Srílanské kuracie karí
Ingrediencie:
- 750 g kuracích pŕs
- 1 veľká cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 3 cm koreňa zázvoru
- 1 citrón
- 1 limetu
- 2 lyžičky korenia Garam Masala
- 5 kapsuly kardamómu
- 4 klinčeky
- morskú soľ
- 4 lyžice žltej karí pasty
- olej
- ½ plechovky kokosového mlieka
- 4 lyžice smotany na varenie
Postup:
- Mäso nakrájame na väčšie kocky a dáme do misy. Zmiešame s najemno nakrájanou cibuľou a cesnakom, strúhaným zázvorom, korením Garam Masala a celým klinčekom. Kardamóm roztlčieme a pridáme aj so šupkou, osolíme podľa chuti.
- Vmiešame karí pastu a vylisovanú šťavu z citróna a limetky. Necháme odležať v chlade, potom sprudka osmažíme na hlbokej panvici s olejom a zalejeme polovicou kokosového mlieka. Na zjemnenie pridáme smotanu a prehrejeme. Podávame s ryžou.
A prejdime aj na sladkú bodku na záver. Karel Gott ponúka dva recepty na osviežujúcu bábovku a knedlíčky.
Citrónová bábovka s makom
Ingrediencie:
- 250 g masla
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 vajcia
- 1 citrón
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 280 g polohrubej múky
- soľ
- 4 lyžice maku
- tuk a múku na cesto
Postup:
- Zmäknuté maslo, cukor a vanilkový cukor vymiešame do hustej peny. Postupne pridáme vajcia, citrónovú šťavu a kôru. Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli a mak, premiešame a všetko vmiešame do cesta. To nalejeme do vymastenej a vysypanej formy.
- Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 50 minút. Bábovku necháme vychladnúť a môžeme ju ešte poliať citrónovou polevou, ktorú pripravíme z 200 gramov práškového cukru a citrónovej šťavy z 1 citróna.
Bude vás zaujímať
Čučoriedkové knedle
Ingrediencie:
- 10 g droždia
- 190 ml mlieka
- 2 lyžičky cukru
- 300 g hrubej múky
- soľ
- 1 lyžičku rozpusteného masla
- 1 žĺtok
- 400 g čučoriedok
- Na ozdobu:
- rozpustené maslo
- cukor
- tvrdý tvaroh
Postup:
- Rozdrobené droždie zalejeme v miske trochou vlažného mlieka. Pridáme cukor a hrsť múky a necháme vzísť kvások.
- Zvyšnú múku zmiešajte so štipkou soli, spolu so zvyšným mliekom, lyžičkou rozpusteného masla, žĺtkom a kváskom vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme kysnúť v teple, až sa zdvojnásobí objem.
- Cesto potom rozdelíme na štvorce a balíme do nich umyté a odkvapkané čučoriedky. Knedle necháme ešte chvíľu kysnúť, a potom ich varíme vo vode 6 až 8 minút. Podávame preliate maslom a posypané cukrom a strúhaným tvarohom.
1 2