Slovenská gastronómia zaujala aj za hranicami. Renomovaný portál zostavil rebríček populárnych jedál sveta, ktoré sú pripravené zo zemiakov a v rámci najlepšej 100-ky sa naše jedlo dostalo dokonca do TOP desať.
Gastronomický portál TasteAtlas zostavil rebríček populárnych zemiakových špecialít z celého sveta. V zozname sa nachádza 100 jedál z rôznych kuchýň, ktoré by nadšenci rozmanitosti mali rozhodne vyskúšať.
Sýta pochúťka
Pozornosť vzbudil slovenský pokrm, ktorý sa ocitol na úctyhodnom ôsmom mieste. Napriek neľahkej konkurencii sme dokázali zaujať aj vo svetovom rebríčku jedál.
Ide o zemiakové placky, ktoré popri gratine, zemiakovej polievke či šaláte, či dokonca nákype zo sladkých zemiakov dokázali ohúriť. Priazeň si získali jednoduchosťou.

„Tieto rustikálne, chrumkavé zemiakové placky patria k tradičnej slovenskej kuchyni. Skladajú sa z hustého cesta zo strúhaných zemiakov, vajec, múky a rôznych korenín. Sýta pochúťka, ktorá sa krátko opečie na panvici dozlatista, sa zvyčajne podáva ako hlavné jedlo v kombinácii s rôznymi mliečnymi výrobkami alebo ako príloha, ktorá sa zvyčajne podáva k výdatným slovenským duseným pokrmom,“ opisuje TasteAtlas.
Bodovali aj európske kuchyne
V prvej desiatke dominovali zemiakové pokrmy z Francúzska, ale uznanie si získali jedlá z ďalekých končín. Prvé miesto obsadilo Llapingacho z Ekvádora, čo je tiež jedna z podôb zemiakových placiek, ktorá pozostáva z varených a rozpučených zemiakov a syra. Podávajú sa s pikantnou arašidovou omáčkou.
Po slovenských plackách nasledovali tie z Lotyšska (Kartupeļu pankūkas) či Poľska (Placki ziemniaczane). Placky pritom bodovali aj na ďalších priečkach, napríklad rösti zo Švajčiarska, draniki z Bieloruska, kartoffelpuffer z Nemecka či české bramboráčky.

Popularitu si vyslúžili aj jedlá od našich južných susedov, odkiaľ dominovali známe francúzske zemiaky (rakott krumpli) či jedlo podobné gulášu (paprikás krumpli).
Úspech slovenských zemiakových placiek je dôkazom, že aj naše jedlá môžu ohúriť medzinárodnú gastronomickú scénu.