6. Treska – buď ju milujete, alebo nie
Treska v majonéze je ikonou slovenských lahôdok. Pripravuje sa z varenej tresky, mrkvy, cibule, majonézy a korenín. Najlepšia je po 24-hodinovom odležaní. Hoci má veľkú fanúšikovskú základňu, jej rybací zápach a tučná konzistencia ju robia pre niektorých úplne nejedlou.
7. Demikát – bryndzová polievka pre odvážnych
Tento typický slovenský vývar sa pripravuje z bryndze, zemiakov, cibule, cesnaku, kyslej smotany a vývaru. Dochucuje sa rascou, čiernym korením a červenou paprikou. Mnohí ho milujú, iní kvôli špecifickej chuti bryndze nedokážu ani ochutnať.
8. Karbanátky – mäsové placky bez fantázie
Karbanátky sú zmesi mletého mäsa, cibule a korenín, ktoré sa obaľujú a smažia. Môžu byť aj zeleninové, sójové či rybacie. Napriek variabilite sú často kritizované za jednotvárnosť a mastnotu. Ideálne ako rýchly obed, no bez gurmánskeho zážitku.
9. Strapačky – kyslá kapusta a halušky v jednom
Tradičný recept spája zemiakové halušky a dusenú kyslú kapustu, často doplnenú o slaninu. Výsledok? Jedlo výrazne kyslé a hutné, ktoré nie každý ocení, najmä ak nie je čerstvé.
10. Liptauer – nátierka s nejasným rodokmeňom
Táto nátierka z čerstvého syra, papriky a byliniek má korene v Rakúsko-Uhorsku a názov po slovenskom regióne Liptov. V každej krajine má iné zloženie, no na Slovensku si nezískala masovú obľubu – niektorým prekáža jej štipľavosť, iným kyslý základ.
Rebríček
- Smotanová nátierka
- Rýžový nákyp
- Kokosové ježe
- Fliačky s kapustou
- Veka
- Treska
- Demikát
- Karbanátky
- Strapačky
- Liptauer
- Medvedie labky
- Žemlovka
- Makovník
- Bratislavský rožok
Aj keď ide o tradičné slovenské jedlá, niektoré z nich sa stali predmetom kritiky – niekedy kvôli nostalgii na školské jedálne, inokedy pre nezvyčajnú kombináciu chutí. Rebríček však neznamená definitívne verdikty. Veď ako sa hovorí, sto ľudí – sto chutí.