Vysokým krvným tlakom na Slovensku trpí v priemere každý štvrtý človek. Znížiť ho dokážu rôzne medikamenty, no k jeho nižšej hladine vám môžu dopomôcť aj rôzne prírodné prostriedky. Vyskúšajte šťavu z týchto bobúľ a vysoký krvný tlak bude pre vás len minulosťou!
Vysoký tlak dokáže ľudí poriadne potrápiť. Na Slovensku ho má približne 2 milióny ľudí, čo je skutočne alarmujúce číslo. Ak sa cielene nelieči, môže viesť až ku katastrofálnym následkom – srdcovému infarktu, či mozgovej príhode.
Ako uvádza web zdravie.pravda.sk, dobrou správou je, že vysoký krvný tlak sa dá znížiť nielen liekmi, ale aj stravovacími návykmi. Ako informuje nová experimentálna štúdia, pravidelným pitím brusnicovej šťavy sa dá výrazne znížiť krvný tlak a zároveň zlepšiť pružnosť ciev.

Brusnice obsahujú látky polyfenoly a tie dokážu znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení, píše spomínaný web. Tieto cenné látky však obsahujú aj ďalšie bobuľoviny a to čučoriedky, či čierne ríbezle.
Vplyv brusnicovej, i ríbezľovej šťavy na organizmus študovala Anne Kivimäki a to vo svojej dizertačnej práci na Univerzite v Helsinkách. Výskum vykonávala počas 10 týždňov a ako vzorku si vybrala potkany, pre ktoré bol vysoký krvný tlak častý.

Výskum priniesol skutočne zaujímavé výsledky. Brusnicová šťava, ktorá bola zriedená dokázala preukázateľne znížiť vysoký krvný tlak. Ako píše zdravie.pravda.sk, štúdia zistila, že sa nepodarilo zastaviť prirodzené zvyšovanie tlaku, ktoré súvisí s vekom. „Tieto experimentálne zistenia potrebujú dôkazy z porovnávacích klinických štúdií na zdravých jedincoch s mierne zvýšeným krvným tlakom, ktorým v tomto bode namiesto liekovej terapie boli poskytnuté výživové a životné poradenstvo. Brusnicová šťava nie je náhradou liekov, ale je dobrým doplnkom výživy,“ informovala Kivimäki.


