TÁTO obľúbená zelenina pomôže OMLADIŤ telo a ochráni SRDCE: Jeden spôsob jej PRÍPRAVY je najvhodnejší!

Zelenina. Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com
Reklama

Mrkva, známa predovšetkým ako chutná a výživná zelenina, je oveľa viac než len populárny doplnok jedálnička. Tým, že ponúka množstvo dôležitých živín a antioxidantov, má priamy vplyv na naše zdravie, predovšetkým v oblasti ochrany srdca, zraku a spomalenia procesov starnutia buniek. Varením sa jej účinky ešte znásobujú, čím sa stáva skutočným prírodným elixírom, ktorý prospieva organizmu v rôznych oblastiach.

Pôvod a vývoj mrkvy

Mrkva má fascinujúcu históriu, ktorá siaha až do starovekého Egypta. Pôvodne ju pestovali v južnej Európe v bielej forme, no jej predok bol podľa vyobrazení v egyptských chrámoch fialový. Tieto koreňové rastliny podliehali rôznym prírodným mutáciám, ktoré vytvorili odtiene žltej, červenej a nakoniec aj dnes najrozšírenejšiu oranžovú. Tento šľachtiteľský úspech, ktorý vyústil do oranžovej farby, pripisujeme Holanďanom z 17. storočia, ktorí ju vyšľachtili na počesť princa Viliama I. Oranžského, významného predstaviteľa holandskej revolúcie. Informuje Pravda.

Rozmanitosť mrkvy a jej zdravotné prínosy

Mrkva nie je len jednoducho oranžová – rôzne farebné odtiene tejto zeleniny majú rôzne zdravotné prínosy. Každá farba je bohatá na špecifické fytonutrienty a antioxidanty, ktoré pôsobia rôznymi spôsobmi na organizmus:

  • Oranžová mrkva je známa predovšetkým pre svoj vysoký obsah betakaroténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A. Okrem toho obsahuje vitamíny B, C a E, vlákninu, pektíny a ľahko vstrebateľný vápnik. Betakarotén je silný antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čím spomaľuje starnutie a podporuje zdravie pokožky.
  • Žltá mrkva je bohatá na xantofyly, ktoré sú prospešné pre zrak a zároveň pomáhajú znižovať riziko vzniku niektorých typov rakoviny.
  • Červená mrkva obsahuje lykopén, ktorý je rovnakým silným antioxidantom ako ten, ktorý sa nachádza v rajčinách. Lykopén je známy svojím preventívnym účinkom proti srdcovocievnym ochoreniam.
  • Fialová mrkva vďačí za svoju farbu antokyánom, ktoré pôsobia ako silné antioxidanty a znižujú hladinu voľných radikálov v krvi. Tieto látky zároveň chránia cievy pred ich upchávaním a zlepšujú krvný obeh.

Aj keď biela mrkva nemá výraznú farbu, ktorá by sa spájala s vysokým obsahom antioxidantov, vyniká svojou sladkosťou a vynikajúcou chuťou, ktorá robí z tejto odrody ideálny doplnok do šalátov alebo ako príloha k jedlám.

Zdroj: pixabay.com/Pexels, congerdesign
Zdroj: pixabay.com/Pexels, congerdesign

Prečo je varená mrkva lepšia než surová

Zdravotné prínosy mrkvy sú ešte výraznejšie, keď je varená. Na rozdiel od mnohých iných zelenín, u ktorých tepelná úprava znižuje ich výživovú hodnotu, pri mrkve sa výživové látky počas varenia ešte lepšie uvoľňujú. V surovom stave sa betakarotén z mrkvy vstrebáva len čiastočne – približne štvrtina jeho obsahu je využiteľná pre telo. Po uvarení sa však tento podiel zvyšuje až na 50 %, čo znamená, že varenie mrkvu sprístupní oveľa viac výživných látok. Ak ju navyše konzumujeme s trochou tuku, ako je olivový olej alebo maslo, pomáha to ešte viac zlepšiť vstrebávanie betakaroténu.

Tepelná úprava nielen že zvyšuje dostupnosť antioxidantov, ale stabilizuje ich a zabraňuje ich rozkladu počas trávenia. Tento proces tiež zlepšuje vstrebávanie vitamínu A a selénu, dôležitých prvkov, ktoré podporujú imunitný systém, zdravie pokožky a ochranu pred oxidačným stresom.

Mrkva a jej vplyv na zrak

Súčasné predstavy o tom, že mrkva môže zlepšiť zrak, sú trochu skreslené. Aj keď vitamín A zohráva dôležitú úlohu pri správnej výžive sietnice oka a podporuje zdravé videnie, konzumácia mrkvy neodstráni dioptrie ani nezlepší krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť. Ako uvádza MUDr. Miriam Záhorcová pre magazín Pravda, „mrkva je skvelým pomocníkom pre podporu zdravého zraku, ale nemôže nahradiť okuliare.“

Aj napriek tomu je mrkva skvelým prírodným zdrojom vitamínu A a jej pravidelná konzumácia môže pomôcť predchádzať ochoreniam očí, ako je napríklad šeroslepota, a zlepšiť celkovú vitalitu očných buniek.

Zaraďte ju do jedálnička a telo sa vám odvďačí

Mrkva je nielen chutná a výživná, ale aj nesmierne prospešná pre naše zdravie. Bez ohľadu na to, či preferujete čerstvú alebo varenú formu, jej výživové prínosy sú nepopierateľné. Varená mrkva, obohatená o zdravé tuky, môže výrazne zlepšiť vstrebávanie dôležitých živín, podporiť srdce, zrak, imunitný systém a dokonca spomaliť starnutie buniek. A aj keď vám nevyžehlí zrak do perfektného stavu, určite vám pomôže udržať oči zdravé a podporí vašu vitalitu do vysokého veku.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Lifestyle