Vedci našli stopu k „MLADŠÍM“ bunkám. Výskum odhalil zaujímavé prepojenie, vedie cez horkú ČOKOLÁDU

čokoláda
Ilustračné fotografie. Zdroj: ISTOCK/OLEKSII KRIACHKO, ISTOCK/Eva-Katalin, ISTOCK/Boris Jovanovic, koláž: istream
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Môže mať obyčajný štvorček horkej čokolády viac než len chuťový efekt? Vedci z King’s College London skúmali látku ukrytú v kakau, ktorá by mohla súvisieť s pomalším biologickým starnutím buniek. Výsledky sú sľubné, no odborníci zároveň jasne varujú pred unáhlenými závermi.

Výskumníci z King’s College London prišli s pozoruhodným zistením, ktoré naznačuje spojenie medzi biologickým vekom človeka a jednou konkrétnou zložkou čokolády.

Ich pozornosť sa sústredila na teobromín – prirodzene sa vyskytujúcu látku typickú najmä pre horkú čokoládu. Podľa vedcov by práve táto zlúčenina mohla zohrávať úlohu v procesoch starnutia buniek, píše portál SciTech Daily.

Biologický vek nie je len číslo v občianskom

V rámci výskumu vedci hodnotili biologický vek účastníkov pomocou metylácie DNA a dĺžky telomér. Ide o moderné ukazovatele, ktoré lepšie vystihujú reálny stav organizmu než samotný dátum narodenia. Analýza naznačila, že niektoré rastlinné látky môžu priaznivo vplývať na bunkovú kondíciu. Zároveň však odborníci zdôrazňujú, že vyššia konzumácia čokolády automaticky neznamená lepšie zdravie.

Cieľom štúdie bolo zistiť, či existuje vzťah medzi hladinou teobromínu v krvi a biologickým vekom. Výskum zahŕňal viac než 1 600 účastníkov. U tých, ktorí mali vyššie koncentrácie teobromínu, vedci pozorovali tendenciu k „mladšiemu“ biologickému profilu, a to na základe epigenetických zmien.

Odborníci však upozorňujú, že ide len o pozorovanú súvislosť, nie o dôkaz priamej príčiny.

Ilustračná snímka. Zdroj: FREEPIK/bublikhaus

Profesorka Jordana Bellová z King’s College London, hlavná autorka štúdie, vysvetľuje, že výskum poukazuje na prepojenie medzi kľúčovou zložkou horkej čokolády a pomalšími znakmi biologického starnutia.

Zároveň zdôrazňuje, že štúdia „nevyzýva ľudí, aby jedli viac čokolády“, ale môže pomôcť lepšie pochopiť, ako bežné potraviny ovplyvňujú zdravie a dĺžku života.

Ako môže teobromín ovplyvňovať starnutie buniek?

Teobromín patrí medzi alkaloidy a je známy svojimi miernymi stimulačnými účinkami. Podľa vedcov by mohol priaznivo pôsobiť na kardiovaskulárny systém a ovplyvňovať aktivitu génov spojených so starnutím, podobne ako niektoré polyfenoly.

Dr. Ramy Saad z King’s College London upozorňuje, že kľúčovou otázkou zostáva samotný mechanizmus účinku. Vedci skúmajú, ako metabolity zo stravy zasahujú do epigenómu a akú úlohu v tomto procese zohráva práve teobromín.

Zaujímavé je, že iné látky z kakaa či kávy v štúdii podobný efekt nepreukázali, čo naznačuje výnimočné postavenie tejto zlúčeniny.

Čo je teobromín a kde ho nájdeme?

Teobromín je prirodzená látka obsiahnutá najmä v kakaových bôboch, ktorým dodáva typickú horkú chuť. Do tela sa dostáva predovšetkým prostredníctvom:

  • horkej čokolády,
  • čaju,
  • kávy,
  • guarany,
  • yerba maté.

Časť teobromínu vzniká aj pri metabolizme kofeínu. V organizme sa udržiava pomerne dlho – aj niekoľko desiatok hodín. Pôsobí na nervový a obehový systém, má mierne močopudné a protizápalové účinky a môže podporovať dýchanie.

Pri primeraných dávkach zlepšuje sústredenie a bdelosť bez prudkého stimulačného efektu typického pre kofeín, uvádza Polsat News.

Pozor na domácich miláčikov

Zaujímavosťou je, že kým ľudský organizmus teobromín znáša pomerne dobre, pre psy môže byť vysoko toxický. Ich telo ho odbúrava oveľa pomalšie, čo môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Horká čokoláda preto rozhodne nepatrí do psej misky.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie