Vianočné stoly sa PREHÝBAJÚ pod obľúbenými pochúťkami, viaceré z nich však zyvšujú riziko RAKOVINY. Ktoré sú NAJNEBEZPEČNEJŠIE?

Vianoce, jedlo, rakovina
Ilustračné zábery Zdroj: Canva
Kanal1 - moderná plnoformátová televízia pre celú rodinu.
Reklama

Pre mnohých Slovákov sú Vianoce spojené s hojnosti jedla, plnými taniermi a tradičnými špecialitami, ktoré k sviatočnému obdobiu neodmysliteľne patria. Klobásy, šunka, mastné pokrmy či pohár vína alebo tvrdého alkoholu dotvárajú vianočnú atmosféru, pričom málokto pri nich myslí na zdravotné riziká. Práve počas sviatkov však často konzumujeme jedlá a nápoje, ktoré by sme bežne jedli len zriedka.

Odborníci upozorňujú, že nie všetky tradičné pochúťky prospievajú telu, píše portál Mirror. Viaceré štúdie poukazujú na to, že najväčšie zdravotné riziko predstavujú najmä alkohol a spracované mäsové výrobky, ktoré môžu zvyšovať pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Naopak, bežný cukor nemá priame spojenie s rakovinou, ako sa niekedy mylne uvádza.

Nie je však dôvod panikáriť. Jeden či dva poháre alkoholu alebo pár sviatočných jedál nezaručujú rozvoj ochorenia. Vedci však upozorňujú, že ani malé množstvá alkoholu nie sú úplne bez rizika. Podľa najnovších výskumov totiž neexistuje bezpečná hranica alkoholu, ktorá by eliminovala riziko pre zdravie.

Bývalý hlavný zdravotný predstaviteľ USA Vivek Murthy upozorňuje, že alkohol súvisí s viacerými druhmi rakoviny a že nebezpečenstvo sa môže zvyšovať už pri príležitostnej konzumácii. Jeho cieľom nie je strašiť, ale poskytnúť informácie, ktoré pomôžu ľuďom robiť informovanejšie rozhodnutia o tom, čo jedia a pijú.

Zdroj: FREEPIK/gpointstudio

Spracované mäso a alkohol – potvrdené riziká

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) radí spracované mäso a alkohol medzi látky, ktoré môžu prispieť k rozvoju rakoviny. Existujú pre to jasné vedecké dôkazy. WHO však zároveň upozorňuje, že ich riziko nie je rovnaké ako pri fajčení či vystavení azbestu – ide o overené rizikové faktory, nie o extrémne nebezpečné látky. Podobne britská organizácia Cancer Research UK zdôrazňuje, že vzťah medzi spracovaným mäsom a rakovinou je vedecky potvrdený a jednoznačný.

Výskumy ukazujú, že aj malé množstvo alkoholu môže zvyšovať pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Riziko sa týka aj tých, ktorí pijú len občas, pričom u žien je mierne vyššie ako u mužov.

Pri pravidelnej konzumácii jedného nápoja denne sa riziko zvyšuje ešte viac. Štatisticky sa počas života môže rakovina spojená s alkoholom rozvinúť približne u pätiny žien a u viac než 10 % mužov. Pri dvoch alkoholických nápojoch denne sa riziko u žien zvyšuje na približne 22 % a u mužov na 13 %. Nadmerné pitie zvyšuje riziko viacerých druhov rakoviny, napríklad pečene, žalúdka, pankreasu alebo žlčníka.

Alkohol poškodzujú bunky, narúša ich prirodzenú regeneráciu a uľahčuje prenikanie škodlivých látok do buniek, najmä v oblasti úst a hrdla. Sviatočné obdobie neznamená úplné obmedzenie pohody pri jedle, no vedomosť o rizikách alkoholu a spracovaného mäsa môže pomôcť robiť rozumnejšie voľby. Striedmosť a informovanosť sú kľúčom k tomu, aby sviatky zostali príjemné aj pre naše zdravie.

Reklama
Ďakujeme, že nás čítate.

Ak máte zaujímavé nápady na témy, o ktorých by sme mohli písať alebo ste našli v článku chyby, neváhajte nás kontaktovať na [javascript protected email address]

Ficova IV. vláda
Zo zahraničia
Z domova
Kultúra a showbiznis
Ekonomika a biznis
Šport
TV Kanal 1
Najčítanejšie v kategórii Zdravie