Cesnak zo strúčiku
Vezmite hlavičku cesnaku so strúčikmi, ktoré sú tvrdé alebo pevné. Naplňte malú nádobu vodou a položte na ňu hlavičku tak, aby sa jej základňa vznášala nad vodou (môžete do protiľahlých strán hlavičky zapichnúť dve slamky a oprieť ich o nádobu). Nádobu nechajte stáť na teplom a slnečnom parapete.
Približne po 10 dňoch sa zo základne objavia korene a z vrchnej časti výhonky. Vyberte hlavičku z vody a rozlomte ju na jednotlivé strúčiky. Strúčiky zasaďte do veľkého kvetináča vo vzdialenosti 12 cm od seba, 2 cm pod povrchom. Počas obdobia sucha občas zalievajte. Každý strúčik by mal vytvoriť úplne novú cibuľku. Cesnak je pripravený na zber od polovice do konca leta.
Mäta z odrezkov
Mäta nielen skvelo vonia, ale je aj jednoduchá na pestovanie. Vezmite 10 cm vetvičku, odstráňte spodné dve tretiny listov, vložte ju do nádoby s vodou a korene by sa mali objaviť do dvoch alebo troch týždňov. Jednotlivé stonky zasaďte do 9-centimetrových kvetináčov s kompostom. Uchovávajte na parapete.
Maliny z čerstvých semien
Vezmite maliny, rozdrvte ich v sitku, vyškrabte semienka a rozložte ich na kuchynský papier, aby sa niekoľko dní sušili. Vezmite si zásobník na semená naplnený kompostom a položte naň narezaný kuchynský papier. Prikryte 1 cm kompostu a nechajte na teplom, slnečnom parapete. Po niekoľkých týždňoch by sa mali objaviť semenáčiky. Vysaďte ich do 9 cm kompostu. Keď dosiahnu 15 cm, môžete ich zasadiť do záhrady.
Harmanček z čajového vrecúška
Vezmite čajové vrecúško, otvorte ho a vysypte obsah vrecúška do nádoby s kompostom. Nechajte nádobu na teplom mieste alebo ju prikryte malým igelitovým vreckom, aby ste udržali vlhkosť. Vzniknú vám z nej rastlinky rumančeka, ktoré môžete vypichnúť a samostatne zasadiť do kvetináča a mať ich na parapete. Kvetné hlavičky by sa mali objaviť počas leta. Nazbierajte ich a usušte na prípravu vlastného bylinkového čaju.
Chia zo semienok
Navlhčite kus kuchynského papiera na tanieri a posypte ho semienkami. Zalievajte ich raz za dva alebo tri dni (nerobte to príliš často, pretože môžu splesnivieť, ale nenechajte ich ani úplne vyschnúť). Do siedmich až desiatich dní budete mať mikrozeleninu. Keď sú vysoké asi 3 cm, orežte ich a pridajte do jedál.