Vlastnosti omega-3 sú najsilnejšie, pokiaľ pochádzajú priamo z potravy – ktorá ponúka širšiu škálu živín a koncentrovanejšie množstvo EPA, DHA a ALA. Podľa Montiho je tiež rozdiel v chemickej štruktúre tuku v celých rybách a v extrahovanom rybom oleji. Výrobný proces totiž môže zhoršiť kvalitu živín v doplnkoch stravy a môže dokonca priniesť znepokojujúce kontaminanty.
Proklamované účinky doplnkov stravy s rybím olejom na zdravie srdca a ciev zostávajú u zdravých ľudí z veľkej časti nepreukázané.
„Veľa ľudí bolo pred dvadsiatimi rokmi posadnuté rybím tukom, pretože spočiatku existovali presvedčivé údaje o zlepšení zdravia srdca,“ pripomína Freeman, „ale tieto údaje boli odvtedy z veľkej časti vyvrátené.“
Nepreukázali prínos pre kardiovaskulárne príhody
Mnoho nedávnych randomizovaných štúdií dokonca testovalo tabletky s rybím tukom proti placebu a nezistilo, že by jedna bola prospešnejšia ako druhá.
Ani tieto zistenia nezastavili výrobcov voľnopredajných doplnkov stravy s rybím olejom, aby na obaloch uvádzali „prospešné“ účinky na kardiovaskulárny systém.
„Pred viac ako 20 rokmi schválil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) kvalifikované zdravotné tvrdenie o rybom oleji, že môže znižovať riziko koronárnych srdcových ochorení – ale nemali sme k dispozícii údaje zo štúdií ako teraz,“ vysvetľuje Ann Marie Navar, kardiologička z UT Southwestern Medical Center v Texase.
Vysvetľuje, že FDA vtedy stanovil, že jeho schválenie je založené prevažne na pozorovacích štúdiách a že sú stále potrebné kontrolované štúdie.
„Hoci odvtedy boli vykonané následné rozsiahle, dobre vykonané štúdie doplnkov stravy s omega-3 a nepreukázali žiadny prínos pre kardiovaskulárne príhody,“ upozorňuje Navar, „toto zastarané tvrdenie nebolo úradom FDA stále znovu preskúmané.“
Hovorca FDA oznámil, že kvalifikované zdravotné tvrdenia, ako je toto, znamenajú, že boli pôvodne podložené vedeckými dôkazmi, ale nemusia „spĺňať prísnejší štandard „významnej vedeckej zhody“, ktorý je vyžadovaný pre autorizované zdravotné tvrdenie“.
Nežiaduce účinky
Štúdia BMJ Medicine z roku 2024 okrem toho zistila, že užívanie rybieho tuku sa spája s 5-percentným zvýšením rizika mŕtvice a 13-percentným zvýšením rizika fibrilácie predsiení – typu nepravidelného srdcového rytmu – u ľudí, ktorí netrpia srdcovým ochorením. Metaanalýza 36 ďalších štúdií dospela k podobnému záveru, že doplnky stravy s omega-3 „významne súvisia s rizikom koronárneho ochorenia srdca“.
Napriek tomu, že dôvody zvýšeného rizika zostávajú nejasné, jedna z hlavných teórií je, že omega-3 môžu meniť minerálne prúdy v srdcovom tkanive, ktoré by mohli spôsobovať nežiaducu arytmiu.
Doplnky stravy s omega-3 majú tiež tú nevýhodu, že nie sú regulované úradom FDA rovnako ako potraviny a lieky. To otvorilo dvere niektorým menej kvalitným rybím olejom, „ktoré obsahujú veľké množstvo plniacich olejov s minimom omega-3,“ varuje Goodson. Freeman dodáva, že iné značky môžu obsahovať ťažké kovy alebo iné toxíny – „človek jednoducho nikdy nevie“.
Užívanie príliš veľkého množstva rybieho oleja môže tiež „viesť k nežiaducim vedľajším účinkom, ako je riedenie krvi, nadmerné krvácanie, zažívacie ťažkosti, a dokonca aj potlačenie imunity,“ varuje Goodson.
Napriek tomu môžu ľudia s určitými zdravotnými ťažkosťami alebo diétnymi obmedzeniami potrebovať užívať doplnky stravy s rybím tukom, pretože výskum BMJ a ďalšie štúdie zistili, že paradoxne môžu doplnky stravy s rybím tukom prospievať aj ľuďom s určitými srdcovými problémami.
Rybí olej sa tiež niekedy odporúča ako prevencia pankreatitídy u ľudí s veľmi vysokou hladinou triglyceridov, hovorí Navar.
Pokiaľ je však doplnok stravy nutný, „takmer každý lekár odporučí verziu rybieho oleja na lekársky predpis namiesto nedostatočne regulovaných voľnopredajných prípravkov,“ konštatuje Freeman.