Už ste minuli všetok kukuričný škrob? TIETO náhrady vás ZACHRÁNIA pri varení aj pečení!

Zdroj: Freepik, pixabay.com
Reklama

Kukuričný škrob je malý zázrak kuchyne – zahustí omáčku, spevní krém a dodá jedlám správnu chrumkavosť. Ale čo robiť, keď ho práve nemáte poruke alebo sa mu chcete cielene vyhnúť? Riešenie je jednoduché: siahnite po niektorej z osvedčených alternatív. Niektoré sú dokonca zdravšie alebo prirodzene bezlepkové.

V kuchyni často nastanú chvíle, keď musíme improvizovať. Kukuričný škrob, obľúbený pomocník najmä pri zahusťovaní a pečení, sa dá nahradiť aj inými surovinami. Všetky majú svoje výhody, niektoré sú vhodné pre bezlepkovú diétu, iné dodajú pokrmom nové vlastnosti, napríklad extra jemnosť. Informuje portál Varecha.

1. Pšeničná múka: Klasika, ktorú máte doma

Najbežnejšou náhradou kukuričného škrobu je hladká pšeničná múka. Aj keď má hrubšiu štruktúru a výraznejšiu chuť, výborne poslúži na zahustenie omáčok, polievok, ovocných plniek aj pudingov. Pre lepší výsledok sa odporúča pripraviť múčnu zápražku.

  • Namiesto 1 PL kukuričného škrobu použite 1 a ½ PL múky.
Zdroj: Pixabay.com/Hans

2. Tapiokový škrob: Jemná sila koreňa manioku

Tapioka sa získava z koreňa manioku a v kuchyni má široké využitie. Výborne sa hodí do dezertov, pudingov či plniek, ale aj na zahusťovanie omáčok. Vždy ho však treba najprv rozmiešať v studenej vode.

  • 1 PL kukuričného škrobu = 1 a ½ PL tapiokového škrobu
Zdroj: pixabay.com/ivabalk

3. Ryžová múka: Pre chrumkavejšie cesto

Jemne mletá múka z bielej alebo hnedej ryže je výbornou alternatívou nielen na zahusťovanie, ale aj do vyprážaného cesta – dodá mu extra chrumkavosť. Funguje tiež dobre v sladkých jedlách, ako sú pudingy či ázijské dezerty.

  • 1 PL kukuričného škrobu = 1 a ½ PL ryžovej múky
Zdroj: Freepik/jcomp

4. Arrowroot: Nenápadný tropický zázrak

Prášok z rastliny maranta (arrowroot) má podobné vlastnosti ako kukuričný škrob, no je jemnejší a neutrálnejší. Skvele zahustí omáčky, želé, maslové aj ovocné náplne. Pridáva sa do pokrmov izbovej teploty a vždy sa najprv rozpúšťa v studenej vode.

Zdroj: Freepik

5. Xantánová guma: Bezlepková istota

Táto prísada sa čoraz častejšie objavuje v bezlepkových receptoch. Ide o prírodný polysacharid, ktorý pôsobí ako stabilizátor, emulgátor aj zahusťovadlo. Je skvelý do omáčok, zmrzlín, krémov či dresingov. Dokonca ho stačí použiť v malom množstve.

Ako náhrady používať správne?

Väčšina uvedených alternatív funguje v podobnom pomere – namiesto jednej polievkovej lyžice kukuričného škrobu sa odporúča použiť približne 1 a ½ lyžice náhradnej suroviny. Výnimkou je xantánová guma, kde stačí  naozaj len štipka.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti