Krvný tlak mužov lepšie reagoval na úpravu vhodného pomeru ako krvný tlak žien, predovšetkým v predmenopauzálnej vekovej skupine.
Trpí ňou takmer tretina dospelej svetovej populácie, no málokto vie, že v prevencii môže zohrávať kľúčovú úlohu aj jednoduchá potravina, akou sú banány.
Podľa nedávnej štúdie sa pri liečbe vysokého krvného tlaku nestačí zamerať na zníženie príjmu soli; je prinajmenšom rovnako dôležité dostať do nášho tela viac draslíka, píše Independent.
Použili matematický model
Ľuďom s vysokým krvným tlakom sa zvyčajne odporúča znížiť príjem soli, ale štúdia publikovaná v časopise American Journal of Physiology-Renal Physiology naznačuje, že zvýšenie pomeru draslíka a sodíka v strave je účinnejšie ako zníženie príjmu sodíka.
Sodík a draslík sú minerály (elektrolyty), ktoré pomáhajú telu udržiavať základné funkcie, ako je svalová funkcia alebo vodná rovnováha. Úloha draslíka pri vzniku vysokého krvného tlaku bola doteraz menej diskutovaná.
Pri výskume bol použitý matematický model, ktorý simuloval iónovú rovnováhu ľudského tela. Výsledky ukázali, že rovnováha medzi draslíkom a sodíkom je prinajmenšom taká dôležitá ako množstvo každého z nich užívané samostatne.
Krvný tlak mužov navyše lepšie reagoval na úpravu vhodného pomeru ako krvný tlak žien, predovšetkým v predmenopauzálnej vekovej skupine.
Aj malé zmeny majú obrovský vplyv na zdravie
Spoluautorka štúdie, Melissa Stadt, ozrejmila, že „počas evolúcie žili naši predkovia na strave s vysokým obsahom draslíka a nízkym obsahom sodíka, s množstvom zeleniny a ovocia. Možno preto sa tomu prispôsobili regulačné systémy nášho tela.“
Súčasná západná strava naopak obsahuje zvyčajne príliš veľa soli a príliš málo draslíka, čo podľa výskumníkov môže byť z veľkej časti zodpovedné za šírenie civilizačných chorôb, ako je vysoký krvný tlak.
Lekári už skôr odporúčali znížiť príjem soli, no podľa aktuálnych výsledkov sa oplatí venovať pozornosť aj druhej strane. To znamená, konzumujte viac potravín bohatých na draslík, ako sú banány, špenát, avokádo, zemiaky alebo strukoviny.
Nezabudnite, že aj malé zmeny v stravovaní môžu mať z dlhodobého hľadiska obrovský vplyv na naše zdravie.
„Náš výskum ukazuje, že pravidelná konzumácia potravín bohatých na draslík – ako sú banány, brokolica, sladké zemiaky – má výraznejší účinok na zníženie krvného tlaku ako jednoduché zníženie príjmu soli,“ povedala jedna z autoriek štúdie Anita Laytonová, výskumníčka z University of Waterloo v Kanade.