Ak cibuli prischla prezývka kráľovnej kuchyne, cesnak je bezpochyby jej nekorunovaným kráľom. O jeho mimoriadnej liečivej sile počul už vari každý, ale viete, ako táto pikantná hlava strúčikov skutočne ovplyvňuje náš organizmus? To, čo s veľkou múdrosťou tvrdili naše staré mamy, dnes potvrdzujú aj seriózne vedecké výskumy – konzumácia cesnaku je pre človeka nesmierne prínosná. Podporuje obehovú sústavu, kardiovaskulárne zdravie aj imunitu.
Dipa Kamdar, odborná asistentka farmaceutickej praxe z Kingston University, odhaľuje, že kľúčom k tajomstvu je zložité chemické zloženie cesnaku.
Tajomstvo vône a sily: Alicín
„Cesnak je plný sírnych zlúčenín, vrátane dialyldisulfidu a S-alylcysteínu. Tieto látky sú zodpovedné za jeho nezameniteľný pach, ale rovnako tak za jeho blahodarné účinky. Najviac skúmanou substanciou je však alicín, ktorý sa uvoľňuje, keď cesnak rozsekáme, roztlačíme či požujeme,“ vysvetľuje odborníčka v rozsiahlom texte pre portál The Conversation.
Alicín je nestály prvok a rýchlo sa mení na iné zlúčeniny obsahujúce síru, ktoré sú spojené s viacerými pozitívnymi efektmi na zdravie. Hoci neexistuje oficiálne stanovená denná dávka, niektoré výskumy hovoria o objeme zodpovedajúcemu jednému až dvom strúčikom denne.

Napriek všeobecnej bezpečnosti má cesnak aj svoje úskalia. Môže vyvolať nadúvanie, plynatosť a nepríjemné pálenie záhy. A, samozrejme, typický zápach – keď sa alicín štiepi, uvoľňujú sa sírne plyny. Väčšinu telo spracuje, no látka nazývaná allylmetylsulfid zostáva nepremenená a vylučuje sa dychom a potením.
Riziká a varovanie pred liekmi
Kamdar varuje pred možnými rizikami, ak sa cesnak konzumuje vo veľkých množstvách, predovšetkým vo forme doplnkov. „Cesnak môže nežiaduco interagovať s niektorými medikamentmi. Dokáže zosilniť vplyv aspirínu alebo liekov určených na riedenie krvi (napríklad warfarín), čím sa dramaticky zvyšuje riziko krvácania,“ upozorňuje.
Rovnako môže znížiť krvný tlak, čo môže byť problematické u osôb, ktoré užívajú anti-hypertenzíva. Tehotné a dojčiace ženy by mali byť opatrné, keďže vysoké dávky cesnakových výživových doplnkov neboli dostatočne preskúmané.
Zbraň proti infarktu
Odborníčka zdôrazňuje, že cesnak je pod drobnohľadom vedcov pre jeho enormný potenciál v ochrane srdca a ciev. „Výživové preparáty s obsahom cesnaku preukázateľne pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak – niektoré štúdie zistili, že ich účinok bol porovnateľný s účinnosťou liekov na predpis,“ tvrdí Kamdar.
Analýza z roku 2019 preukázala, že užívanie cesnakových doplnkov výrazne znížilo tlak u hypertonikov. Toto zníženie sa spojilo s 16 až 40-percentným poklesom rizika kardiovaskulárnych príhod, ako sú infarkt myokardu a mozgová mŕtvica.
Predpokladá sa, že extrakt z cesnaku zlepšuje pružnosť tepien, čím ich robí flexibilnejšími. Tuhé cievy nútia srdce pracovať intenzívnejšie a predstavujú jeden z najväčších rizikových faktorov srdcových ochorení. Cesnak navyše pomáha uvoľňovať cievy zvyšovaním hladiny síranu vodíka a oxidu dusnatého a alicín dokáže blokovať hormón, ktorý spôsobuje sťahovanie ciev.
Cesnak tiež znižuje hladinu celkového cholesterolu, predovšetkým takzvaného „zlého“ LDL cholesterolu, ktorý upcháva cievy. Laboratórne výskumy naznačujú, že zlúčeniny v ňom dokážu blokovať pečeňové enzýmy, ktoré produkujú tuky a cholesterol.
Bojuje proti infekciám a nádorom
Antibakteriálna sila alicínu je všeobecne známa. Extrakt má antimikrobiálne vlastnosti proti baktériám, vírusom a plesniam. „Jedna štúdia potvrdila, že ľudia, ktorí konzumovali zrelý cesnakový extrakt, mali miernejšie symptómy prechladnutia a chrípky, rýchlejšie sa uzdravili a vymeškali menej času v práci či v škole,“ uviedla expertka.
Novšie poznatky naznačujú, že cesnak posilňuje imunitný systém aktivovaním bielych krviniek, ktoré pohlcujú a ničia mikróby, rozpoznávajú infekcie a útočia na abnormálne, vrátane rakovinových, buniek.
„Predbežné výsledky naznačujú, že cesnak môže napomáhať znižovať riziko niektorých druhov rakoviny, predovšetkým tých, ktoré postihujú tráviaci systém, hrubé črevo, pľúca a močové cesty,“ uzatvára Kamdar. Cesnak ovplyvňuje kľúčové procesy rozvoja rakoviny – dokáže brániť deleniu nádorových buniek a podporuje ich prirodzenú smrť.
Cesnak je teda oveľa viac než len dochucovadlo. Hoci je nutné zachovať mieru, jeho zaradenie do jedálnička prináša reálne a vedecky podložené výhody pre srdce aj obranyschopnosť.


