Brokolica je obľúbená zelenina plná vitamínov a antioxidantov. Avšak mnohí robia zásadnú chybu tým, že často jej stonky končia v koši. Majú však jemnú, mierne sladkú chuť a dajú sa skvele využiť v kuchyni. Ak neviete, čo s nimi, máme pre vás niekoľko tipov, ako ich chutne spracovať.
Stonky brokolice majú podobnú chuť ako jej ružičky, možno sú však o niečo jemnejšie a sladšie, pripomínajúce chuť kalerábu. Ich využitie je rovnako univerzálne ako u ružičiek brokolice. Môžete ich jesť surové alebo tepelne upravené, pridať do šalátov, polievok, cestovín, zapekaných jedál, použiť na dochutenie sekaných jedál, alebo pripraviť ako prílohu, píše portál magazin.recepty.cz.
Kým ružičky brokolice stačí len umyť, stonky si zas zaslúžia trochu viac pozornosti. Najskôr je potrebné ošúpať tvrdšiu šupku nožom alebo škrabkou na zeleninu a odstrihnúť spodnú časť stonku, ktorá býva drevnatá. Potom ich nakrájajte na menšie kúsky podľa toho, na čo ich chcete využiť. Ak ich neplánujete použiť ihneď, môžete ich zamraziť a využiť neskôr, keď ich budete mať viac. Tu je niekoľko tipov:
Vynikajúca krémová polievka
Ingrediencie:
- 3 stonky brokolice
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1–2 strúčiky cesnaku
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 téglik smotany na varenie
- olej
- mletý biely korenie
- soľ
Postup:
- Jemne nakrájanú cibuľu a cesnak opečte na oleji v hrnci. Pridajte nakrájané stonky brokolice a zemiaky, všetko zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte, až kým zelenina nezmäkne.
- Polievku rozmixujte tyčovým mixérom na hladký krém, primiešajte smotanu a podľa chuti dochuťte soľou a korením. Podávať môžete s krutónmi.
Brokolicové pesto
Nakrájané stonky brokolice (asi 230 g) uvarte do mäkka, najlepšie v pare, ochlaďte ich v ľadovej vode a nechajte vychladnúť. Potom ich rozmixujte spolu s dvoma strúčikmi cesnaku a 50 g nasucho opražených vlašských orechov. Pridajte pár lístkov čerstvej bazalky a petržlenovej vňate, 50 g strúhaného parmezánu, osoľte, okoreňte a začnite pomaly mixovať. Počas mixovania postupne prilievajte 50 ml olivového oleja. Takto pripravené pesto je vynikajúce na dochutenie varených cestovín, môžete ho podávať aj ako dip k zelenine alebo si ho natierať na hrianky.
Fašírky z brokolicových stoniek
Uvarenú brokolicu jednoducho rozmačkajte vidličkou. Ak máte syrové stonky, nastrúhajte ich na hrubšom strúhadle. Zmiešajte ich s vajíčkom a hladkou múkou (na 1 šálku nastrúhaných alebo rozmačkaných stoniek počítajte 1 vajce a 1/4 šálky múky). Osoľte a podľa chuti môžete pridať aj korenie či nastrúhaný syr. Vytvarujte placky, rozložte ich na plech, potrite olejom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 15–20 minút.
Stir-fry s brokolicovými stonkami
Na panvici (najlepšie wok) rozohrejte trochu oleja, restujte nakrájané kuracie mäso (alebo hovädzie, prípadne tofu), osoľte a okoreňte. Potom ho dajte stranou. Na tej istej panvici opečte nakrájanú cibuľu a cesnak, prípadne pridajte zázvor a chilli. Následne pridajte nakrájané brokolicové stonky a ďalšiu zeleninu (mrkvu, papriku, kaleráb…) a opäť krátko restujte. Vráťte späť restované mäso, pridajte sójovú omáčku a krátko prehrejte. Podávajte s ryžou. Pre čisto vegetariánsku verziu použite len zeleninu.
Zdravé brokolicové „nudle“
Stonky brokolice môžete použiť na prípravu zdravých a bezlepkových „nudlí“. Stačí ich nakrájať alebo ideálne nastrúhať na špeciálnom strúhadle a krátko ich restovať na panvici s troškou oleja alebo krátko povariť v osolenej vode. Tieto syrové „nudle“ môžete pridať aj do šalátov.