Vo zvolenskej nemocnici majú lekári posledné dni plné ruky práce. Na urgentný príjem aj k praktickým lekárom prichádza nezvyčajne veľa pacientov s akútnymi žalúdočnými a črevnými problémami. Na situáciu už reagovali aj regionálni hygienici.
Hoci počet hospitalizácií sa zatiaľ nezvýšil, zdravotníci upozorňujú na rýchle šírenie ochorenia. Niektorí obyvatelia špekulujú, že príčinou by mohla byť pitná voda. Hygienici však túto možnosť odmietajú – výsledky pravidelných kontrol vodovodnej siete boli podľa nich bez akýchkoľvek nedostatkov. Informovali o tom TV Noviny.
Podľa odborníkov môže ísť o vírusovú nákazu. Mikrobiologička z miestnej nemocnice pripomína, že nedávno v Banskej Bystrici zaznamenali výskyt norovírusu, ktorý sa mohol rozšíriť aj do Zvolena.

Hygienici preto apelujú na obyvateľov, aby dodržiavali prísnu hygienu rúk a pri príznakoch, ako sú hnačka, zvracanie či bolesti brucha, vyhľadali lekársku pomoc.
Norovírus sa šíril už v máji
Na Slovensku sa norovírus začal šíriť aj v máji, kedy úrady evidovali stovky prípadov akútnych gastroenteritíd vo viacerých prevádzkach spoločného stravovania v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, konkrétne v okresoch Topoľčany, Partizánske, Trenčín či Nové Mesto nad Váhom.
Nákaza sa šírila najmä cez kontaminovanú potravu a vodu, ale aj priamym kontaktom, pričom vírus je mimoriadne infekčný – na nákazu stačí len niekoľko vírusových častíc, zatiaľ čo chorý človek ich produkuje miliardy až bilióny v jednom grame stolice. Informoval o tom aj portál Aktuality.
Prevádzky, kde sa vírus objavil, boli uzavreté a dezinfikované, pričom zamestnanci podstúpili testovanie. „Už po prvotnom šírení cez kontaminovanú potravu sa vírus šíri priamym kontaktom. Na infekciu stačí aj päť vírusových častíc,“ upozornil virológ Boris Klempa.
V prípade infekcie je dôležité dopĺňať tekutiny, pretože zvracanie a hnačky spôsobujú ich výraznú stratu. Ochorenie je samolimitujúce a väčšina ľudí sa zotaví do troch dní. Rizikovou skupinou sú malé deti a starší ľudia, ktorí môžu vyžadovať hospitalizáciu a infúznu liečbu.
Po infikovaní si telo vytvára istú imunitu, ktorá môže trvať od pol roka až do dvoch rokov, no vírus má viacero genotypov, takže možná je reinfekcia inou variantou. Ľudia môžu vírus vylučovať ešte 7 až 10 dní po ústupe príznakov, preto je dôležité zostať doma a zabrániť ďalšiemu šíreniu.
Čo je norovírus a ako sa chrániť
Norovírus je pôvodcom akútnych hnačkovitých ochorení u detí aj dospelých, pričom u malých detí sú častejšie príčiny rotavírusy, na ktoré však existuje očkovanie.
Norovírus je veľmi odolný voči vplyvom vonkajšieho prostredia a šíri sa predovšetkým fekálno-orálne, teda špinavými rukami, no v niektorých prípadoch aj vzduchom. Podĺa portálu lekar.sk sa infekcia prejavuje rýchlo – väčšinou do troch dní od nástupu prvých príznakov, medzi ktoré patrí nevoľnosť, vracanie, hnačka, kŕče v bruchu, mierne zvýšená teplota či únava.

Hlavnou komplikáciou môže byť dehydratácia, ktorá je najrizikovejšia u malých detí a v závažných prípadoch vyžaduje hospitalizáciu.
Špecifická liečba neexistuje; kľúčom je dostatočný príjem tekutín a strava, ktorá zmierňuje príznaky – napríklad mrkvová polievka, ryžový odvar, sucháre, čaj alebo minerálky.
Prevencia spočíva najmä v dôkladnej hygiene rúk, čistení a dezinfekcii zdieľaných predmetov a plôch a správnej tepelnej úprave potravín. Norovírus môže infikovať človeka aj prostredníctvom kontaminovanej potravy alebo predmetov, preto je zvýšená opatrnosť potrebná počas celého roka, pričom najvyšší výskyt ochorení je zaznamenaný v chladnejších mesiacoch.