Táto ZELENINA má na slovenských poliach vážny PROBLÉM. Pritom je veľmi dôležitá a VÝŽIVNÁ

Foto: freepik.com, unsplash.com
Reklama

Pestovanie špargle na Slovensku zaznamenalo za posledných päť rokov výrazný pokles. Kým v roku 2019 sa špargľa pestovala na 240 hektároch, dnes je to približne polovica tejto výmery.

Hlavným dôvodom je nedostatok pracovnej sily, nevhodné pôdne podmienky a zastarané zavlažovacie systémy, informuje slovenský európsky portál euractiv.sk.

Náročné podmienky

Jediným väčším pestovateľom zostáva farma Asparagus, ktorá obhospodaruje polia s plodinou a to len v dvoch lokalitách – na Záhorí vo Veľkých Levároch a v dedinke Svätý Peter pri Hurbanove.

Špargľa vyžaduje špecifické pôdne podmienky – ľahkú, piesočnatú pôdu s nízkou hladinou spodnej vody. Takéto pôdy sú na Slovensku zriedkavé a ich prenájom na dlhšie obdobie je komplikovaný.

Príprava pôdy trvá dva roky a rastlina začína produkovať kvalitné výhonky až po ďalších dvoch rokoch. Celková doba využitia jedného poľa je približne osem rokov.

Problém s pracovníkmi

Zber špargle je prácny a vyžaduje značné množstvo pracovnej sily, najmä počas dvojmesačnej zberovej sezóny od apríla do mája.

Farma Asparagus zamestnáva prevažne pracovníkov z Rumunska, Ukrajiny a Indie, keďže miestni obyvatelia o túto sezónnu a fyzicky náročnú prácu nejavia záujem.

Napriek konkurencieschopným mzdám je problémom aj exekučné zaťaženie potenciálnych domácich pracovníkov (majú exekúcie a boja sa registrovane pracovať).

Zavlažovanie a investície

Špargľa je z 98 % tvorená vodou, čo kladie vysoké nároky na zavlažovanie. Zastarané zavlažovacie systémy, ktoré sú často v štátnom vlastníctve, bránia efektívnemu pestovaniu.

Napriek sľubom ministerstva pôdohospodárstva investície do modernizácie závlah viaznu.

Špargľa je superpotravina

Špargľa je nízkokalorická zelenina bohatá na vitamíny a minerály. Porcia (100 gramov) varených výhonkov obsahuje približne 20 kalórií, 2,2 gramu bielkovín, 1,8 gramu vlákniny a významné množstvá vitamínov C, A, K a folátu.

Je tiež bohatá na antioxidanty, ako sú glutathion a flavonoidy, ktoré prispievajú k ochrane buniek pred oxidačným stresom a podporujú zdravie srdca.

Vďaka obsahu draslíka môže prispievať k regulácii krvného tlaku. Folate je obzvlášť dôležitý pre tehotné ženy, keďže prispieva k správnemu vývoju plodu.

Riešenie v (ne)dohľadne?

Slovenská produkcia nedokáže pokryť domácu spotrebu, väčšina špargle sa preto dováža (najmä z Nemecka, Španielska a Talianska).

  • Krátka trvanlivosť však zvýhodňuje domácich pestovateľov pri predaji čerstvej špargle na lokálnom trhu.

Vo vyspelých krajinách ako Nemecko a Holandsko sa testujú roboty schopné samostatne rozpoznávať a zbierať špargľu.

  • Technológia je však zatiaľ drahá a v praxi stále menej efektívna ako ručný zber so strojovou asistenciou.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Z domova