Pacienti zvyčajne priberali približne pol kilogramu ročne do 60. roku života, ale u ľudí mladších ako 30 rokov každý ďalší pol kilogramu zvyšoval riziko úmrtnosti o 24 % u mužov a 22 % u žien. Štúdia, prezentovaná na Európskom kongrese o obezite v Malage, sledovala mužských účastníkov v priemere 23 rokov a ženy 12 rokov.
Dôležité je vyhnúť sa priberaniu v skorom veku
Výskumníci vypočítali, že priberanie na váhe pred 30. rokom života podstatne zvyšuje pravdepodobnosť predčasného úmrtia na rôzne ochorenia, najmä srdcové choroby a cukrovku 2. typu. U žien priberanie na váhe zvyšuje riziko predčasného úmrtia na rakovinu v akomkoľvek veku.
„Priberanie na váhe v ranom veku dospelosti alebo rozvoj obezity v mladom veku je spojený s vyšším rizikom úmrtia na mnohé chronické ochorenia v neskoršom veku,“ tvrdí Huyen Le, vedúca výskumníčka.
Le uviedla, že zistenia ukazujú, aké dôležité je vyhnúť sa priberaniu na váhe v dospievaní alebo v 20. rokoch života.
Hoci priberanie na váhe po 30. roku života tiež zvyšovalo pravdepodobnosť predčasného úmrtia, nešlo o tak dramatickú situáciu ako v prípade mladších ročníkov. Zvýšilo to riziko úmrtnosti u ľudí vo veku 30 – 45 rokov o 52 % a u ľudí vo veku 45 – 60 rokov o niečo viac ako 25 %.
Väčšia šanca na dlhší život
Profesorka Tanja Stocksová, vedúca výskumníčka, uviedla, že „kumulatívna, dlhodobá expozícia pravdepodobne spôsobuje tieto ochorenia“ a vyzvala na väčšie úsilie o prevenciu priberania na váhe u mladých dospelých, so zlepšeným prístupom k zdravším potravinám a podporou cvičenia.
„Podpora zdravých návykov počas tohto kritického životného obdobia môže mať trvalé výhody. Aj mierne priberanie na váhe v dvadsiatke môže výrazne zvýšiť riziko predčasného úmrtia, ak pretrváva niekoľko rokov. Čím skôr ľudia prijmú zdravý životný štýl, tým väčšia je šanca na dlhý život,“ vysvetlila.
V reakcii na zistenia Sonia Pomboová, vedúca výskumu a vplyvu v organizácii Action on Salt, tvrdí, že „táto dôležitá nová štúdia poskytuje ešte presvedčivejšie dôkazy o tom, že priberanie na váhe, najmä v ranej dospelosti, má hlboký a trvalý vplyv na zdravie a dlhovekosť.
„Je zrejmé, že sa nám nedarí chrániť mladých ľudí pred prostredím, ktoré podporuje zlú stravu. Sú potrebné urgentné opatrenia na zmenu nezdravých potravín a nápojov, obmedzenie marketingu pre deti a mladých dospelých a na to, aby sa zdravé možnosti stali najjednoduchšou a najdostupnejšou voľbou,“ dodala.
Vinu nesú aj vlády
Katharine Jennerová, riaditeľka Aliancie pre zdravie obezity, hovorí, že „táto štúdia je ďalším varovným signálom. Nadváha v ranom veku nielenže zvyšuje riziko obezity, ale môže skrátiť životy zvýšením výskytu cukrovky 2. typu, srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny a zlého duševného zdravia. Mnoho mladých ľudí je na ceste k obezite do 30 rokov, čo je spôsobené potravinovým prostredím, v ktorom dominujú ponuky rýchleho občerstvenia, nadrozmerné porcie a vysoko spracované výrobky.“
Jennerová viní aj vlády z nedostatočnej prevencie. „Je to dôsledok desaťročí zlyhania komerčného potravinového systému a nedostatku opatrení zo strany vlády na jeho nápravu. Prevencia obezity je v prvom rade nevyhnutná, ak to vláda myslí vážne s poskytovaním piatich ďalších zdravých rokov života a zmenšovaním rozdielu v dĺžke života.“
Na záver dodáva, že „to znamená viac než len liečbu – potrebujeme odvážne kroky, aby sa zdravé potraviny stali jednoduchou, dostupnou a atraktívnou voľbou.“