Trápi vás spánkové apnoe? Môže pomôcť aj syr, TIETO DRUHY sú na večeru najlepšie

syr, zdravie, spánok
Ilustračné foto/Zdroj: pixabay.com/lee_2, Claudio_Scott
Reklama

Štúdie ukazujú, že niektoré druhy syra môžu výrazne prispieť k zmierneniu príznakov spánkového apnoe.

Spánkové apnoe

Ako informuje portál zdravie.pluska.sk, syndróm spánkového apnoe postihuje milióny jednotlivcov. Podľa Americkej lekárskej asociácie sa s týmto problémom v USA stretáva približne 30 miliónov osôb. „Spánkové apnoe je stav, pri ktorom sa ľuďom počas noci opakovane zastavuje dýchanie,“ vysvetľuje Daniel Barone, špecialista na spánkovú medicínu z Weill Cornell Medicine.

„Nie je to niečo, čo by spôsobilo bezprostredné nebezpečenstvo zo dňa na deň, ale postupom času to telu bráni v regeneračnom spánku, ktorý potrebuje,” hovorí.

Nedostatočný spánok môže vyvolať sériu zdravotných problémov, od zvýšeného krvného tlaku a zrýchlenej srdcovej frekvencie až po závažnejšie ochorenia, ako sú srdcové choroby, mŕtvica, cukrovka a priberanie na váhe. Existuje pritom súvislosť medzi nadváhou a spánkovým apnoe, takže myšlienka, že syr, potravina s vysokým obsahom kalórií a tuku, môže pôsobiť ako ochranný faktor, je pomerne prekvapujúca.

„To poukazuje na to, prečo musíme prestať označovať potraviny ako jednoducho ,dobréʻ alebo ,zléʻ,“ hovorí Dr. Daniella Marchettiová, klinická psychologička špecializujúca sa na behaviorálnu spánkovú medicínu.

Na preskúmanie tejto problematiky vedci analyzovali údaje od 400 000 osôb zapísaných v dvoch významných biobankách: UK Biobank vo Veľkej Británii a FinnGen Biobank vo Fínsku. S využitím metódy známej ako mendelovská randomizácia skúmali genetické informácie s cieľom znížiť vplyv mätúcich faktorov, ide o prístup, ktorý umožňuje získať jasnejší pohľad na vzťah medzi príčinou a následkom. Výsledky ukázali, že ľudia, ktorí konzumovali syr, mali o 28 % nižšie riziko vzniku spánkového apnoe.

Pri podrobnejšom skúmaní vedci objavili šesť hlavných biomarkerov, ktoré sú ovplyvnené konzumáciou syra: aspartátaminotransferázu, močovinu, cystatín C, globulín viažuci pohlavné hormóny, testosterón a diastolický krvný tlak. Tieto molekuly zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii rôznych telesných funkcií, pričom niektoré z nich priamo súvisia s rizikom spánkovej apnoe.

Pomôže syr?

„Táto štúdia poukazuje na zložité vzťahy medzi stravou, biologickými markermi a zdravím spánku,“ napísali autori. Avšak zdôraznili, že ide iba o koreláciu, nie o konečný dôkaz, že syr bráni spánkovej apnoe. „Syr je plný vysokokvalitných bielkovín, vápnika, mastných kyselín a ďalších dôležitých živín,“ vysvetľuje Marchettiová.

Predchádzajúce výskumy naznačovali, že konzumácia syra môže byť spojená s nižším krvným tlakom, čo je významný faktor ovplyvňujúci riziko spánkovej apnoe. Napriek týmto možným prínosom však zostávajú výsledky nejasné. Dr. Barone upozorňuje na rozpor: syr je kaloricky bohatý a často vedie k priberaniu na váhe, pričom zvýšenie hmotnosti zvyšuje riziko spánkovej apnoe.

K úspechu zatiaľ vedie striedmosť. Americká asociácia srdca navrhuje obmedziť konzumáciu tvrdého syra na približne 40 gramov na jednu porciu, pričom by sa denne nemali skonzumovať viac ako tri porcie.

  • Cottage cheese (tvarohový syr) – má nízky obsah tuku, vysoký podiel bielkovín a je ľahko stráviteľný. Skvele sa kombinuje s čerstvou zeleninou alebo bylinkami.
  • Ricotta – obsahuje menej tuku ako väčšina tvrdých syrov a je bohatá na vápnik a bielkoviny.
  • Mozzarella – má nižší obsah soli a tuku, pričom je bohatá na proteíny.
  • Tvaroh – hoci to nie je klasický syr, má podobné výživové vlastnosti, obsahuje veľa bielkovín a podporuje regeneráciu svalov.
  • Feta (najlepšie z ovčieho mlieka) – obsahuje zdravé tuky a probiotiká, avšak je potrebné dávať pozor na vyšší obsah soli.

Aj keď zahrnutie syra do stravy môže byť prínosné, nie je to jediný spôsob, ako znížiť riziko spánkového apnoe. „Dôležité je dodržiavanie vyváženej stravy, pravidelné cvičenie a regulácia hmotnosti,“ hovorí Marchettiová.

Odporúča sa sústrediť na celozrnné produkty, ovocie a zeleninu, nízkotučné mliečne výrobky a potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Pomocné môže byť aj vyhýbanie sa niektorým potravinám, najmä ak trpíte refluxom kyseliny, ktorý je často spojený so spánkovým apnoe. Medzi potraviny, ktoré môžu vyvolať reflux, patrí paradajková omáčka, citrusy, čokoláda, mäta a korenené jedlá. Okrem stravy je dôležité vyhýbať sa alkoholu a sedatívam, ktoré môžu uvoľniť svaly dýchacích ciest. Určite by ste mali prestať fajčiť, pretože to vedie k zápalom.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie