Tri porcie týždenne a riziko cukrovky stúpne o pätinu. Vinník vás možno prekvapí

Ilustračné foto. Zdroj: Canva/@pexels, @pixabay, @varnika-devis-images
Reklama

Zemiaky patria k najčastejšie konzumovaným prílohám, no nová analýza ukazuje, že spôsob ich prípravy môže mať zásadný vplyv na riziko cukrovky 2. typu. Medzinárodný tím vedcov skúmal viac ako 205-tisíc ľudí v rámci dlhodobých zdravotných štúdií a prišiel k jasnému záveru: pravidelné jedenie hranolčekov sa spája s citeľným nárastom rizika ochorenia, zatiaľ čo iné spôsoby prípravy zemiakov takýto účinok nemajú.

Výskum prebiehal celé desaťročia a účastníci opakovane vypĺňali dotazníky o svojom jedálničku. Hodnotila sa frekvencia konzumácie hranoliek, varených či pečených zemiakov, zemiakovej kaše a tiež celozrnných potravín. Počas sledovania bolo zaznamenaných vyše 22-tisíc nových prípadov cukrovky 2. typu. Píše o tom aj harvard.edu.

Hranolky ako rizikový faktor

Autori zistili, že už tri porcie hranoliek týždenne zvyšujú pravdepodobnosť vzniku cukrovky o približne pätinu. Naopak, pečené alebo varené zemiaky a kaša nevykazovali významný vzťah so zvýšeným rizikom. Vypočítali aj možný prínos náhrady: ak by ľudia namiesto hranoliek siahali po celozrnných cestovinách či chlebe, riziko by kleslo až o 19 %. Dokonca aj nahradenie iných druhov zemiakov celozrnnými výrobkami by mohlo priniesť mierny, asi 4-percentný pokles.

Zdroj: Pexels/Dzenina Lukac

Vedecké pozadie a širší pohľad

Projekt viedla Harvard T.H. Chan School of Public Health a jeho rozsah je zatiaľ najväčší v tejto oblasti. Na rozdiel od predchádzajúcich prác sa zameral aj na to, čo sa stane, ak zemiaky nahradíme inými potravinami. Do analýzy zahrnuli aj dáta z predchádzajúcich 13 kohortových štúdií o príjme zemiakov a 11 štúdií o celozrnných produktoch, spolu viac než pol milióna účastníkov a 43-tisíc prípadov cukrovky na štyroch kontinentoch. Výsledky sa zhodovali s novými zisteniami.

Naša práca rozlišuje medzi rôznymi formami zemiakov a ukazuje, aký význam má ich nahradenie inými potravinami,“ vysvetlil hlavný autor štúdie Seyed Mohammad Mousavi. Podľa neho nie je rozhodujúce len to, či zemiaky jesť, ale v akej podobe a čo nimi v jedálničku nahradíme.

Dôsledky pre verejné zdravie

Spoluautor výskumu Walter Willett to zhrnul jednoznačne: „(Aj) malé zmeny v každodennej strave môžu citeľne ovplyvniť riziko cukrovky 2. typu. Obmedzenie hranoliek a preferovanie celozrnných zdrojov sacharidov môže pomôcť znížiť výskyt ochorenia v populácii.

Vedci zároveň upozorňujú, že odporúčania pre zdravú výživu by sa nemali zastaviť pri všeobecných kategóriách potravín. „Nie všetky sacharidy a ani nie všetky zemiaky, sú rovnaké. Rozhoduje spôsob prípravy a to, čím ich nahradíme,“ dodal Willett.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie