Z babičkinej kuchyne až na stránky kuchárskych kníh. Zdena Studenková vyrastala obklopená vôňou domáceho jedla, ktoré ju naučilo vážiť si chuť aj poctivosť. Dnes ako skúsená herečka a vášnivá kuchárka tvrdí, že aj obyčajná pórová polievka môže chutiť ako z francúzskej reštaurácie.
Herečka Zdena Studenková má k vareniu blízko už od detstva. Inšpiráciu našla u svojej babičky, ktorá bola známa nielen svojou pracovitosťou, ale aj výnimočnými kulinárskymi schopnosťami. „Babička vraj varila najlepšie na svete,“ spomína.
Detstvo plné chutí a prvé skúsenosti v kuchyni
Keď Zdena ešte ako malá odchádzala do školy, babička sa jej vždy pýtala, čo by si dala na obed. A Zdena sa nikdy nehanbila vypýtať si niečo komplikované. „Napríklad fazuľovú polievku so širokými slížmi, lyžica v nich musela stáť. Alebo parené buchty s marhuľovým lekvárom, posypané makom a poliate roztopeným maslom,“ zaspomínala si v rozhovore pre Sme.
V deviatich rokoch už Zdena vypekala aj sama, hoci nie vždy s úspechom. Jej prvá bublanina skončila čierna ako uhoľ, pretože zabudla, že ju strčila do zapnutej rúry a odišla sa bicyklovať. Informuje o tom portál Dobré Noviny.
Kuchárka plná inšpirácie: Polievka ako z francúzskej reštaurácie
Dnes má Zdena Studenková na konte niekoľko kuchárskych kníh plných receptov, ktoré osobne vyskúšala. Medzi nimi je aj jednoduchý recept na pórovú polievku, ktorá prekvapí svojou chuťou. „Keď ju ochutnáte, nebudete veriť, že nesedíte niekde vo francúzskej reštaurácii uprostred Paríža,“ sľubuje v knihe Recepty so štipkou hereckého korenia.
Recept na pórovú polievku podľa Zdeny Studenkovej
Ingrediencie:
- veľa póru
- kocka zeleninového vývaru
- tavený syr
- biele korenie
- maslo
- rožky
- olej
- cesnak
Postup:
- Pór nakrájame na kolieska a dusíme na masle.
- Keď je šťava vydusená, zalejeme ho zeleninovým vývarom.
- Za stáleho mierneho varu rozpustíme v polievke tavený syr, ktorý ju zároveň zahustí – pomôžeme si metličkou.
- Na panvici osmažíme na oleji rožky nakrájané na kolieska.
- Polievku podávame s opečenými kolieskami rožkov potretými cesnakom.