Väčšine ľuďom chýba dostatočný príjem omega-3 kyselín, vedci ale varujú pred rizikom doplnkov

omega 3-ryby
Ilustračné foto. Zdroj: Freepik/jcomp, freepik
Reklama

Aj keď sú doplnky omega-3 užitočné pre ľudí s niektorými ochoreniami srdca, ich prínos pre väčšinu ľudí nie je podľa odborníkov dokázaný.

Veda opakovane dokazuje, že omega-3 mastné kyseliny alebo omega-3 môžu patriť k najdôležitejším súčastiam vyváženej stravy. Štúdie ukazujú, že tieto zdravé tuky môžu pomôcť znížiť krvný tlak, zlepšiť imunitu, zmierniť zápaly kĺbov, podporiť psychické zdravie a dokonca znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení či mŕtvice.

Väčšina ľudí ich však prijíma v nedostatočnom množstve. Výskumy ukazujú, že zhruba 95 % detí nemá v strave odporúčané množstvo omega-3 – a oveľa lepšie na tom nie sú ani dospelí, keďže u 68 % populácie chýba dostatok týchto tukov, píše National Geographic.

Môže dokonca aj škodiť

Mnohí namiesto bežnej potravy, ktorá je obsiahnutá rybím tukom, hľadajú doplnky stravy, aby zvýšili ich príjem. Doplnky užíva každý piaty človek starší ako 60 rokov a množstvo mladších dospelých, čo zapríčiňuje, že celosvetový trh s doplnkami stravy s omega-3 má hodnotu neuveriteľných 8,3 miliardy dolárov (7,68 miliárd eur).

Aj keď sú doplnky omega-3 užitočné pre ľudí s niektorými ochoreniami srdca, ich prínos pre väčšinu ľudí nie je podľa odborníkov dokázaný. Existujú aj presvedčivé štúdie, ktoré ukazujú, že užívanie rybieho oleja môže dokonca škodiť.

Dve hlavné omega-3 kyseliny – kyselina eikosatetraenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA) – poskytujú širokú škálu zdraviu prospešných látok cez množstvo mechanizmov, ktoré sa sústredia na znižovanie zápalu.

Tieto mastné kyseliny taktiež znižujú hladinu nebezpečných triglyceridov a obmedzujú oxidačný stres, ktorý by inak mohol spôsobiť poškodenie buniek a tkanív. EPA a DHA tiež zlepšujú prietok krvi a „podporujú funkciu mitochondrií – tvorcov energie v našich bunkách,“ vysvetľuje Daniel Monti, lekár a profesor na Sidney Kimmel.

Príjem dostatočného množstva omega-3 začína konzumáciou väčšieho množstva rýb – najmä studenovodných, mastných druhov, ako je losos, makrela, sardela, sleď či tuniak. To je hlavný dôvod, prečo Americká kardiologická asociácia odporúča jesť každý týždeň dve porcie (cca 85–113 gramov varených) rýb.

Rybie mäso však nie je jedinou možnosťou prírodných potravín. „Ľudia často zabúdajú, že ryby získavajú olej, ktorý hľadáme, konzumáciou rastlinných rias,“ hovorí Andrew Freeman, kardiológ a riaditeľ kardiovaskulárnej prevencie a wellness v National Jewish Health v Denveri.

Najsilnejšia intenzita pochádza z potravy

Medzi ďalšie rastlinné zdroje omega-3 patria morské riasy, vlašské orechy, edamame (sója), ľanové semienka, chia semienka a konopné semienka.

„Obohatené potraviny, ako sú vajcia obohatené o omega-3 a niektoré mliečne výrobky, môžu tiež poskytnúť určité množstvo omega-3 v strave,“ uvádza Amy Goodsonová, odborníčka na výživu a registrovaná diétologička z Dallasu.

Medzi ďalšiu prospešnú omega-3 kyselinu, je známa ako alfa linolénová (ALA), ktorá sa hojne vyskytuje v repkovom a sójovom oleji.

Bez ohľadu na to, ktoré živočíšne alebo rastlinné varianty konzumujete, „vieme, že je vhodnejšie zvýšiť príjem omega-3 z potravín ako z doplnkov stravy,“ hovorí JoAnn Mansonová, vedúca oddelenia preventívnej medicíny v Brigham a Women’s Hospital a Harvard Medical School a hlavná riešiteľka kľúčového výskumu omega-3 VITAL.

(Článok pokračuje na ďalšej strane)

1 2
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie