Od januára platí na potraviny 19-percentá daň z pridanej hodnoty na potraviny, pričom na tie základné vláda znížila sadzbu až na päť percent. Práve medzi nimi však spotrebitelia nájdu množstvo nelogických pravidiel.
Denník E urobil nákup, v ktorom našiel niekoľko potravín odporujúcich logike pri určovaní sadzby DPH.
Pečivo, zelenina aj bryndza
Napríklad pri pečive je rozdiel v tom, či je čerstvé alebo dopekané. V prvom prípade je totiž daň z pridanej hodnoty päť percent, ale v druhom už 19. Podobne je to aj so strukovinami. Ak sú čerstvé alebo chladené, patria medzi základné potraviny. No najčastejšie sa predávajú ako sušené či v konzervách, a na tie platí 19-percentná DPH.
Všeobecne pri zelenine je pritom ešte ťažšie hľadať logiku. Ako poukazuje Denník E, na kaleráb a zeler s vňaťou platí 5-percentná sadzba, ale na mrkvu či cviklu už vyššia daň.
Bryndzové halušky sú u nás národným jedlom. Ich cena sa ale po novom odvíja od toho, z akého mlieka je surovina vyrobená. Základnou potravinou je totiž len 100-percentná ovčia bryndza. Ak je z kravského mlieka alebo z jeho zmesi s ovčím, sadzba je opäť vyššia.
Otázny je aj rozdiel v určovaní DPH na zeleninu a čerstvé šťavy. Pri 100-percentných ovocných alebo zeleninových je totiž 5-percentná DPH. Napríklad keď je šťava z repy, patrí medzi základné potraviny. Ak si ale spotrebiteľ kúpi repu v oddelení zeleniny, zaplatí už 19-percentnú daň.
Chýbajúce potraviny
To je len niekoľko nezmyslov v určovaní zníženej dane z pridanej hodnoty. Otázkou je však aj to, prečo sa niektoré zdravé potraviny s vysokým podielom bielkovín a vlákniny do tejto kategórie vôbec nedostali. Chýbajú tam napríklad vajcia, tvaroh či ovsené vločky.
Keď Denník E túto otázku položil ministerstvu financií, rezort reagoval, že ide len o zoznam základných potravín, na ktoré sa už v minulých rokoch uplatňovala 10-percentná sadzba DPH a teraz sa znížila na päť percent. Doplnili do neho len bezlepkovú múku a pečivo. Minister financií Ladislav Kamenický tvrdí, že zákon o dani z pridanej hodnoty chce ešte otvoriť.