá čokoláda (min. 70 % kakaa): až 600 mg na 10 gramov
- nealkalizovaný kakaový prášok
Naopak, mliečna či biela čokoláda sú takmer bez hodnoty, pričom biela čokoláda flavan-3-oly vôbec neobsahuje.
Flavan-3-oly nielenže pomáhajú znižovať krvný tlak, ale tiež zlepšujú funkciu endotelu – vrstvy buniek, ktoré pokrývajú cievy a sú kľúčové pre ich pružnosť a schopnosť reagovať na zmeny prietoku krvi. Tento efekt bol zaznamenaný aj u ľudí, ktorým sa krvný tlak nezmenil, čo naznačuje širšie pozitívne pôsobenie na kardiovaskulárny systém.
Nie náhrada liekov, ale prírodný doplnok
Profesor Christian Heiss zdôrazňuje, že flavan-3-oly nie sú náhradou liečby na vysoký krvný tlak, ale jednoduchým a príjemným spôsobom, ako podporiť zdravie srdca. „Flavan-3-oly by sme nemali chápať ako náhradu liekov proti vysokému tlaku,“ uviedol hlavný autor štúdie.
Pravidelná konzumácia šálky zeleného čaju alebo kúsku kvalitnej horkej čokolády môže byť cenným doplnkom zdravého životného štýlu.