TENTO trik s kúskom fólie zachráni vaše BANÁNY pred ZHNEDNUTÍM

Ilustračné foto. Zdroj: Canva/@casiana-malaias-images, @gettyimages, @spectaicons
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Scenár pozná asi každá domácnosť. V obchode kúpite krásny žltý trs, no kým sa k nemu stihnete dostať, zmení sa na hnedú kašu vhodnú akurát do koláča. Plytvanie jedlom pritom často spôsobujú chyby, ktoré robíme nevedomky hneď po príchode z nákupu.

Odborníci teraz ukázali jednoduchý postup, vďaka ktorému vydrží toto ovocie čerstvé celé dva týždne. Píšu o tom aj topky.sk.

Rýchlosť, akou sa banány menia zo sviežich zelených plodov na prezreté hnedé kusy, je frustrujúca. Väčšina ľudí konzumuje toto ovocie len v jeho ideálnom štádiu a akonáhle sa na šupke objavia prvé tmavé škvrny, putuje do koša. Podobne ako pri avokáde, aj tu hrá hlavnú úlohu chémia a spôsob skladovania. Ak poznáte procesy, ktoré zrenie spúšťajú, dokážete ich efektívne spomaliť.

Prvý omyl nastáva už pri vkladaní tovaru do košíka. Odborníci varujú pred nákupom banánov, ktoré sú nepriedušne uzavreté v plastových obaloch. Igelitové vrecká, a to aj tie s malými dierkami, fungujú ako skleník pre etylén. Tento plyn sa prirodzene uvoľňuje zo stopiek a urýchľuje dozrievanie. Ak ovocie nemôže dýchať, v podstate sa udusí vo vlastných výparoch a zhnedne rekordne rýchlo.

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/svitlini

Misa s ovocím je pre banány zakázaná zóna

Hygienici zo spoločnosti High Speed Training upozorňujú na zvyk, ktorý má väčšina z nás hlboko zakorenený – ukladanie banánov do spoločnej misy s iným ovocím. Toto je najhoršie možné miesto. Banány potrebujú priestor, izbovú teplotu a sucho. Vlhkosť a priame slnečné svetlo sú istou cestou k prezretiu.

Ešte dôležitejšie je umiestnenie v rámci kuchyne. „Teplo výrazne urýchľuje proces zrenia. Preto ich neumiestňujte v blízkosti rúr, varných dosiek či iných spotrebičov,“ vysvetľujú experti. Teplý vzduch stúpajúci od rúry alebo teplo z chladničky, na ktorej je misa položená, pôsobí na ovocie deštruktívne.

Ak chcete životnosť predĺžiť na maximum, musíte siahnuť po jednoduchom triku so separáciou. Etylén sa šíri najmä cez spojené stopky trsu. Ak banány po príchode domov od seba oddelíte, výrazne spomalíte reťazovú reakciu, pri ktorej jeden prezretý kus „nakazí“ ostatné. Ešte vyšší level ochrany dosiahnete, ak konce stopiek obalíte kúskom potravinovej fólie. Uzavriete tým miesto úniku plynu.

Nebojte sa chladu, ale načasujte ho

Alternatívou pre tých, ktorí nechcú ovocie baliť do fólie, je použitie špeciálneho stojana. Banánovník zabezpečí cirkuláciu vzduchu okolo celého plodu, čo bráni hromadeniu etylénu na jednom mieste a otlačeninám, ktoré vznikajú pri ležaní na tvrdom povrchu.

Mnohí ľudia sa pýtajú, či patrí toto tropické ovocie do chladničky. Odpoveď je áno, ale musíte vystihnúť správny moment. Do chladu ich vložte až vtedy, keď sú dokonale zrelé a pripravené na jedenie. Nízka teplota síce spôsobí, že šupka stmavne alebo úplne zhnedne, no ide len o estetickú vadu. Dužina vo vnútri ostane pevná a svieža ešte niekoľko dní. Kombináciou týchto postupov tak môžete mať doma čerstvé ovocie dva týždne a ušetriť peniaze za vyhodené potraviny.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti