Vedci varujú pred TICHÝM zabijakom, TIETO potraviny podporujú rast NÁDOROV

rakovina, hrubé črevo, potraviny
Ilustračné zábery Zdroj: Canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Predstavte si, že si telo snaží zaceliť ranu, no namiesto hojenia ju neustále dráždite. Podľa nového výskumu takto pôsobia ultraspracované potraviny na organizmus, keď ide o vznik rakoviny hrubého čreva. Odborníci z USF Health a Tampa General Hospital Cancer Institute zistili, že typická západná strava bohatá na nezdravé tuky, cukry a rýchle občerstvenie môže urýchľovať rast nádorov.

Kolorektálny karcinóm patrí medzi najčastejšie druhy rakoviny, ktoré spôsobujú úmrtia. Podľa údajov European Cancer Information System ide v Európe o druhý najrozšírenejší typ nádorového ochorenia. Slovensko sa dokonca nachádza v prvej desiatke krajín s najvyšším výskytom tohto ochorenia.

Vedci upozorňujú, že nejde len o genetické predispozície či náhodu. Významný vplyv má aj každodenný jedálniček. Konzumácia chipsov, hranoliek, sladených nápojov či priemyselne vyrábaného pečiva môže v tele vyvolať chronický zápal, ktorý podľa zistení podporuje rozmnožovanie nádorových buniek.

Tichý spúšťač rakoviny

Ako uviedol jeden z autorov štúdie, doktor Timothy Yeatman, u ľudí s nezdravou stravou sa preukázalo zvýšené množstvo zápalových procesov, pričom tento zápal sa nachádzal aj priamo v nádoroch hrubého čreva. Rakovina sa podľa neho správa ako rana, ktorá sa nedokáže zahojiť.

rakovina
Ilustračný záber Zdroj: Unsplash/National Cancer Institute

V rámci štúdie vedci preskúmali 162 vzoriek nádorov od pacientov a zistili, že obsahovali veľké množstvo látok podporujúcich zápal, pričom tých, ktoré zápal potláčajú a podporujú hojenie, bolo veľmi málo. Dlhodobá konzumácia ultraspracovaných potravín tak môže výrazne oslabiť schopnosť tela brániť sa chorobám.

Ultraspracované potraviny sú tie, ktoré prešli rozsiahlym technologickým spracovaním a obsahujú množstvo prídavných látok – rafinované cukry, nezdravé tuky, umelé sladidlá, farbivá, arómy, stabilizátory či konzervanty. Majú dlhú trvanlivosť, intenzívnu chuť a lákavý vzhľad, no chýba im nutričná hodnota a často vyvolávajú zápal v tele.

Naopak, zdravé tuky z potravín ako avokádo, losos, morské riasy, špenát či mäso z pastvín podporujú tvorbu bioaktívnych lipidov – molekúl, ktoré pomáhajú prirodzene potláčať zápal a aktivujú samoliečebné procesy organizmu.

Nový prístup k liečbe

Výskumníci navrhujú koncept nazývaný „resolution medicine“. Ten spočíva v obnovení rovnováhy v tele prostredníctvom stravy bohatej na zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny, dostatočného pohybu a kvalitného spánku. Prvé testy s derivátmi rybieho oleja ukazujú pozitívne výsledky, pretože tieto látky dokážu cielene utlmiť zápal už v jeho začiatkoch. Podľa Yeatmana má ľudský imunitný systém mimoriadny potenciál, no ak je neustále vystavený zápalovým vplyvom z nevhodnej stravy, rakovinové bunky majú priestor sa rozvíjať.

Tieto zistenia naznačujú, že prevencia rakoviny nespočíva len v nemocničnej liečbe, ale predovšetkým v každodennej životospráve. Výber potravín môže buď podporiť vznik zápalu, alebo mu zabrániť. Návrat k prirodzenej strave môže byť podľa odborníkov jedným z kľúčov, ako posilniť imunitu a zvýšiť schopnosť organizmu brániť sa nádorovým ochoreniam.

Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie