Viki Ráková sa ako Ildikó Komárom v seriáli Susedia nepredviedla zrovna kulinárskymi zručnosťami. Nad jej výtvormi nie raz ohŕňal nos manžel László či ďalšie nevinné obete, ktoré zasadli k ich stolu.
V skutočnom živote sa ale netreba obávať presolených, prekorenených či pripálených jedál. „Varím naozaj veľmi rada. Nie som však ako moja postava Ildikó v seriáli Susedia – ona vôbec nevie variť a to nie je môj prípad,“ povedala dávnejšie pre Korzár.
Čo sympatická herečka najradšej varí? „Najradšej pripravujem rôzne mäsové jedlá, najmä pikantné maďarské, avšak viem pripraviť aj polievky či prívarky,“ menovala ďalej.
Galéria: Viki Ráková
[modula id=“167074″]
Čas v kuchyni trávi veľmi rada už od mala a vždy sa cítila ako šéfkuchárka. Ako sa ale hovorí, aj majster tesár sa utne, a preto sa Viki rovnako prihodili gastronomické prešľapy.
„Najradšej mám spoločné varenie. Počúvame pritom hudbu, otvoríme si kvalitné vínko a veľa sa smejeme, ochutnávame, spievame, tancujeme,“ prezradila pred pár rokmi Novému Času.
Fanúšikom sa okrem príjemný chvíľ strávených s rodinou prihovára aj s receptami. Prednedávnom ponúkla ako inšpiráciu sýtu záhorácku polievku, ktorej recept dostala od svokry. K nej navyše pridala postup na prípravu lahodných domácich slížov.
„Musia byť dlhé, hrubé a široké. Ako sa u nás hovorí, že mosá o hubu pléskat,“ dodala so smiechom herečka.
Záhorácka polievka Viki Rákovej
Ingrediencie:
- 400 g bielej a strakatej fazule
- 150 g klobásy
- 4 až 5 zemiakov
- 3 až 4 mrkvy
- pór
- 4 až 5 petržlenov
- soľ
- ligurček
- zelerová a petržlenová vňať
- korenie
Na zápražku:
- 80 g bravčovej masti
- 80 g hladkej múky
- cesnak
- mletá sladká paprika
Na domáce slíže:
- 400 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 100 ml vody
- soľ
- maslo
Na drapáky (ako píše Viki Ráková, „sú niečo ako lokše len hrubšie a vysmážajú sa na masti“, pozn. red.):
- 600 g zemiaky
- 150-180 g polohrubej múky
- soľ
- masť na vysmážanie
Postup:
- Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Na druhý deň ju scedíme a dáme variť do asi 2 litrov vody alebo vývaru.
- Pridáme očistený a na kolieska nakrájaný petržlen, pór a mrkvu. Zemiaky nakrájame na väčšie kocky a pridáme do hrnca k fazuli, spolu s klobásou a údeným mäsom. Všetko spolu varíme do mäkka.
- Medzitým pripravíme z masti a múky zápražku, ktorú odstavíme a ešte do horúcej zápražky pridáme pretlačený cesnak, nasekané zelené lístky byliniek a mletú červenú papriku. Za stáleho miešania rozriedime zápražku vodou a prilejeme do vriacej polievky.
- Ešte párkrát premiešame, asi 15 minút prevaríme a polievku dochutím podľa potreby soľou a čiernym mletým korením.
- Slíže pripravíme nasledovne: Z múky, vajec, vody a štipky soli urobíme cestíčko. Vodu pridávame postupne. Cesto musí byť tvrdé, ale nemôže sa trhať. Je dobré ho nechať chvíľu pre vaľkaním oddýchnuť. Cesto rozvaľkáme, podsypeme múkou a preložíme. Nožom nakrájame hrubšie rezance.
- Drapáky pripravíme nasledovne: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a postrúhame na jemnom strúhadle. Zo zemiakov, múky a štipky soli, vypracujeme cesto. Ja dávam pomer múka:zemiaky tak 1:4, ale závisí asi od zemiakov. Cesto rozvaľkáme na asi 1 cm hrubý plát a potrieme olejom a posypeme hodne soľou, pretože cesto veľmi nesolíme, aby zemiaky nepustili vodu. Plát stočíme a pokrájame na hrubšie kolieska, ktoré potom rukou pritlačíme a urobíme na nich nožíkom mriežku. Vysmažíme ich na masti.