V priebehu jedného roka sa stav mäkkýšov v španielskej Galícii znížil až o 78 percent. Pri niektorých druhoch nastal pokles dokonca až o 90 percent. Aj toto je jeden z dôsledkov klimatickej zmeny.
„Španielski rybári v Galícii hlásia „katastrofálny“ kolaps počtu mäkkýšov,“ napísal britský denník The Guardian. Galícia je najväčším európskym regiónom na spracovanie mäkkýšov a po Číne druhým najväčším producentom mušlí na svete. Takýto dramatický pokles počtu mäkkýšov už znamená pre rybárov vážnu krízu.
Narušené ekosystémy
Odborníci i galícijskí rybári pripisujú situáciu predovšetkým klimatickej zmene a globálnemu otepľovaniu.
Vody v zátokách sú obvykle studené a prúdením vôd sa na tieto miesta dostáva množstvo živín. Avšak stúpajúce teploty a obrovské zrážky znižujú slanosť vôd v zátokách, teda v miestach, ktoré sa využívajú na chov mäkkýšov. Prívalové dažde zaplavujú ústia riek sladkou vodou a zabíjajú morské mäkkýše. Oteplenie morí je priamym ohrozením mnohých druhov mäkkýšov, ktoré v teplejších vodách neprežijú.
Popri tom otepľujúce sa moria prinášajú na tieto miesta invazívne druhy, napríklad modré kraby, ktoré požierajú miestne druhy krabov s vyššou hodnotou. Takto sa ekosystém ďalej narúša.
Kritickým faktorom je aj znečistenie životného prostredia. Každý rok je zaznamenaných viac ako dvetisíc prípadov, keď sa do vôd dostane značné množstvo odpadu a desať percent z nich prekročí aj zákonné limity pre toxické látky. K znečisteniu prispievajú najmä továrne, poľnohospodárske komplexy a konzervárne na ryby.
Podľa odborníčky na obnovu ekosystémov Marty Martín-Borregónovej je tento stav už doslova „katastrofálny“, pričom „produkcia mäkkýšov sa už blíži ku kolapsu“. Kľúčovým faktorom je aj podľa nej zmena klímy.
„Nevieme, ako túto situáciu riešiť. Preto potrebujeme, aby nám s tým pomohli vedci,“ povedala María del Carmen Besada Meis, ktorá vedie združenie rybárov San Martiño v Ría de Arousa. „Vláda musí na tento výskum vyčleniť finančné prostriedky.“
Rybári preto požadujú od španielskej vlády financovanie výskumných projektov, ktoré by mohli pomôcť nájsť riešenie situácie. Živobytie tisícov ľudí v Galícii totiž závisí práve od produkcie mäkkýšov, ktorá však dramaticky klesá. Situácia je vážna ekologicky a následne aj sociálne. Navyše sociálne zabezpečenie rybárov je tu veľmi slabé.
Čoraz väčší problém majú aj rybári a producenti mušlí v prístave Taranto (región Apúlia) na juhu Talianska. Otepľovanie morí v kombinácii s čoraz väčším znečistením prírody likviduje aj ich produkciu. V španielskej Galícii aj talianskej Apúlii už mnohí rybári a producenti mäkkýšov opustili svoju prácu.
Čo sú mäkkýše
Mäkkýše (Mollusca) sú starobylou skupinou živočíchov, jednou z najpočetnejších skupín. Presnejšie sú druhým najpočetnejším živočíšnym kmeňom. Zdokumentovaných je asi 120 tisíc druhov. Pôvodne žili v moriach, odkiaľ sa postupne dostali aj do iných prostredí vrátane súše.
Sú to bezstavovce a nie sú ani článkované. Ich charakteristickým znakom je plášť (pallium), ktorý mnohým druhom umožňuje tvorbu schránky. Tá je tvorená najmä z organickej hmoty, hlavne z uhličitanu vápenatého.
Niektoré druhy mäkkýšov majú aj schopnosť akumulovať ťažké kovy, čo je možné využívať v biomonitoringu znečistenia vodných ekosystémov. Niektoré druhy slúžia ako potrava pre ľudí, niektoré sa pestujú kvôli perlám. Zaujímavosťou je, že podľa mäkkýšov sa stanovuje aj vek geologických vrstiev.