Aj počas choroby sa dá dopriať si niečo chutné a zároveň ľahké. A presne taká je aj verzia francúzskej cibuľovej polievky, ktorú s obľubou pripravuje herečka Anna Šišková.
Anka miluje varenie – najradšej slané dobroty a keď si spomenie na detstvo, vybaví sa jej chlebík s maslom a pažítkou, ktorý jej s láskou robievala mama. V kuchyni sa cíti ako doma, najmä keď má hostí, prezradila pre SME. Varenie je pre ňu relax, radosť, ba dokonca aj spôsob, ako zahnať zlú náladu. Jej blízki tvrdia, že jej kuchárske schopnosti sú také dobré, že by pokojne mohla mať vlastnú reštauráciu.
Nebaví ju stereotyp, v kuchyni rada skúša nové veci
„Jedlo je tvorba, môžete nachystať vždy niečo iné. Alebo aspoň trochu inak. Po svojom,“ prezradila herečka svojho času Neznáša, keď sa dookola točí to isté jedlo, preto rada kombinuje nové chute a inšpiráciu čerpá najmä z kuchárskych kníh. Má však jedno zásadné pravidlo: „Nemám rada, keď je jedlo preplnené rôznymi chuťami. Koreniny a bylinky sú fajn, ale musia byť v rovnováhe a nie zle namixované,“ vysvetlila. Týmto sa riadi aj pri príprave svojho obľúbeného receptu – francúzskej cibuľačky. Do nej zvykne pridať aj trochu bieleho vína, ktoré polievke dodá jemný šmrnc.
Táto polievka nie je len chuťovo výborná, ale má aj benefity pre zdravie. Cibuľa je totiž plná antioxidantov, pôsobí protizápalovo a podporuje imunitný systém. Cibuľačka sa zvyčajne podáva s chrumkavými krutónmi a syrom, no ak chcete, môžete si ju pripraviť v ľahšej verzii – ideálna je napríklad počas chrípky či nachladnutia.
Recept na Ankinu cibuľačku:
Potrebujete:
- 4 veľké cibule
- kúsok masla
- trochu polohrubej múky
- 1,5 dcl bieleho vína
- 1 liter vody
- polovicu téglika sladkej smotany (voliteľné)
- chlieb na hrianky
- 100 g strúhaného syra
- soľ
- vegetu (podľa chuti)
Ako na to:
- Cibuľu nakrájajte na tenké plátky a dajte ju restovať na masle. Keď je sklovitá, poprášte ju trochou múky.
- Prilejte víno a vodu a nechajte polievku variť asi 10 minút. Ak chcete, môžete do nej na záver pridať aj smotanu – polievka bude jemnejšia, ale nie je to nutné.
- Medzitým si pripravte hrianky – chlieb opečte nasucho, dajte ich do taniera, posypte syrom a zalejte horúcou cibuľačkou.