Vedci varujú pred TICHÝM zabijakom, TIETO potraviny podporujú rast NÁDOROV

rakovina, hrubé črevo, potraviny
Ilustračné zábery Zdroj: Canva
Reklama

Predstavte si, že si telo snaží zaceliť ranu, no namiesto hojenia ju neustále dráždite. Podľa nového výskumu takto pôsobia ultraspracované potraviny na organizmus, keď ide o vznik rakoviny hrubého čreva. Odborníci z USF Health a Tampa General Hospital Cancer Institute zistili, že typická západná strava bohatá na nezdravé tuky, cukry a rýchle občerstvenie môže urýchľovať rast nádorov.

Kolorektálny karcinóm patrí medzi najčastejšie druhy rakoviny, ktoré spôsobujú úmrtia. Podľa údajov European Cancer Information System ide v Európe o druhý najrozšírenejší typ nádorového ochorenia. Slovensko sa dokonca nachádza v prvej desiatke krajín s najvyšším výskytom tohto ochorenia.

Vedci upozorňujú, že nejde len o genetické predispozície či náhodu. Významný vplyv má aj každodenný jedálniček. Konzumácia chipsov, hranoliek, sladených nápojov či priemyselne vyrábaného pečiva môže v tele vyvolať chronický zápal, ktorý podľa zistení podporuje rozmnožovanie nádorových buniek.

Tichý spúšťač rakoviny

Ako uviedol jeden z autorov štúdie, doktor Timothy Yeatman, u ľudí s nezdravou stravou sa preukázalo zvýšené množstvo zápalových procesov, pričom tento zápal sa nachádzal aj priamo v nádoroch hrubého čreva. Rakovina sa podľa neho správa ako rana, ktorá sa nedokáže zahojiť.

rakovina
Ilustračný záber Zdroj: Unsplash/National Cancer Institute

V rámci štúdie vedci preskúmali 162 vzoriek nádorov od pacientov a zistili, že obsahovali veľké množstvo látok podporujúcich zápal, pričom tých, ktoré zápal potláčajú a podporujú hojenie, bolo veľmi málo. Dlhodobá konzumácia ultraspracovaných potravín tak môže výrazne oslabiť schopnosť tela brániť sa chorobám.

Ultraspracované potraviny sú tie, ktoré prešli rozsiahlym technologickým spracovaním a obsahujú množstvo prídavných látok – rafinované cukry, nezdravé tuky, umelé sladidlá, farbivá, arómy, stabilizátory či konzervanty. Majú dlhú trvanlivosť, intenzívnu chuť a lákavý vzhľad, no chýba im nutričná hodnota a často vyvolávajú zápal v tele.

Naopak, zdravé tuky z potravín ako avokádo, losos, morské riasy, špenát či mäso z pastvín podporujú tvorbu bioaktívnych lipidov – molekúl, ktoré pomáhajú prirodzene potláčať zápal a aktivujú samoliečebné procesy organizmu.

Nový prístup k liečbe

Výskumníci navrhujú koncept nazývaný „resolution medicine“. Ten spočíva v obnovení rovnováhy v tele prostredníctvom stravy bohatej na zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny, dostatočného pohybu a kvalitného spánku. Prvé testy s derivátmi rybieho oleja ukazujú pozitívne výsledky, pretože tieto látky dokážu cielene utlmiť zápal už v jeho začiatkoch. Podľa Yeatmana má ľudský imunitný systém mimoriadny potenciál, no ak je neustále vystavený zápalovým vplyvom z nevhodnej stravy, rakovinové bunky majú priestor sa rozvíjať.

Tieto zistenia naznačujú, že prevencia rakoviny nespočíva len v nemocničnej liečbe, ale predovšetkým v každodennej životospráve. Výber potravín môže buď podporiť vznik zápalu, alebo mu zabrániť. Návrat k prirodzenej strave môže byť podľa odborníkov jedným z kľúčov, ako posilniť imunitu a zvýšiť schopnosť organizmu brániť sa nádorovým ochoreniam.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Spark (VIDEO)
Najčítanejšie v kategórii Zdravie