Aj MALÁ DÁVKA vie spôsobiť VEĽKÚ NEPLECHU. Vedci VARUJÚ pred POTRAVINAMI, ktoré škodia aj v MALOM MNOŽSTVE

Ilustračná foto. Zdroj: Canva
Reklama

Možno si myslíte, že pokiaľ si dáte párky, kolu či niečo sladké iba občas, nič sa nedeje. Veď všetko s mierou, však? Najnovší vedecký výskum však túto ilúziu radikálne spochybňuje – ukazuje, že aj úplne minimálne množstvá niektorých bežných potravín môžu dlhodobo poškodzovať zdravie.

Podľa rozsiahlej štúdie publikovanej v prestížnom časopise Nature Medicine neexistuje „bezpečná dávka“ ultra-spracovaných potravín, spracovaného mäsa, sladených nápojov či trans tukov. Riziká sa objavujú už pri malých denných množstvách – a môžu sa časom hromadiť ako tichý zabijak. Informoval portál Pravda.

Jedna klobása denne? Môže stačiť na cukrovku

Tím výskumníkov vedený Demewozom Hailem analyzoval desiatky populačných štúdií pomocou pokročilého modelovania. Ich zistenia sú znepokojujúce:

  • O 11 % vyššie riziko cukrovky 2. typu pri dennej konzumácii len 50 gramov spracovaného mäsa (už od dávok 0,6 g/deň)
  • O 7 % vyššie riziko rakoviny hrubého čreva pri príjme 0,8–55 g denne

A to všetko pri konzervatívnych odhadoch. V reálnom svete môžu byť škody ešte väčšie, najmä ak sa tieto potraviny konzumujú pravidelne.

Zdravotné riziká nevznikajú len pri extrémnych množstvách. Mnohí ľudia sa mylne upokojujú tým, že ‚veď si dám len trochu‘. Aj to má dopad,“ uvádza portál Health.com.

3 potraviny, ktoré by ste mali obmedziť na minimum (alebo vyradiť úplne)

Spracované mäso

Párky, salámy, klobásy, slanina či údeniny obsahujú dusitany, nadmerné množstvo soli a karcinogény, ktoré vznikajú počas spracovania. Vedci tvrdia, že aj občasná konzumácia zvyšuje riziko rakoviny, infarktu a cukrovky.

Sladené nápoje – aj tie „bez cukru“

Nielen klasické sladené limonády, ale aj ich „light“ verzie s umelými sladidlami môžu škodiť. Jedna zo štúdií ukázala, že nápoj s umelým sladidlom denne zvyšoval riziko cukrovky o 38 %, čo je dokonca viac než pri klasickom cukre (23 %). Sladidlo erytritol, často používané v „zdravých“ nápojoch, zas poškodzuje cievy a zvyšuje oxidačný stres.

Trans tuky – zabudnuté, ale stále prítomné

Tieto tuky, známe z lacného margarínu, zákuskov či smažených jedál, boli v mnohých krajinách zakázané – no stále sa v stopových množstvách objavujú v potravinách z priemyselnej výroby. Zvyšujú zlý cholesterol, znižujú ten dobrý a zdvojnásobujú riziko infarktu. Neexistuje pri nich žiadna bezpečná dávka.

Ak si hovoríte, že raz za deň to nemôže uškodiť, vedci vám odporúčajú prehodnotiť svoje zvyky. Tieto potraviny škodia aj v malých množstvách – a ich účinky sa môžu roky ticho kumulovať.

Skrytý nepriateľ vašej váhy a zdravia

Ultra spracované potraviny (UPF) predstavujú v súčasnosti jeden z najväčších problémov v oblasti výživy a zdravia verejnosti. Ide o potraviny, ktoré prešli rozsiahlym technologickým spracovaním a obsahujú množstvo pridaných látok ako umelé príchute, konzervanty, farbivá či emulgátory, ktoré sa bežne v domácej kuchyni nepoužívajú. Medzi takéto jedlá patria napríklad hotové jedlá, instantné polievky, raňajkové tyčinky či balené snacky.

Ultra spracované potraviny na nás číhajú všade. ZdrojX/MatrixMysteries

Nedávna štúdia Univerzity College London (UCL) podľa The Guardian priniesla presvedčivé dôkazy, že konzumácia ultra spracovaných potravín má priamy negatívy vplyv na reguláciu hmotnosti. Výskum, publikovaný v prestížnom časopise Nature Medicine, sledoval 55 dospelých s priemerným BMI 32, čo znamená obezitu.

Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín – jedna jedla výhradne minimálne spracované potraviny, druhá ultra spracované jedlá, pričom obe skupiny dostávali jedlá s rovnakým nutričným profilom podľa štandardov vlády (Eatwell Guide).

Výsledky boli jednoznačné: skupina, ktorá konzumovala minimálne spracované jedlá – napríklad ovsené vločky s jablkami a domáce cestoviny so zeleninou, stratila počas 8-týždňovej diéty dvojnásobok hmotnosti oproti tým, ktorí jedli raňajkové tyčinky, hotové lasagne či balené jedlá.

Kým konzumenti UPF zjedli denne v priemere o 120 kalórií menej a stratili približne 1 % svojej váhy, druhá skupina znížila denný príjem kalórií o 290 a schudla v priemere 2 %, pričom u nich bola výraznejšia strata telesného tuku.

Podľa vedcov by sa takýto režim mohol v priebehu roka pre mužov premeniť na zníženie hmotnosti až o 13 % a u žien o 9 %. Okrem hmotnosti sa zlepšila aj schopnosť odolávať chutiam, čo často býva problémom pri chudnutí. Vedúci autor štúdie, Dr. Samuel Dicken, upozorňuje, že hoci nie všetky ultra spracované potraviny sú „automaticky nezdravé“, ich mäkšia textúra a vysoká kalorická hustota zvyšujú riziko prejedania sa.

Prof. Chris van Tulleken, ďalší z autorov a autor knihy Ultra-Processed People, zdôrazňuje, že súčasný globálny potravinový systém, založený na dostupnosti lacných a vysoko spracovaných jedál, je kľúčovým faktorom rastúcej obezity. Dodáva, že zodpovednosť by nemala byť len na jednotlivcoch, ale vlády by mali zavádzať opatrenia, ako sú varovné etikety, obmedzenia reklamy a daňové stimuly pre zdravšie potraviny.

Navyše, v kontexte rastúcich životných nákladov upozorňuje Dr. Adrian Brown na to, že zdravé, minimálne spracované jedlá môžu byť až dvakrát drahšie ako ultra spracované alternatívy, čo sťažuje ich dostupnosť pre širokú verejnosť.

Vlády a zdravotnícke organizácie už reagujú: Ministerstvo zdravotníctva Veľkej Británie potvrdilo, že skúma dopady ultra spracovaných potravín a aktívne pracuje na opatreniach proti obezite. Podobne NHS zdôrazňuje potrebu kontinuálnej podpory ľudí po skončení liečby obezity, aby sa zabránilo návratu k predchádzajúcej hmotnosti.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda

Zobraziť viac

Zo zahraničia

Zobraziť viac

Z domova

Zobraziť viac

Kultúra a showbiznis

Zobraziť viac

Ekonomika a biznis

Zobraziť viac

Šport

Zobraziť viac

TV Spark (VIDEO)

Zobraziť viac
Najčítanejšie v kategórii Zdravie