4. Cesnaková zemiaková kaša
Suroviny:
- 1,3 kg zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na kocky
- 6 strúčikov cesnaku, oddelených a olúpaných
- 1/2 šálky odtučneného mlieka
- 1 polievková lyžica margarínu bez trans-tukov
- Mleté čierne korenie, podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup:
Vo veľkom hrnci zalejeme zemiaky vodou. Priveďte do varu. Znížte teplotu a varte do mäkka, asi 15 minút. Zemiaky sceďte a vráťte do hrnca.
V menšom hrnci zalejeme cesnak vodou. Priveďte do varu. Znížte teplotu a varte do mäkka, asi 10 minút. Cesnak sceďte.
V kuchynskom robote alebo mixéri zmiešajte cesnak a mlieko. Vytvorte pyré do hladka. Pridajte pretlačený cesnak a margarín k zemiakom. Rozdrvte na požadovanú konzistenciu. Dochutíme, ozdobíme a môžeme servírovať.
5. Kari krémová paradajková polievka s jablkami
Suroviny:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 a 1/2 šálky jemne nakrájanej cibule
- 1 šálka nadrobno nakrájaného zeleru
- 1 lyžička mletého cesnaku
- 1 polievková lyžica kari
- 3 šálky konzervovaných paradajok bez pridania soli, scedené
- 1 bobkový list
- 1/2 lyžičky tymiánu
- Mleté čierne korenie, podľa chuti
- 1 šálka dlhozrnnej hnedej ryže
- 6 šálok zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 šálka mlieka bez tuku
- 1 a 1/2 šálky kocky jabĺk
Postup:
V hrnci na polievku zohrejte olej na strednom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu, zeler a cesnak. Duste do mäkka, asi 4 minúty. Pridajte kari a varte, miešajte asi 1 minútu.
Pridajte paradajky, bobkový list, tymián, čierne korenie a ryžu. Počas privádzania do varu neustále miešame. Pridajte vývar. Vráťte do varu a potom varte asi 30 minút. Keď je ryža mäkká, vyberte bobkový list.
Nalejte polievku do mixéra a rozmixujte do hladka. Polievku nalejte späť do hrnca a pridajte mlieko a kocky jablka. Varte, kým sa nezahreje. Môžete podávať.