Nevyhadzujte konce šalátu alebo vrcholky jarnej cibuľky – záhradník pre portál Express totiž vysvetlil, ako sa dajú z potravinového odpadu vypestovať chutné produkty.
Keď budete nabudúce vyhadzovať zvyšky zeleniny do biologického odpadu, pozrite sa na ne ešte raz. Je pravdepodobné, že ich budete môcť použiť na pestovanie ďalších plodín, čím sa vyrieši problém plytvania potravinami a ušetríte tým peniaze za nákup zeleniny. To je posolstvo, ktoré sa záhradník Simon Akeroyd snaží odovzdať prostredníctvom svojho populárneho účtu na TikToku a na Instagrame, kde nazbieral 1,5 milióna sledovateľov.
Svoje postrehy a skúsenosti teraz zhromaždil vo svojej novej knihe Grow Your Groceries. V knihe nájdete 40 tipov na pestovanie rastlín, ktoré si namiesto kupovania v obchode môžete vypestovať aj v pohodlí domova. Doma sa dá pestovať naozaj čokoľvek, od paradajok a malín až po čerstvý šalát.
„A aj vy sa môžete naučiť pestovať chutné čerstvé suroviny z vyradeného ovocia a zeleniny,“ hovorí bývalý záhradník Kráľovskej záhradníckej spoločnosti a záhrady Greenway Agathy Christie: „Je úžasné, koľko toho môžete ľahko vypestovať. A všetko je to z potravín, ktoré by ste aj tak vyhodili,“ hovorí pre Express. Tu je Simonov sprievodca tým, čo môžete vypestovať a z akých zvyškov.
Šalát zo stonky
Zo spodnej časti šalátu odrežte 3 cm dlhú stonku a vložte ju do misky s vodou. Nechajte na slnečnom parapete a do 10 dní uvidíte nové listy. Základ šalátu zasaďte asi 1 cm hlboko do kvetináča naplneného kompostom a niekoľkokrát týždenne zalievajte. Listy zbierajte, keď narastú. Nevyrastie z neho okrúhly šalát, ale budú z neho vyrastať nové čerstvé listy.
Cícer zo sušených semien
Zo sušeného cícera si môžete spraviť aj vlastný hummus. Hrsť sušeného cícera namočte na 24 hodín. Sceďte ho a nechajte vysušiť na kuchynskom papieri. Po dni alebo dvoch zo semien vyrašia malé výhonky. Vysejte ich do 9 cm kvetináčov a pestujte na slnečnom parapete až do neskorej jari. Výhonky by mali vyrásť za 14-21 dní. Buď ich ďalej pestujte v interiéri v nádobách, alebo keď budú sadenice vysoké 10 cm a pominie riziko mrazov, vysaďte ich von, v 15 cm rozostupoch. Cícer sa zbiera od polovice do konca leta.
Paradajky z plátkov
Paradajky rastú naozaj, takmer samé. Pestujte ich v kvalitnej pôde a mali by chutiť úžasne. Naplňte nádobu kompostom do hĺbky 3 cm (pridajte drenážne otvory), na kompost položte niekoľko plátkov paradajok a potom ich zahrabte do hĺbky 2 cm. Postavte ich na parapet, polievajte ich a čoskoro vyklíčia. Keď im narastú listy, môžete ich presadiť do jednotlivých kvetináčov. Udržujte ich na teplom a slnečnom mieste, kým nedosiahnu výšku asi 15 cm. Po skončení rizika mrazov ich môžete vysadiť von.
Jarná cibuľka z koreňov
Toto je naozaj dobrý spôsob, ako začať. Odoberte konce jarnej cibuľky a ponechajte si 2 cm bielych stoniek. Do nádoby alebo sieťky zo supermarketu urobte drenážne otvory, pridajte 5 cm kompostu a jarné cibuľky zatlačte 1 cm do pôdy, 3 cm od seba. Uchovávajte na slnečnom parapete a zalievajte dvakrát týždenne. Približne po 20 dňoch môžete čerstvé stonky odstrihnúť nožnicami. Aj po odstrihnutí budú znovu rásť.
Zemiaky z hľúz
Zemiaky sa pestujú veľmi ľahko. Nechajte ich na tmavom mieste, kým nezačnú vyrastať výhonky. Do veľkého kvetináča, nádoby na odpadky alebo kompostovacieho vreca pridajte 10 cm kompostu (do dna vreca urobte drenážne otvory a steny zrolujte do polovice). Na kompost dajte tri zemiaky a potom ďalších 10 cm kompostu. Umiestnite ich na slnečné miesto vonku a každý týždeň ich zalievajte. Keď sa objavia výhonky, pridajte viac kompostu tesne pod vrcholky listov. Keď sa objavia kvety, zemiaky môžete pozbierať alebo ich môžete nechať dlhšie, aby boli ešte väčšie.
Červená kapusta z hlúbiku
Odrežte spodok červenej kapusty a nechajte 2 cm dlhý zvyšok. Vložte ju do misky alebo pohára s vodou a umiestnite na slnečný parapet. Vodu vymieňajte každých niekoľko dní. Po jednom alebo dvoch týždňoch uvidíte, že zo základu vyrastajú listy. Rastlinu zasaďte do kompostu na parapete. Rovnakým spôsobom môžete postupovať aj pri kapuste pak choi, kapuste Savoy a keli.
(Článok pokračuje na ďalšej strane)