Užitočná rada od kuchárov: Nikdy nevylievajte VODU z cestovín. TENTO dôvod vás určite prekvapí

cestoviny voda varenie
Ilustračná fotografia. Zdroj: ISTOCK/GCShutter, ISTOCK/EMPPhotography, ISTOCK/Chong Kee Siong, koláž: istream
Reklama

Voda po varení cestovín nie je len obyčajný odpad – kuchári ju nazývajú „tekuté zlato“. Dokáže výrazne zlepšiť chuť a konzistenciu omáčok a podľa odborníkov ju netreba vyhadzovať.

Väčšina z nás po uvarení cestovín vodu jednoducho vyleje do odtoku. „To je plytvanie fantastickou ingredienciou,“ upozorňujú skúsení kuchári. Táto voda totiž obsahuje škrob, ktorý sa z cestovín uvoľnil počas varenia.

„Použiť ju môžete ako ingredienciu do omáčky na cestoviny, vďaka čomu bude krémovejšia a lepšie sa spojí s ostatnými zložkami,“ radia odborníci, uvádza Polsatnews.

Vedecké vysvetlenie

Potravinárska vedkyňa a kulinárska konzultantka Abbey Thielová vysvetľuje, že škrobová voda funguje ako stabilizátor.

„Zahusťuje, stabilizuje a pomáha tukom a vode spoluexistovať, vďaka čomu je omáčka hladšia a bohatšia,“ hovorí Thielová.

cestoviny voda varenie
Ilustračná fotografia. Zdroj: ISTOCK/Andrii Pohranychnyi

Ako vodu použiť správne?

Odporúča sa odložiť si aspoň pohár vody z cestovín a pridať ju priamo do omáčky, keď sa pripravuje. Nie je vhodné ju skladovať v chladničke do druhého dňa.

Niektorí kuchári odporúčajú cestoviny rovno vložiť do hrnca s omáčkou a postupne prilievať vodu, kým sa nedosiahne požadovaná konzistencia. „Takto získate omáčku, ktorá je krémová a perfektne obalí cestoviny,“ dodávajú odborníci.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zaujímavosti