Voda po varení cestovín nie je len obyčajný odpad – kuchári ju nazývajú „tekuté zlato“. Dokáže výrazne zlepšiť chuť a konzistenciu omáčok a podľa odborníkov ju netreba vyhadzovať.
Väčšina z nás po uvarení cestovín vodu jednoducho vyleje do odtoku. „To je plytvanie fantastickou ingredienciou,“ upozorňujú skúsení kuchári. Táto voda totiž obsahuje škrob, ktorý sa z cestovín uvoľnil počas varenia.
„Použiť ju môžete ako ingredienciu do omáčky na cestoviny, vďaka čomu bude krémovejšia a lepšie sa spojí s ostatnými zložkami,“ radia odborníci, uvádza Polsatnews.
Vedecké vysvetlenie
Potravinárska vedkyňa a kulinárska konzultantka Abbey Thielová vysvetľuje, že škrobová voda funguje ako stabilizátor.
„Zahusťuje, stabilizuje a pomáha tukom a vode spoluexistovať, vďaka čomu je omáčka hladšia a bohatšia,“ hovorí Thielová.

Ako vodu použiť správne?
Odporúča sa odložiť si aspoň pohár vody z cestovín a pridať ju priamo do omáčky, keď sa pripravuje. Nie je vhodné ju skladovať v chladničke do druhého dňa.
Niektorí kuchári odporúčajú cestoviny rovno vložiť do hrnca s omáčkou a postupne prilievať vodu, kým sa nedosiahne požadovaná konzistencia. „Takto získate omáčku, ktorá je krémová a perfektne obalí cestoviny,“ dodávajú odborníci.


