Vianoce sú pre mnohých z nás časom oddychu a pôžitkárstva, ktorý však často vedie k zbytočnému plytvaniu. Lobisti z britskej organizácie Soil Association odhadujú, že každý rok sa v Británii vyhodí do koša päť miliónov pudingov, dva milióny moriek a 74 miliónov koláčov.
Udržateľnosť nemusí byť náročná. Stačí urobiť malé zmeny, ktoré spravia pozitívny rozdiel s tým, aby ste sa nemuseli obmedzovať. Cieľom je užiť si sviatky také, aké všetci milujeme, ale nezabúdať na dopad na životné prostredie. Ako si teda užiť sviatky udržateľne? Odpoveď je prekvapivo jednoduchá: Treba si uvedomiť, čo kupujeme.
Nemusíte jesť menej, stačí plánovať
Conor Spacey, autor kuchárskej knihy založenej na použití všetkých zvyškov, hovorí, že Vianoce sú síce sviatkami hojnosti, ale mať udržateľnejšie sviatky neznamená, že musíme jesť menej. Je to skôr o uvedomení si toho, čo jeme.
Plánovať dopredu nákup a rozpočet znamená, že sa vyhneme zbytočným výdavkom, nechceným zvyškom z vianočnej večere, ale aj iných potravín, na ktorých nákup by vás lákali akcie v supermarkete.
Základom je urobiť si zoznam a pevne sa ho držať. V praxi to znamená pochopiť, koľko jedla ľudia okolo vás pravdepodobne zjedia. Apetít každého z nás je počas štedrovečernej večere iný, odborníci tak odporúčajú ísť na to logicky: dospelá osoba spotrebuje asi 150 – 250 gramov ryby. Z ryby, ktorá váži kilogram, sa teda najedia minimálne štyria ľudia.
Suroviny si treba odkladať
Ak kúpite väčšiu rybu či kus mäsa a viete, že sa celá nespotrebuje, viete ju zamraziť a odložiť si do zásoby, odporúča šéfkuchár David Lagonell.
Mäso aj ryby je lepšie nakupovať v špecializovaných obchodoch. Supermarkety veľmi nehľadia na udržateľnosť produktov, ktoré predávajú, a to najmä v tomto ročnom období.
Zelenina a ovocie, ktoré sa zvyčajne konzumujú počas vianočnej večere (jablká, mandarinky, banány, zemiaky) majú aktuálne sezónu a mali by ste ich nakupovať na podporu pestovateľov. Nákup čerstvej zeleniny a ovocia zaručí, že obmedzíte plasty a kúpite len to, čo potrebujete. Potraviny zabalené v plaste spôsobujú viac odpadu.
Dôležité je skladovanie
Podľa odborníkov na osobu stačí približne 250 gramov zemiakov a 80 gramov každej inej zeleniny. Je dôležité naučiť sa, kde potraviny skladovať. Práve skladovanie potravín pred a po ich uvarení určuje, ako dlho vydržia.
Koreňovú zeleninu a paradajky je najlepšie skladovať mimo chladničky pri izbovej teplote, rovnako ako exotické ovocie, ako melóny, ananásy a banány.
Mnohé jedlá zo sviatočnej večere možno tiež následne zmraziť, napríklad aj pečivo, tvrdé a polotvrdé syry, ktoré sa odporúča zabaliť do mastného papiera.
Spotrebujte zvyšky
Spotrebitelia a šéfkuchári, ktorí presadzujú udržateľnosť, majú množstvo návrhov, čo robiť so zvyškami jedla. Na internete nájdete množstvo receptov, ako zvyšky z večere využiť v ďalších receptoch. Z odrezkov zeleniny si môžete vyrobiť napríklad pesto.Dôležité je nielen rozplánovať si jedlo na Štedrý deň, ale aj na ďalšie dni.